Avgrunden: "Något du aldrig har sett i svensk film förr"
- Alexander Kardelo
Marken skälver och film-Sverige står inför en omskakande förändring. I höst ser vi allt fler genrefilmer ta plats på bioduken. Från skräckfilmer till actionkomedier – och inte minst den stora katastoffilmen "Avgrunden".
Med en rejäl budget på 90 miljoner kronor har regissören Richard Holm fått leka loss i en stor sandlåda av effekter och tillskruvad dramatik, för att skapa en svensk film olik allt vi tidigare sett.
-Jag kan tänka mig att folk är skeptiska om man ska se en svensk katastroffilm. Ingen annan har gjort det (sen ”Den blomstertid nu kommer” (2018) reds. anm.), så vi är en liten underdog. Och man kan inte tävla med storskaligheten och effekterna med Hollywood. Men vi kan tävla med att skapa bra karaktärer och bra historier, berättar Richard Holm exklusivt för Filmstaden.
När katastrofgenren nu bryter ny mark i Sverige är det Kiruna i norr som riskerar att jämnas med marken. Allt större jordskalv avslöjar ett tidigare okänt hålrum som hotar att svälja hela gruvsamhället.
-När vi började prata om katastroffilm så var nyckeln för mig Kiruna. När man ska starta en ny genre gäller det att det känns trovärdigt – då får du en dimension till. Där finns det en känsla av att det här kanske kan hända. Det kittlar.
Hur trovärdigt är då det här scenariot?
-I Kiruna har man väldigt bra koll på marken. Man gör markradar-undersökningar, men radarn når inte hur långt som helst. Att det här skulle hända är väl egentligen ganska otroligt. Men det enda man som filmskapare behöver är ett litet ”tänk om?”…
Som du säger är det viktigt med karaktärer man bryr sig om även i en storfilm. Och Tuva Novotny är strålande, både tuff och syrlig i huvudrollen. Hur skapade ni Frigga?
-När vi gjorde vår research om Kiruna träffade vi en hel del kvinnor som jobbar i gruvan. Det är hårt, med brutal humor, så hon formades utifrån våra möten med kvinnor där uppe. Första gången Tuva läste manuset så satt karaktären direkt – hon fastnade genast för henne. Och ska man göra en gruvkvinna i Kiruna pratar man inte om hur snyggt sminkad hon ska vara, här börjar man i en helt annan ände. Det samarbetet med Tuva skapade Frigga.
Vad kan biopubliken förvänta sig i höst? Varför ska man se ”Avgrunden” på bio?
-Biopubliken kan vänta sig att man köper läsk och popcorn, och när filmen är klar kommer man se att man inte har ätit någonting av det man handlade. Man kommer att slukas upp och vara med på en åktur som man aldrig har sett på svensk film förr.
Tuva Novotny: "Frigga är ingen topptränad actionhjältinna"
Inför den stundande premiären får vi även byta några ord med skådespelerskan Tuva Novotny, som här gör sin första svenska filmroll sedan "Borg" (2017).
Det är inte svårt att se varför hon drogs till rollfiguren Frigga och en chans att skriva historia med en spännande överlevnadsthriller på svenska. Mitt i dramat hittar vi Kiruna-gruvans säkerhetschef, en kvinna som skyndar för att larma staden och rädda sin familj när katastrofen slår till.
Vad var den främsta anledningen till att du ville tacka ja till huvudrollen i ”Avgrunden”?
-Manuset. Det var ursprungligen mer relation och mindre action, som kanske är mer närliggande för mig, men när det gick längre i sin genredefinition tyckte jag filmen fick en tydligare profil – och blev helt klart en större utmaning för mig personligen, skrattar Tuva.
Hur såg din research ut? Och eventuell träning?
-Dialekten var viktig för filmens trovärdighet, så framför allt låg research i att kolla intervjuer med yrkesmänniskor från Kirunas gruvindustri. Sen fick jag hjälp av en tjej som fungerade som dialektcoach under hela inspelningen. […] Om du menar fysisk träning så var den lika med noll - jag hade just fött barn och regissör Richard Holm och jag var eniga om att vi gillade att Frigga inte var en topptränad actionhjältinna, utan precis som jag, en trött och otränad morsa, haha.
Katastroffilm är en populär genre där framför allt Hollywood (och Norge till viss del) har satt ribban och förväntningarna. Såg du på några särskilda filmer eller actionhjältar/hjältinnor för att värma upp inför rollen?
-Nej, faktiskt inte, i och med att vi aldrig definierade Frigga eller filmen i sig som en ren action, utan la ganska mycket vikt på karaktär och det relationella dramat.
I höst ser vi allt mer svensk genrefilm ta plats på bioduken. Från skräck till actionkomedi och såklart ”Avgrunden”. Känner du som skådespelare att film-Sverige vågar mer och satsar mer?
-Ja, det ser ut så och jag hoppas det håller i sig – men det kräver att publiken kommer. Så in i biomörkret och se film nu!
"Avgrunden" har biopremiär över hela landet den 15 september. Köp biljetter här.