Därför är det nyttigt för dig att titta på skräckfilm

lördag 23 feb 2019
  • Olle Östlund
Därför är det nyttigt för dig att titta på skräckfilm

Skräckfilm kan framkalla både hjärtklappning och svettningar. Men kan det även vara nyttigt för dig? Filmstaden kontaktade Anna Höglund, skräckforskare vid Linnéuniversitetet, för att få svar på varför vi fascineras av skräckfilmen.

För att förstår varför vi ständigt återvänder till skräckgenren för att få våra hjärtan i halsgropen pratade Filmstaden med Anna Höglund, skräckforskare vid Linnéuniversitetet. Som skräckforskare studerar Anna skräckfiktionens funktion i vårt samhälle och dess betydelse för människan.

– Jag vill förstå skräckfiktionens kulturella betydelse. Framförallt fiktionens monster intresserar mig. Monster avspeglar den värld de skapas i. De berättar mycket om vad som anses gott och ont. De speglar våra rädslor samtidigt som de också kan gestalta det vi åtrår och begär, säger Anna.

Enligt Anna har människan i alla tider fascinerats av skräck. Stoff från dagens skräckfilm kan spåras tillbaka till mänsklighetens allra tidigaste bild- och skriftkällor.

– I myt och folktro myllrar det av monster och skräckinjagande varelser. I den meningen är skräckgenren uråldrig. När man studerar den västerländska moderna skräckgenren lyfter man dock ofta fram 1700-talets gotiska roman som en startpunkt för utvecklingen av den, berättar Anna.

Genom historien har monstret ofta fått gestalta det avvikande och det okända. Ordet monster kan härledas till två betydelser. Monstrum ”något mot naturen” och Monere ”att varna”. I en mer ursprunglig mening var ett monster en onaturlig varelse som väckte rädsla då den ofta sågs som ett omen för ondska. Till skillnad från förr söker vi nu aktivt efter adrenalinkickar i form av skräckfilm.

AlienKlassiker_hero_nyhet.jpg

Idag vill vi bli skrämda genom konsten, fiktionen eller filmen. Varför är det så?

– Det finns en mängd teorier om det. Många forskare hävdar att det beror på eskapism. Fiktiv skräck får oss att glömma vardagens bekymmer för en stund. En del hävdar t o m att skräck kan chocka oss ur oro och ångest. Andra menar att skräck gör oss aktiva. Ger oss en vilja att förändra vår värld. De finns också de som studerat hjärnans kemiska funktion när vi ser på skräckfilm och de hävdar att det kan öka vår produktion av kroppens egna morfinliknande endorfiner, säger Anna.

Kan det rent av vara bra att titta på skräckfilm?

– Som forskare tror jag definitivt det. Jag menar ju att vi kan lära oss mer om oss själva när vi ser på skräckfilm. För mig är skräckfilm en stor källa till kunskap. Men det är också väldigt individuellt hur vi reagerar på skräckfilm. Det finns de som kan må väldigt dåligt av att se skräck. För mig är det viktigt att man förhåller sig kritisk och analytisk till alla former av fiktion. Skräck är inte bara underhållning utan likt all fiktion påverkar den oss på olika sätt, förklarar Anna.

Är det annorlunda att titta på skräckfilm kollektivt på bio än att titta hemma själv?

– Det tror jag. För mig är det både mindre och mer kusligt att sitta tillsammans med andra på en bio och se en skräckfilm. Hemma i tv-soffan kan man sitta helt ensam och det gör ibland att man blir mer uppskrämd. Samtidigt finns det ju en trygghet i att man är just ensam.

40 år efter sin premiär anses ”Alien” fortfarande vara bäst i klassen när det kommer till skräck. Enligt Anna Höglund var det en rad faktorer som spelade in i originalfilmens succé.

– ”Alien” är en enormt betydelsefull och inflytelserik film. Den var banbrytande på så många plan. Kort sagt genialisk. Filmen lyckades på ett mycket effektivt sätt spela på flera av människans mer existentiella rädslor som isolering, klaustrofobi och paranoia. Det grafiska våldet mot kroppen och rädslan för att ha monstret inom sig kan nog de flesta av oss också relatera till, förklarar Anna och fortsätter:

– För att nämna några fler av dess förtjänster så introducerade ”Alien” skräckgenrens tyngsta artilleri i sci fi-genren. Scenen med ”The Chestburster” är ikonisk. Filmens estetik, som i mycket skapades av konstnären H R Giger, var revolutionerande i sig. ”Alien” introducerade därutöver en stark kvinnlig hjältinna vars motstycke sällan, om någonsin, skådats på film tidigare.

Rymden har en stor roll i ”Alien”. En företeelse som människan alltid haft en ambivalent relation till enligt Anna.

– Om man betraktar äldre tiders mytologi finns det mycket som tyder på att människan alltid fascinerats och skrämts av det vi idag kallar för rymden. Rymden är något okänt som vi fortfarande inte vet så mycket om. Vilket kan skrämma oss. Hotet från rymden har därför gestaltas mycket på film.