Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

Jurassic Park firar 30 år – allt du vill veta om den tidlösa klassikern

torsdag 5 okt 2023
  • Alexander Kardelo
Jurassic Park firar 30 år – allt du vill veta om den tidlösa klassikern

1993 var året då filmvärlden skulle förändras för alltid. Dyk in i historien bakom "Jurassic Park", en banbrytande blockbuster och en älskad popcornfilm som återvänder på bio efter 30 år.

Om vi pratar om den perfekta filmklassikern… vad ska den innehålla enligt dig?

Vissa söker efter en verklighetsflykt, och chansen att uppleva världar man aldrig skulle besökt i verkliga livet. Andra vill ha hela spektrat av känslor, med en dos av spänning, äventyr, skratt och skräck. Kanske en film som kittlar intellektet? Eller en teknisk milstolpe som förbluffar sin publik och tänjer på gränserna för vad som är möjligt att visa på bioduken.

Jag kanske är partisk, för ”Jurassic Park” var en av mina allra första bioupplevelser. Men för mig kommer den för alltid att vara bland de mest helgjutna filmer som gjorts. Att den stått emot tidens tand i årtionden och fortsätter fängsla nya generationer än idag, gör såklart inte saken värre.

Steven Spielbergs ambitiösa tur genom den otursdrabbade dinosaurieparken fyller nu hela 30 år. Det firar vi med nypremiär på bio, och en tillbakablick på succéfilmen som lärde oss om urtiden - och skrev om framtiden.

StevenSpielberg_JurassicPark_hero_sv.jpg

Dinosaurierna väckte barnet inom Spielberg

Som alla bra sci-fi-historier bygger ”Jurassic Park” på ett fantastiskt scenario som bär tillräckligt med DNA av verkligheten för att nästan kännas rimligt. Tänk om dinosaurernas blod kunde bevaras i 65 miljoner år, och sedan användas för att klona fram kopior av djur som borde varit utdöda sen länge?

Forskare som tillfrågats genom åren säger sig vara skeptiska till idén (tråkmånsar!). Men i fiktionens värld var ett ”what if” allt som författaren Michael Crichton behövde. Hans roman ”Urtidsparken” kom ut 1990 och är en riktig bladvändare som kombinerade en kittlande idé med konstant spänning. Inte konstigt att Hollywood nappade fort.

Crichton hade för övrigt lekt med ett liknande koncept när han skrev och regisserade ”Westworld” (1976), även det en film om en extrem nöjespark där saker snart går åt skogen.

Hollywoods stora studios stod som sagt på kö. Tim Burton, ”Gremlins”-regissören Joe Dante och självaste James Cameron hoppades ta ”Jurassic Park” till bioduken. Cameron har bara nyligen berättat att han såg framför sig en actionpackad rysare i stil med ”Aliens”. Nu hann dock Universal före, och köpte upp rättigheterna åt Spielberg.

Spielberg har sagt i intervjuer att han såg en chans att få göra en riktigt bra uppföljare till "Hajen" (1975) fast på land. Men han förstod också att dinosaurier lockar barn, och att det i grunden behövde bli en familjevänlig film.

-Jag blev som ett barn igen när jag skulle regissera ”Jurassic Park”. Min far brukade ta med mig på dinousarieutställning. Så jag gjorde filmen som en yngling, som mindes hur spännande den tanken var: ”tänk att en dag få springa på en livs levande dinosaurie?” Jag ville göra filmen för alla dinosaurieälskare.

-Det skulle inte bli en sci-fi/skräckfilm, men istället en trovärdig titt på hur dinosaurier någon gång faktiskt leva sida vid sida med människan. Det fascinerade mig!

JurassicParkKlassiker_bild3_sv.jpg

Urtidsvarelser möter framtidens teknologi

Bakgrunden till "Jurassic Park" är att en mycket rik man har lyckats med det omöjliga: att få liv i dinosaurierna på nytt. Urtidsdjur som vandrade på jorden för 65 miljoner år sedan ska få möta människor för första gången i nutid. Det ska snart visa sig att dinosaurier och människor inte går ihop.

Även Spielberg och hans team stod inför en gigantisk utmaning, som krävde dels en stor säck pengar och dels ett halvt mirakel. Han var uppfödd på filmer om Godzilla och King Kong, och hade en vision om att visa upp de mest trovärdiga dinosaurierna på bioduken... med hjälp av stop-motion.

Då ringde Industrial Light & Magic. De hade något nytt att visa.

-Jag fick ett samtal från Dennis Muren på ILM, berättar Spielberg i gamla klipp. ILM trodde att de kunde få till datoranimerade dinosaurier. Han visade ett testklipp på en gallimimus-hord som sprang, inklippta i ett foto av Hawaii. Det var bara skelett, men vi fick se dem ur olika vinklar. Och det såg så bra ut att jag sa: ”Det där är framtiden. Så kommer vi att jobba framöver”.

Det är ironiskt passande att den moderna teknikens under användes för att ge liv åt dinosaurier - både i filmens värld och bakom kulisserna. ”Jurassic Park” blev den första filmen att använda sig av CGI i större skala, och skapa levande varelser som var helt och hållet digitala.

-Den här teknologin förändrade min film för alltid. Och den förändrade världen för alltid, har Spielberg sagt.

Ändå utgör CGI bara sex minuter av hela filmens speltid. Det mesta vi ser är annars på riktigt - nåja, iallafall väldigt verklighetstrogna dino-modeller i full storlek. Här fick en annan Hollywoodlegend kliva in och trolla. Effektmakaren Stan Winston fick bland annat uppdraget att bygga och styra filmens sex meter höga T-Rex som heter Roberta.

JurassicParkKlassiker_bild1_sv.jpg

Men människorna då?

Om dinosaurierna slår publiken med häpnad och ger kalla kårar, så vore "Jurassic Park" ingenting utan den mänskliga ensemblen som är filmens hjärta. Här finns en hel buffé av minnesvärda karaktärer.

Sam Neill spelar den karismatiske dinosaurieexperten Dr. Alan Grant. Laura Dern är den modiga paleobotanisten Ellie Sattler. Jeff Goldblum gör en ikonisk roll som kaosforskaren Ian Malcolm, alltid med en sarkastisk kommentar på lager.

Richard Attenborough ger värme åt sin karaktär, även om den stenrike och naive entreprenören John Hammond är orsaken till allt blodbad. I boken skildras han mer som en skurk, ”en mörk version av Walt Disney” lär författaren Michael Crichton ha sagt.

Rollistan blir inte komplett utan de två barnen. Syskonen Tim och Lex får haka på och testköra den kommande turistattraktionen först av alla. Joseph Mazzello och Ariana Richards är den unga publikens väg in i detta äventyr, och när de jagas av raptorer höll vi alla andan.

För skådespelarna blev det till enorm hjälp att kunna möta vissa av dinosaurierna, nästan som på riktigt. En särskilt minnesvärd scen var med en sjuk triceratops, som givetvis hade byggts upp av Stan Winston och hans team.

-Det var en av de gånger då vi hade en dinosaurie där, i verklig storlek, minns Jeff Goldblum. Den låg ner. De hade 7-8 personer som styrde den, men de syntes inte till för oss skådespelare. Den hade blinkande ögon, en tunga och allt, den andades… Och när vi först såg den: wow! Den såg så verklig ut.

Samma scen gav för övrigt Laura Dern en otippad kändisstatus bland unga fans:

-I 20 års tid så kunde jag inte gå in på en restaurang utan att något barn frågade mig: ”Är du damen som stoppade in handen i dinosauriebajs?” Det är den vanligaste frågan i min karriär, skrattar Dern.

JurassicParkKlassiker_bild6_sv.jpg

Tidlösa teman

Spielbergs fascination med dinosaurier har smittat av sig på hela världen. ”Jurassic Park” blev en populärkulturell milstolpe och gav upphov till en dinosaurie-yra som ännu inte har lagt sig.

Även om filmerna har vissa felaktigheter, och ny forskning har lagt fram motstridiga idéer om vissa arter, så känns det som att precis alla kan redogöra för en velociraptors jaktinstinkter, eller skilja en triceratops från en stegosaurus. Vår beundran för urtidsdjuren går ständigt i arv till nya generationer.

Som äldre tittare upptäcker man andra lager i filmen. Det är en berättelse om storföretags girighet och faran med kommersialism, om naturen som slår tillbaka, samt en varning för att leka Gud. Teman som utforskas närmare i totalt fem uppföljare.

En kul detalj som många fans bara nyligen har upptäckt: det sitter ett foto av J. Robert Oppenheimer på karaktären Dennis Nedrys dator. Ser Nedry upp till Oppenheimer, atombombens fader som höll världens öde i sina händer? Eller ser han kanske surgubben Hammond som Oppenheimer, en förblindad man som aldrig borde fått mixtra med naturens lagar?

Visst, ”Jurassic Park” är först och främst en popcornrulle gjord för att underhålla. Men som all bra sci-fi speglar den en del av vårt samhälle och manar till eftertanke.

JurassicParkTrio_hero_sv.jpg

Spielbergs största succé

Det blev inget annat än en hejdundrande succé när Spielbergs dinosaurier stampade in på biograferna sommaren 1993. Hajpen var enorm. Filmen slog flera rekord, och blev snart tidernas mest inkomstbringande med över 900 miljoner dollar i intäkter. En imponerande bedrift även med dagens mått.

I regissörens storslagna filmografi är "Jurassic Park" fortfarande hans största biosuccé. Kanske inte hans viktigaste film, men helt klart den som resonerat bäst med världens publik under hela 30 års tid. Antagligen det ultimata beviset på varför han bemästrar blockbusters som ingen annan - Spielberg förstår vad publiken vill ha.

-Jag gjorde den inte för att få folk att se världen med nya ögon. Jag gjorde filmen för att den var underhållande och för att det var den sortens film som jag själv skulle vilja se, vilket är motivet bakom många av mina filmer... Jag hade alltid velat göra en film om dinosaurier. Så på sätt och vis var det här ett hobbyprojekt, har Spielberg sagt.

"Jurassic Park" får nypremiär på bio den 10 oktober. Köp biljetter här.