Från Musse till Simba: 100 år med Disneyfilmer
- Marcus Larsson
De allra flesta av oss har ett speciellt förhållande till Walt Disney Company, och har växt upp med studions klassiska animerade filmer. Men vad grundar sig företagets framgångar på? Hur startade allt och vilka är deras största filmer? Det och mer tar vi reda på nedan.
Redan som liten pojke tog Walt Disney konstnärsklasser, och han fick sitt första jobb som animatör vid 18 års ålder. Historien om hans imperium tar sin början 1923 när den då 22-årige animatören får kontrakt på att göra två säsonger av den animerade serien Alice (i underlandet). ”Att komma igång är att sluta prata och börja göra” som han själv har sagt.
Samma år startar Walt, tillsammans med sin bror Roy, Disney Brothers Cartoon Studio (redan 1926 byttes namnet till Walt Disney Studios). Kalle Kanin (Oswald the Lucky Rabbit) kom att bli Walt Disneys första originalkaraktär. Men 1928 förlorade Disney rättigheterna till karaktären på grund av ett kryphål i lagen. Redan innan det snöpliga slutet hade Walt Disney i hemlighet börjat planera för en annan karaktär som han kunde behålla rättigheterna till. Det skulle bli en av världens mest kända tecknade figurer.
Musse Pigg blir till
Mortimer mus som Walt Disney först kom att kalla honom såg alltså dagens ljus 1928. På inrådan av Disneys fru bytte karaktären namn till Mickey Mouse (Musse Pigg) och gjorde sin debut i ”Musse Pigg som ångbåtskalle” (Steamboat Willie). Det blev en omedelbar succé som kom att lägga grunden för Disneys globala nöjesimperium. "Kom alltid ihåg att allt detta började med en mus", har Walt Disney sagt. Disney fortsatte skapa serier med Musse Pigg och många andra karaktärer bland annat i ”Snurriga symfonier” (Silly Symphonies), en serie med inte mindre än 75 kortfilmer.
År 1932 ser Disneys första kortfilm i färg dagens ljus med ”Morgonstämning” (Flowers and Trees). Filmen gick en bra bit över budget men som tur är blev filmen en succé för Disney. 1934 påbörjades produktionen av nästa stora projekt, långfilmen ”Snövit och de sju dvärgarna”. Filmen tog tre år att producera och hade premiär 1937. Den kom att bli sin tids mest inkomstbringande film och var startskottet på vad som kommit att kallas för ”Disneys guldålder”, en period som sträcker sig ändå fram till 70-talet och innehåller några av studions största succéer och mest älskade filmer.
Tiden efter andra världskriget
Under andra världskriget kom Walt Disney Company att producera en rad framgångsrika filmer som till exempel ”Pinocchio” (1940), ”Dumbo” (1941), och ”Bambi” (1942). Till detta kan även läggas att mycket energi lades på att göra propagandafilmer åt den amerikanska militären. Kalle Anka får, bland andra, dra sitt strå till stacken genom att medverka i en rad kortfilmer i propagandasyfte.
Åren efter andra världskriget blev svåra för företaget och succéerna uteblev fram till 1950 när ”Askungen” hade premiär. Filmen om banade väg för ett årtionde av stora succéer från studion, bland annat ”Alice i Underlandet” (1951), ”Peter Pan” (1953), ”Lady och Lufsen” (1955) och ”Törnrosa” (1959). Dessutom slår Disneyland upp portarna i Kalifornien år 1955. Den omedelbara succén uteblev för parken, men under följande år växte antalet besökare i takt med att nya filmer kom ut på marknaden.
Walt Disney dör
Under 1960-talet följer en rad numera klassiska filmer som ”101 dalmatiner” (1961), ”Svärdet i stenen” (1963) och ”Djungelboken” (1967). 1966 dör Walt Disney vid 65-årsålder i komplikationer av lungcancer efter ett liv fyllt av rökning. Han lämnade jordelivet som en medaljdekorerad man. Än idag har han rekordet för flest Oscarsvinster, 22 stycken hann det bli under hans livstid.
”Alla våra drömmar kan bli verklighet, om vi har modet att fullfölja dem” ska Disney ha sagt och det stämmer verkligen för pionjärens eget liv. Ledarskapet för företaget tas snabbt över av Roy Disney som styr företaget fram till sin död 1971. ”Aristocats” (1970) tillsammans med ”Robin Hood” (1973) och ”Filmen on Nalle Puh” (1977) utgör de mest noterbara från 70-talet men är en period som fått namnet ”Den mörka tiden” (Disneys Dark Age) på grund av Walts död och det faktum att filmerna under denna era mottogs dåligt hos publiken.
Slutet av 80-talet markerar en stark comeback för Walt Disney Company med filmer som ”Den lilla sjöjungfrun” (1989), ”Skönheten och odjuret” (1991), ”Aladdin” (1992) och den omåttligt populära ”Lejonkungen” (1994). Tidseran ”Disneyrenässansen” stod nu i full blom som kännetecknas av en återgång till musikalgenren och stora publika framgångar. Dessutom producerades en lång rad populära tv-serier under perioden som ”Ducktales”, ”Bumbibjörnarna”, ”Räddningspatrullen” och ”Darkwing Duck” som större delen av millenniegenerationen säkerligen känner igen.
”Disneyrenässansen” följdes av tuffare period som senare har refererats till som ”Disneys experimentella ålder”. Titlar som ”Kejsarens nya stil”(2000) och ”Lilo och Stitch” (2002) hade problem att ta plats i publikens hjärtan och tjäna pengar på ”The Box Office”. 2005 köper Disney Pixar som blir ett av många företagsförvärv genom åren. 2009 lämnar Roy E. Disney (Walts brorson) bolaget och blir den sista i familjen som är inblandad i Walt Disney Company.
Vägen tillbaka till succéerna
2013 släpps succén ”Frost” som kom att vinna två Oscars, en för bästa animerade film och en för bästa originalsång. Även filmerna ”Big Hero 6” (2014) och ”Zootropolis” (2016) kom att vinna varsin Oscar för bästa animerade film. Det är tydligt att Walt Disney Company fortfarande kan leverera.
Från 2016 och framåt startar lite av en ny period för företaget med allt fler nyinspelningar. ”Djungelboken” släpps och följs av ”Skönheten och odjuret” med Emma Watson. Bara under 2019 har vi sett nya tolkningar av ”Dumbo” och ”Aladdin” på bio. Filmerna kännetecknas av att de är spelfilmer baserade på de älskade, tecknade originalfilmerna. ”Aladdin” med Will Smith har just blivit den största filmen i hans karriär.
Kanske den remake som flest ser fram emot är ”Lejonkungen” som har premiär 17 juli. Med tanke på de trailers som har släppts kommer djuren se lika verkliga ut som i ”Djungelboken”, och musiken kommer kännas igen från 1994, med några nya låtar. Beyoncé spelar Nala och bara med tanke på det är filmen hajpad. Regissören Jon Favreau har sagt att han hoppas att publiken fortfarande känner en koppling till originalfilmen, ”men om du verkligen tittar noggrant förstår du att vi faktiskt tar många friheter och ändrar saker en aning med scener, struktur och humor.”
Allt är bäddat för ännu en biosuccé för Walt Disney Company och vi antar att de också kommer lyckas leverera på de högt ställda förväntningarna precis som de gjort genom större delen av sin framgångsrika historia. Från ”Musse Pigg som ångbåtskalle” från 1928 och ”Bambi” från 1942 till årets ”Lejonkungen” - och redan till jul är det dags för nästa efterlängtade film när ”Frost 2” släpps på bio.