Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

"Mannen på taket" - Bo Widerbergs thriller tillbaka på bio

fredag 22 jul 2022
  • Alexander Kardelo
"Mannen på taket" - Bo Widerbergs thriller tillbaka på bio

Det är nu 46 år sedan Bo Widerberg satte ribban för svenska thrillers med "Mannen på taket". Ett mästerverk som den 26 juli kommer tillbaka på biodukar över hela landet.

Den har kallats för en av de bästa Martin Beck-filmerna som någonsin producerats. Andra menar att den är Sveriges främsta thriller genom tiderna. "Mannen på taket" har en kär plats i många filmälskares hjärtan, och än idag - 46 år senare - skjuter den ned de flesta konkurrenter i spänningsgenren.

När filmen nu återvänder på bio är det i nyrestaurerat skick med bild och ljud i toppklass. Tisdagen 26 juli finns möjligheten att återse detta mästerverk på Filmstadens biografer - missa inte chansen! Vi laddar upp med historien om hur regissören Bo Widerberg kom att rita om kartan för den svenska kriminalfilmen.

MannenPaTaket_bild4_sv.jpg

En mördarjakt som blev en milstolpe

"Mannen på taket" inleder blodigt. Ett mord på Sabbatsbergs sjukhus - en patient blir brutalt slaktad. Patienten visar sig vara polis, och en inte särskilt omtyckt sådan. Kommissarie Beck (Carl-Gustaf Lindstedt), ihop med kollegorna Lennart Kollberg (en ung Sven Wollter), Gunvald Larsson (Thomas Hellberg, senare känd från "Rederiet") och Einar Rönn (Håkan Serner vann Guldbagge för rollen), börjar nysta i anmälningarna mot den döde i jakt på ledtrådar. Kan någon ha velat hämnas?

Ett mordmysterium utvecklas i en lagom takt, med gott om tid både för förhör och fika. Polisarbetet skildras på ett realistiskt vis och Widerbergs handhållna kamera ger filmen en nästan dokumentär känsla. Ett grepp som han var först med i svensk film.

Men det är framför allt den sista halvtimmen som har gjort "Mannen på taket" till en snackis. En prickskytt tar plats på ett tak i centrala Stockholm och öppnar eld mot polisen. De spännande actionscenerna kulminerar i en helikopterkrasch mitt på Odenplan, än idag en av svensk films mest spektakulära sekvenser.

MannenPaTaket_bild5_sv.jpg

Från roman till film

Allt började med en roman. En roman om ett brott. Författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöö fann varann under 1960-talet och flyttade inte bara ihop, de bestämde sig för att också skriva ihop. Tio böcker under tio år skulle det bli, det hade de bestämt på förhand.

De ville prata om det svenska samhället och om polisväsendet, och så föddes Martin Beck. En god och skicklig polis, som dock börjar tappa lite av sin tro på omvärlden i ett allt hårdare och kallare klimat.

Det var just samhällskritiken och detaljrikedomen i polisernas arbete som gjorde böckerna till en succé, både i Sverige och utomlands. Boksviten gavs ut mellan åren 1965-1975. "Roseanna" var först ut att bli film, år 1967, då med Keve Hjelm i huvudrollen. Några år senare fastnade Bo Widerberg för "Den vedervärdige mannen från Säffle". Ett tema som hans filmatisering lyfte fram var det om ruttna snutar i kåren - vad händer när man inte ens kan lita på en polis?

Widerberg hade redan gjort uppmärksammade filmer som "Kvarteret Korpen" och "Elvira Madigan". Hans ingångspunkt som regissör var att svensk film var stel och livlös. Tråkig, helt enkelt. Han kritiserade den pretentiöse Ingmar Bergman och kom att bli något av mästarens motpol. Med "Mannen på taket" lyckades han verkligen att skaka om filmvärlden med en okonventionell thriller.

Inspirerad av såväl Franska nya vågen som den amerikanska thrillern "French Connection" (1971) gav sig Widerberg på skapa något liknande: en nervig nagelbitare med tät spänning, jordnära intrig och levande karaktärer.

MannenPaTaket_bild6_sv.jpg

Komikern som blev kriminalkommissarie

Huvudrollen som kommissarie Martin Beck erbjöds, något otippat, en populär komiker som inte direkt var känd för sina dramatiska roller. Carl-Gustaf Lindstedt kom från revyteatern, men hade fått prova på lite mer seriösa karaktärer när Widerberg fick upp ögonen för hans bredd. Han har berättat i intervjuer att Widerberg fick tjata i månader:

– Bo kan vara Sveriges största övertalare. Han höll på ett halvår, och ringde till teatern. När jag var med på tv så kom han till studion.

Själv tvekade Lindstedt om rollen verkligen var rätt för honom. Som han ödmjukt berättar i ett gammalt avsnitt av "Här är ditt liv":

– Så bra skådis är man ju inte. Jag tyckte inte jag passade till den där deckaren.

Men Bo Widerberg hade sett något speciellt i Lindstedt, och lär ha varit glad att han fortsatte uppvakta honom.

– Han är Sveriges bästa aktör, men det visste jag inte då. Han har närvaro, och det är en av de viktigaste kvaliteterna hos en stor aktör. Det är att han kan suga till sig atmosfären och dra nytta av den, sade regissören.

MannenPaTaket_bild3_sv.jpg

Älskad av kritiker och publik

Filmen fick svensk biopremiär den 1 oktober 1976. Recensionerna var strålande. Kritikerna hyllade särskilt Widerbergs realism, Lindstedts gestaltning av en trött kommissarie, och humorn som fick lysa igenom allt det mörka.

"Nog var det bra länge sen vi såg en svensk thriller med sådana kvaliteter!" jublade Göteborgs-Postens recensent.

"I Mannen på taket serveras våldet med kaffe och småkakor. Det är, vilket nog publikrusningen skall bekräfta, ohyggligt svensk och fruktansvärt underhållande", skrev Expressen vid premiären. Och de hade så rätt angående publiksuccén.

750 000 biobiljetter såldes till "Mannen på taket", en av de största framgångarna inom svensk film på den tiden. Men det riktiga beviset på filmens storhet och Widerbergs skicklighet är hur den har behållt sin status genom åren. Filmkritikerna är än idag eniga om att "en svensk thriller med sådana kvaliteter" är inget vi är bortskämda med, och "Mannen på taket" listas ofta som en av de bästa svenska filmerna som gjorts.

MannenPaTaket_bild1_sv.jpg

Är du nyfiken på mer? Här kommer 5 snabba fakta om "Mannen på taket":

Korad till årets bästa film

"Mannen på taket" vann pris på Guldbaggegalan för Högsta kvalitetspoäng (det som numera motsvarar Bästa film). Skådespelaren Håkan Serner vann en Guldbagge för sin gestaltning av kommissarie Einar Rönn.

En succé i världen - och en fanklubb i Indien!

"Mannen på taket" blev ovanligt framgångsrik utomlands Den såldes till över 40 länder och vann bland annat pris på en indisk filmfestival. Det sägs att Carl-Gustaf Lindstedt fick en fanklubb i Indien tack vare filmens framgångar i landet. Det är inget vi har kunnat bekräfta sanningshalten i, men det står på IMDb... så då måste det ju vara sant?

Maj Sjöwalls favorit bland Beckfilmerna

"Mannen på taket" släpptes 1976, året efter Per Wahlöös död. Sjöwall/Wahlöös romaner har naturligtvis inspirerat många fler Beckfilmer genom åren, något som Maj Sjöwall har kritiserat. Hon höll iallafall "Mannen på taket" som sin favorit:

– Bo Widerberg gjorde en film som är i symbios med våra böcker. Den känns närmast både mig och Pelle. Carl-Gustaf Lindstedt är fortfarande min favorit som Beck. Man tror hundra procent på hans karaktär, berättade Sjöwall för Expressen några år innan sin död.

Ska'ru ha en stänkare?

Titta noga och du kan få se ett och annat bekant ansikte i filmen. Ingvar Hirdwall kan ses i en liten men viktig roll. Hirdwall gick ju som bekant från "Mannen på taket" till att bli mannen på balkongen med hela svenska folket, och spelar Peter Habers granne under de senaste 25 åren.

I filmen kan man också se den blivande filmregissören Harald Hamrell som pojken Stefan, och regissörens son - Johan Widerberg - skådisdebuterar som baby.

Helikopterkraschen krävde över 3000 statister

Den dramatiska actionscenen där en helikopter kraschar på Odenplan är än idag en av de mest spektakulära som visats i en svensk film. Över 3000 statister bildar folkmassorna i Stockholm city. Inspelningen skedde på påskdagen 1976, och förflöt smärtfritt med tanke på omfattningen.

Boka dina biljetter till "Mannen på taket" här!