Biosvepet: Bond slår biorekord
- Alexander Kardelo
Bond och Venom ger biograferna en välbehövlig boost, Affleck och Keaton dammar av Batman-dräkterna, och regeringen storsatsar på svensk film. Här är biosvepet med veckans nyheter från filmvärden!
"No Time to Die" största Bondfilmen
Slopade restriktioner och en ny James Bond-rulle ute: då vallfärdar svenska folket tillbaka till biograferna. "No Time to Die" har visat sig vara en enorm biosuccé, och bara under premiärhelgen (fram till 3 oktober) hade 222.000 biobiljetter sålts i Sverige. Det är den bästa öppningen någonsin för en Bondfilm, och den bästa premiärhelgen sedan Star Wars rullade in julen 2019.
Än mer anmärkningsvärt är att 267.000 danskar såg "No Time to Die" under premiärhelgen. Till och med branschtidningen Deadline har uppmärksammat det starka nordiska intresset för Daniel Craigs slutgiltiga uppdrag som agent 007.
"No Time to Die" har på kort tid spelat in över 120 miljoner dollar på bio världen över. I helgen blir det amerikansk premiär och i slutet av månaden når Bond både Kina och Australien.
...och det går hyfsat bra även för Venom
Medan USA-publiken ännu väntar på storfilmer som "Dune" och "No Time to Die" har de roat sig med Marvel-action. Helgens premiär av "Venom: Let there be Carnage" levererade intäkter på 90 miljoner dollar bara i USA - den största premiärhelgen sedan pandemin bröt ut i mars 2020, skriver Hollywood Reporter.
I den efterlängtade uppföljaren återser vi Tom Hardy i rollen som Eddie Brock, ofrivilligt fast med den sarkastiske och oberäknelige symbioten Venom. Det blir svensk premiär 20 oktober.
Framgångarna för Bond och Venom är goda nyheter för biofantaster, och ett starkt bevis på att filmbranschen går mot ljusare tider igen.
Batfleck - återkomsten
Visste du om att vi nästa år får se tre olika skådisar spela Batman på bioduken? Robert Pattinson är förstås den nye Bruce Wayne i "The Batman", men DC-fans har också "The Flash" att se fram emot med några spännande gästroller.
I den första fristående filmen för superhjälten The Flash (spelad av Ezra Miller) öppnar DC upp för tidsresor och parallella världar. Och det är så både Ben Affleck ("Justice League") och Michael Keaton lyckas nästla in sig i handlingen.
Affleck hade iallafall väldans skoj på inspelningen, berättar han för Variety:
– Det var riktigt trevligt att återbesöka rollen, speciellt då min senaste erfarenhet var så pass tuff. Men det här var härligt, jag hade riktigt kul. Jag älskar att jobba med Ezra.
Michael Keaton: "Dräkten passar än"
Även Michael Keaton verkar uppskatta att få leka Läderlappen igen. Den nu 70-årige skådespelaren gestaltade Bruce Wayne och hans hemliga alter ego Batman i Tim Burtons två filmer för snart 30 år sedan. Men den svarta dräkten, den sitter fortfarande som ett smäck:
– Jag är lika graciös som alltid. Samma storlek, samma mått, berättar han skämtsamt i Stephen Colberts tv-soffa.
– Det var fantastiskt. Jag vet inte hur många Batman det finns nu, 77 eller så? Vi borde bilda en egen union.
"The Flash" regisseras av Andy Muschietti ("Det") och kommer på bio i november 2022.
90-talsklassikern "The Bodyguard" får modern remake
30 år har även passerat sedan Whitney Houston och Kevin Costner var det hetaste filmparet. Det romantiska dramat "The Bodyguard" från 1992 står nu på tur för en nyinspelning, med några små ändringar i historien. Denna gång står ett ungt stjärnskott i rampljuset:
– Istället för att fokusera på en etablerad stjärna som Whitney Houstons rollfigur, handlar vår film om en ung latina-artist som just har slagit igenom. Det handlar om hur hennes liv förändrats över en natt. Och på 2000-talet innebär det att hon genast behöver skydd, berättar manusförfattaren Matthew Lopez (känd från teatervärlden) för Variety.
Originalfilmen fick ljumma kritikerbetyg, men de två stjärnorna och ett soundtrack som omedelbart blev ikoniskt gjorde "The Bodyguard" till en stor succé. Snart lär vi få veta vilka som tacklar huvudrollerna och en oväntad romans i nyinspelningen.
Storsatsning på svensk filmproduktion
100 miljoner kronor årligen - så mycket pengar avsätts i kulturbudgeten för att skapa ett så kallat "produktionsincitament" för svensk film. Incitamentet innebär kortfattat att det ska bli billigare att spela in film i Sverige. Svenska produktioner slipper flytta utomlands, och förhoppningen är att även locka hit utländska filmteam.
I Norge, där liknande produktionsrabatter är standard, har man på senare år spelat in delar av storfilmer som "Tenet", "Black Widow", "No Time to Die" och "Mission: Impossible 7".
En ny undersökning visar att 3 av 4 svenskar anser att det är viktigt att svensk filmproduktion finns. Samtidigt uppmärksammas att det råder brist på film- och tv-arbetare, eftersom fler tv-serier spelas in nu än någonsin tidigare. För att råda bot på detta etableras flera nya utbildningar för filmarbetare, skriver Svenska Filminstitutet i ett pressutskick.