Biosvepet: Återupplev Harry Potter-magin på bio
- Alexander Kardelo
Nicolas Cage spelar Dracula, "Utvandrarna" får världspremiär i Småland och Hollywood sörjer Stephen Sondheim. Här är veckans snackisar från filmens värld!
Harry Potter-filmerna är tillbaka på bio i vinter
"You're a wizard, Harry!" Från att det första ugglebrevet anlände i huset på Privet Drive har berättelserna om den unge trollkarlen Harry Potter förtrollat läsare och publik världen över. Sju böcker har blivit åtta filmer, och i år är det hela 20 år sen "Harry Potter och de vises sten" inledde den magiska resan på bio!
Detta firas såklart på Filmstaden, där samtliga Harry Potter-delar återvänder på stor duk mellan december och april. Redan nu kan du köpa biljetter till klassiker-visningar av "De vises sten", som visas på bio 7-8 december.
Filmerna som kom att definiera en hel generation följer vännerna Harry, Ron och Hermione genom hela skolgången på magiskolan Hogwarts. Med stor dos humor, värme, vänskap och påhittiga övernaturliga detaljer har filmserien om Harry Potter blivit en av 2000-talets mest älskade. Vem tar du med dig på bio i vinter?
Årets svenska storfilm får världspremiär i Småland
"Utvandrarna" har hittat hem. När årets svenska storfilm ska få sin världspremiär är det i småländska Emmaboda, författaren Wilhelm Mobergs hemtrakter, som röda mattan rullas ut den 18 december.
Moberg och hans "Utvandrarna" är en stor del av det svenska kulturarvet och världslitteraturen. Den har haft stor betydelse för många, speciellt här i Emmaboda där både Moberg och hans litterära universum föddes. Det känns därför otroligt fint att världspremiären hålls just här i Emmaboda, säger Jan Dzedins, stolt kulturchef på Emmaboda kommun.
Mobergs episka roman handlar om Kristina och Karl-Oskar, två fattiga bönder i 1850-talets Småland, som packar ihop och sticker till USA i hopp om ett bättre liv. Boken har tidigare filmats av Jan Troell med stor framgång - 1971 års ”Utvandrarna” nominerades till 5 Oscars. Den här gången berättas historien ur Kristinas perspektiv, med norske regissören Erik Poppe bakom kameran.
Resten av landet får snällt vänta till den 25 december då "Utvandrarna" får sin ordinarie biopremiär.
Jordan Peeles nya film är färdiginspelad
"Get Out"-regissören Jordan Peele har just avslutat inspelningarna av sin nya skräckthriller med den intressanta titeln "Nope". Dessutom avslöjar Variety att han jobbar med den svensk-holländske filmfotografen Hoyte van Hoytema, känd för filmer som "Låt den rätte komma in" och "Tenet".
"Nope" ska ha filmats på 65mm-film och i IMAX-formatet, vilket tyder på något storskaligt. Men filmens handling hålls än så länge hemlig.
Med bara två långfilmer bakom sig har Peele etablerat sig som en spännande innovatör och rebell i skräckgenren. "Get Out" och "Us" blandar skickligt obehaglig skräck med vass samhällskritik, och förväntningarna på hans nästa film är onekligen höga. "Nope" kan ses på bio sommaren 2022.
Nicolas Cage spelar Dracula
Ett skådisval som både känns så udda och helt klockrent: Nicolas Cage iklär sig rollen som greve Dracula i en kommande skräckfilm.
Universals nya monsterfilm "Renfield" handlar dock inte om Dracula i första hand, utan om hans tjänare R.M. Renfield. I Bram Stokers klassiska skräckroman är han en mentalpatient som visar sig vara under Draculas inflytande. Cage kommer få spela mot Nicholas Hoult när "Renfield" tar handlingen till nutid, skriver Hollywood Reporter.
Den ikoniske skådisen har en minst sagt oförutsägbar karriär bakom sig. Just när man tycker att han har fastnat i b-filmsträsket så levererar han en Oscarstippad prestation som den i "Pig" tidigare i höstas. Lite vampyrvana har han också plockat på sig med skräckkomedin "Vampire's Kiss" från 1988.
Steven Spielberg hedrade Broadway-legendaren Stephen Sondheim
Den legendariske Broadway-kompositören Stephen Sondheim har dött vid 91 års ålder. Sondheims namn är välkänt för alla musikalfantaster - han anses ha revolutionerat Broadway från 1960-talet och framåt med sina verk. Flera av dem har blivit film, och bland de mer kända hittas Disneys sagofilm "Into the Woods", och Tim Burtons stämningsfulla rysare "Sweeney Todd".
Sondheim har också skrivit sångerna till den romantiska musikalen "West Side Story" från 1957, och de han höras i Steven Spielbergs snart bioaktuella version.
Spielberg är en av flera Hollywood-personligheter som under veckan hyllat den store kompositören: "Som alla andra på denna planet som bryr sig om ord och musik är jag förkrossad över denna förlust" sade han under galapremiären av sin nya film, enligt Variety.
Popbandet Gyllene Tider får en egen film
Pojkbandet Gyllene Tider från Halmstad bildades när tonårigen Per Gessle mötte fyra andra grabbar med stora musikdrömmar, och tillsammans blev de ett fenomen över en natt med sin första LP. Med låtar som "Flickorna på TV2", "Sommartider" och "Kung av sand" har de skrivit in sig i den svenska pophistorien.
Den historien från 80-talet ska nu berättas i en långfilm, som utvecklas i samarbete med bandet och spelas in nästa år. "Oerhört spännande", säger Per Gessle i ett pressmeddelande.
"Vi var som vilka unga killar som helst i en småstad, med stora drömmar och musik som passion. Alla år med Gyllene Tider har förändrat våra liv fundamentalt och det verkar som att publiken som vuxit upp med oss fortfarande är lika passionerade."