Allt du behöver veta inför biopremiären av Morbius
- David Johansson
Vem är Sonys och Marvels nya antihjälte? Hur är han sammanlänkad med Venom och Spider-Man? Och var passar han in i multiversumet? Vi ger dig svar på alla dessa frågor, och några till, i vår nerdiga djupdykning inför biopremiären av ”Morbius” den 30 mars.
Medan filmvärlden fortfarande håller på och hämtar sig från den otroliga resa som ”Spider-Man: No Way Home” var, får vi äntligen stifta bekantskap med en av spindelns största fiender: Morbius. Jared Leto spelar briljant vetenskapsman med dödlig blodsjukdom i Daniel Espinosas ”Morbius”.
Vem är egentligen Michael Morbius?
Dr. Michael Morbius är en omhuldad och geniförklarad biokemist som lider av en ovanlig blodsjukdom. Det finns inget botemedel, och precis i linje med ett klassiskt antihjältenarrativ är Morbius beredd att göra vad som helst för att hitta ett.
Han lyckas — eller misslyckas, beroende på hur man ser på det — och Dr. Michael Morbius förvandlas till vampyrliknande vålnad, som behöver dricka blod för att överleva. Hans blodsjukdom är som bortblåst, men med den verkar en hel del andra saker som gjorde honom mänsklig också ha försvunnit.
I serietidningsförlagorna har Morbius haft förmågan att förvandla människor han biter till vampyrer. Samtidigt har Morbius egna blod i serierna och i den animerade Spider-Man-serien använts för att förvandla Spider-Man-antagonisten Lizard tillbaka till Dr. Connors. Och när Spider-Man fick sex armar (klassisk storyline för oss som växte upp med den animerade Spider-Man-serien från 90-talet) hjälpte Morbius blod honom att bli av med dem igen.
Dr. Michael Morbius är en ganska sorgesam figur, som för det mesta står på randen till galenskap av sin törst efter blod, och har återkommande genom åren försökt att avsluta sitt eget liv på grund av att hungern är för stor.
Svensk regissör vid rodret
Den svenska regissören Daniel Espinosa har ända sedan det stora genombrottet med ”Snabba cash” gjort en hel del storfilmer utan att det uppmärksammats nämnvärt i Sverige.
Espinosa ligger bakom storfilmer som ”Safe House” (2012), ”Child 44” (2015) och ”Life” (2017). Det är ett förmodat stort maskineri att arbeta med en superhjältefilm, och Espinosa sa nyligen följande till svenska Moviezine om arbetet med filmen när de träffade regissören under filmfestivalen i Cannes.
– När man går runt där så ser inspelningen ut precis som en svensk produktion, men sen när man tittar på schemat och läser namn som Michael Keaton, Jared Leto, Tom Hardy, då känns det häftigt och väldigt spännande. När man väl börjar jobba, så är det precis samma sak.
Morbius vs Venom (och Spider-Man?)
I och med Spider-Mans intåg i Marvel Cinematic Universe (MCU) i ”Captain America: Civil War” (2016) har Marvel och Sony (som äger filmrättigheterna till Spider-Man och många av skurkarna som figurerat i serierna genom åren) samproducerat de filmer i MCU som Spider-Man medverkat i. Det har i korthet inneburit att Sony stått för den kreativa kontrollen medan Marvel (och Disney) producerat filmerna.
Ett samarbete som är betydligt mer mångfacetterat än så, och de olika villkoren har genom åren förändrats så pass mycket att det knappt är någon idé att försöka sätta sig in i hur det egentligen fungerar. Men Sony äger i grunden filmrättigheterna till Spider-Man och hans antagonister.
Karaktären Morbius figurerar i samma universum som Tom Hardys Venom, och detta vet vi eftersom Morbius i en scen från trailern skämtar om att det faktiskt är han som är Venom. Vi har också kunnat skymta Spider-Man redan i en av de tidigaste trailers som släpptes för filmen, däremot endast som en väggmålning och avbildad i samma dräkt som Tobey Maguire bar i Sam Raimi-trilogin, med ordet ”MURDERER” skrivet med stora bokstäver över.
Det som blir aningen förvirrande är — nu kommer spoilers för ”Spider-Man: No Way Home” och ”Venom: Let There Be Carnage” — att Eddie Brock/Venom inte existerar i samma universum som Tom Hollands version av Spider-Man. Detta eftersom också han hamnade i MCU efter Doctor Stranges misslyckade formel.
Anledningen till att han aldrig deltog i några strider är för att han istället för att landa i New York City dök upp på en bar i Mexiko och kunde följa filmens utveckling via barens tv. Vilket borde innebära att den Spider-Man som skymtas som en väggmålning i trailern till Morbius inte är Tom Hollands Spider-Man. Kan det vara Tobeys inkarnation? Eller Andrew Garfields? Eller någon helt annan? Känner du dig förvirrad? Vi klandrar dig inte.
Multiversumets mångfacetterade ansikte
Någonting som förvirrar saker ytterligare är att vi fått se Michael Keaton i flera olika trailers till filmen. Michael Keaton spelade skurken Vulture/Adrian Toomes i ”Spider-Man: Homecoming” (2017), och är således en del av Tom Hollands Spidey-universum. Har Vulture rest i multiuniversumet för att på något sätt ta hjälp av Morbius? Eller är den Venom som Morbius refererar till inte Tom Hardys Venom?
Vi får inte glömma att det i serietidningarna, som agerar som lösa förlagor till de flesta superhjältefilmer idag, inte bara är journalisten Eddie Brock som varit värd för symbioten Venom — Flash Thompson har också bekantat sig med den utomjordiska sörjan, bland flera andra. Men alla som vet vem Flash Thompson är i MCU ställer sig, högt förståeligt, tveksamma inför möjligheten att han skulle spela MCU-versionen av Venom.
En annan, betydligt tråkigare förklaring skulle vara att eftersom Michel Keatons kontrakt är med Sony och inte Disney har man bara kommit överens om att Michael Keaton ska spela Vulture/Adrian Toomes oavsett om det rör sig om Sony-universumet eller Marvel-universumet. Vilket är ganska osannolikt med tanke på att han har på sig exakt samma fängelsekläder som i ”Spider-Man: Homecoming”. En brottsling som reser i tid och rum känns inte helt orimligt efter Avengers tidskupp i ”Avengers: Endgame”, samt hela handlingen till tv-serien Loki (2021).
Oavsett vilket så är Michael Morbius en karaktär vi aldrig tidigare sett i en spelfilm tidigare. Morbius är en typisk antihjälte, i grunden är god men vars moraliska kompass testas när han förvandlas till en levande vampyr. Han ställs i huvudsak inför valet att döda människor och dricka deras blod för sin egen överlevnad eller själv gå under.
Sonys antihjälteuniversum
I Sonys första live-actionfilm med antihjälten Morbius verkar det som att man kommer att förklara hur Dr. Michael Morbius förvandlades till en vampyr, men också vilken roll Morbius kan komma att få i Sonys egna expanderade universum.
Andra antihjältar som Venom existerar redan och i den kommande Kraven the Hunter-filmatiseringen — också om en klassisk fiende till Spider-Man — spelar Aaron Taylor-Johnson, som faktiskt spelade Pietro Maximoff i Avengers: Age of Ultron (2015) huvudrollen.
Det har dessutom blivit klart att Dakota Johnson kommer gestalta Spider-Mans mystiska mentor/spågumma Madame Web i en film helt dedikerad till en för många okänd Marvel-karaktär. Sydney Sweeney från Euphoria (2019-) har också fått en roll i filmen som regisseras av S.J. Clarkson, en brittisk tv-regissör med erfarenhet från Marvels The Defenders (2017) och HBO-succén Succession (2018-).
Det är alldeles uppenbart att att Sony satsar på antihjältenarrativet i sitt eget universum. Åtminstone tills man kommit på ett sätt att sätta Spider-Man i centrum av allting efter att hans resa inom MCU till synes verkar vara avklarad. Vågar vi hoppas på en cameo från Andrew Garfield? Svaren på dessa otaliga frågor får vi när Morbius har svensk biopremiär den 30 mars.