Actionklassikern Terminator 2 är tillbaka på bio

fredag 10 jun 2022
  • Alexander Kardelo
Actionklassikern Terminator 2 är tillbaka på bio

31 år efter biopremiären är ”Terminator 2: Domedagen” tillbaka på bioduken. Tagga inför våra klassiker-visningar med en tidsresa tillbaka till år 1991. Så skapades årtiondets stora actionfilm…

Året är 2029. Skrämmande scener från ett dystopiskt krig mot maskinerna sätter tonen för hela ”Terminator”-sagan. Det är en otäck framtidsvision som regissören James Cameron målar upp. Men framtiden kan förändras och oddsen jämnas ut, beroende på om tidsresande robotar som infiltrerar ”vår” tid lyckas eller misslyckas med sina uppdrag. En klockren setup för två av sci-fi-genrens bästa filmer någonsin.

James Camerons ikoniska vision för mördarmaskiner från framtiden uppstod ur en febrig mardröm, där regissören drömde om ett mekaniskt skelett i eldslågor. Actionthrillern ”The Terminator” släpptes år 1984 (i Sverige under den numera skrotade titeln ”Dödsängeln”) och hade lätt kunnat glömmas bort bland dåtidens andra sci-fi-rullar på lågbudget, men överträffade allas förväntningar och blev en stor framgång på bio.

”The Terminator” etablerade Cameron som en filmskapare att räkna med, och gjorde Schwarzenegger till en av 80-talets största actionhjältar. Några år senare var det dags att hålla löftet: ”I’ll be back”.

T2_bild7.jpg

Att svetsa ihop en värdig uppföljare

Arnold blev snabbt sugen på att följa upp succén. Cameron tvekade inför en tvåa. Han kände att historien var avslutad. Sen var det bråket med rättighetsinnehavaren, ett produktionsbolag som var nära att ändra om slutet på ”The Terminator” mot Camerons vilja. Han vägrade att jobba med dem igen. Länge var det tveksamt om en uppföljare överhuvudtaget kunde bli av.

Men i början av 1990 övertygade Arnold filmstudion Carolco att köpa loss Terminator-rättigheterna för hela 17 miljoner dollar. En mycket dyr affär, särskilt på den tiden, men det skulle löna sig. Det var just vad som krävdes för att ge projektet ny gnista. Ett premiärdatum sattes till sommaren 1991, och plötsligt var det bråttom.

Trots sju års väntan mellan filmerna fick James Cameron bara sju veckor på sig för att färdigställa manus till ”Terminator 2”. Han visste att han behövde återbesöka Sarah Connor, som med sin vetskap om jordens stundande undergång skulle tuffa till sig och själv bli en iskall soldat. Cameron förstod att sonen John Connor skulle spela en viktig roll. Och han ville vända på publikens förväntningar genom att göra T-800, cyborgen spelad av Arnold Schwarzenegger, till filmens hjälte den här gången.

Om första filmen var en sci-fi-slasher så skulle den andra fokusera mer på ett familjetema, var Camerons avsikt. Det är i scenerna där John blir vän med Terminatorn, och får en slags fadersfigur, som filmen hittar sitt hjärta. Otippat för en actionthriller om plåtgubbar programmerade för att döda, men det är det som gör ”Terminator 2” så fantastisk. Bland mycket annat.

Vem skulle då bli filmens skurk? En likadan Terminator också spelad av Arnold? Eller en större värstingrobot? Till slut föll valet på en gammal idé som föddes redan kring den första filmen: en robot som kunde efterlikna vem som helst. Datoreffekterna var tillräckligt bra, det visste James Cameron sedan han jobbat med ILM (Industrial Light & Magic) på ”Avgrunden” (1989).

T2_bild5.jpg

Människorna bakom maskinerna

En stark ensemble med fyra ikoniska prestationer är en annan sak som gör att ”Terminator 2” tål att ses om, om och om igen.

Här hittas ju en av tidernas bästa filmskurkar: Robert Patrick spelar T-1000 som kamouflerar sig som en ung polisman för att bättre smälta in i sin jakt på John Connor. Skådespelaren var relativt ny i filmbranschen när han fick rollen. Patrick studerade naturens rovdjur, bland annat örnar, för att hitta den futuristiska robotens rörelsemönster.

Det här är också filmen som gjorde Linda Hamilton till en av de tuffaste kvinnliga hjältar som någonsin skådats på bioduken. Att omvandla den försiktiga servitrisen från första ”The Terminator” till en målmedveten (och något manisk) krigare visade sig vara ett genidrag. Hamilton låg i hårdträning i månader för att komma tillbaka som en härdad Sarah Connor. – Det är alltid vackert att spela en kvinna som växer och förvandlas. Sarah gick från en vanlig sårbar tjej till någon som hittar all sin styrka och övervinner allt, har Linda Hamilton sagt om sin rollfigur.

Hennes övergivna tioåring spelas av Edward Furlong, som otroligt nog hade agerat innan. Rollen som kaxige John gav Furlong pris för Årets genombrott på MTV Movie Awards 1992.

Sist men inte minst är detta tveklöst Arnold Schwarzeneggers främsta roll och karriärens kanske bästa film. Den österrikiske kroppsbyggaren är som skapt för att spela en ostoppbar Terminator med sin hårda blick, oförglömliga oneliners och precis lagom dos pappahumor och känslor.

– Jag tyckte det var en toppenidé att karaktären som en gång var den onda skurken skulle bli beskyddaren. Och relationen med John var väldigt välskriven. John Connor försökte få mig att lära mig mänskligt beteende och det tillförde filmen en hel del emotionella element, minns Schwarzenegger i en intervju med Yahoo.

T2_bild1.jpg

Inspelningen är igång

Den 8 oktober 1990 började inspelningen av ”Terminator 2: Domedagen”. Budgeten sattes till 60 miljoner dollar - tio gånger högre än första filmen. Men den skulle James Cameron snart spräcka med råge.

Tiden var knapp, och filmen minst sagt ambitiös. Regissören hann inte förbereda allting som behövdes, från biljakter till praktiska effekter, och man hoppades på att det mesta skulle lösa sig på plats. Inspelningen har kallats ”krävande” och regissören ”fanatisk”, då en stressad Cameron ofta lät sin ilska gå ut över medarbetarna. Han var även perfektionist och krävde flera omtagningar tills varje scen satt som den skulle, till skådespelarnas stora frustration. Någon julledighet kom inte på tal.

De hade bara några månader på sig för att hinna få klart filmen, så det gällde för Cameron att börja klippa under helgerna medan effektteamet slet sitt hår för att skapa filmens banbrytande specialeffekter innan deadline. Det sägs att filmkopian blev helt färdigställd först natten innan premiär. Det låter intensivt, men resultatet blev också en film i absolut toppklass.

Med en budget på runt 100 miljoner, inklusive marknadsföring, blev ”Terminator 2: Domedagen” den dyraste filmen som någonsin spelats in. Ett rekord som blockbuster-kungen James Cameron för övrigt skulle spräcka igen med ”Titanic” år 1997 och ”Avatar” år 2009. Det är något med honom och riktigt påkostade blockbusters…

T2_bild4.jpg

Specialeffekter 2.0 - den digitala revolutionen

På tal om specialeffekterna är de ytterligare en viktig faktor för filmens succé. Genierna på Industrial Light & Magic, som tidigare jobbat med ”Star Wars” och ”Indiana Jones”-filmerna, fick i uppgift att skapa filmvärldens första datoranimerade karaktär: en robot av flytande metall. När T-1000 går rakt igenom ett galler eller förvandlar sina armar till blad hade biopubliken aldrig sett något liknande.

– Effekterna adderar till historien. Det är en vild handling och Terminators kan göra så mycket… Utan specialeffekterna vore filmen inte möjlig. Det är effekterna och stunsen och allt det storslagna som säljer storyn och som gör filmen så framgångsrik, sade Schwarzenegger kring filmens premiär 1991.

”Terminator 2” var bland de första filmerna att använda sig av digitala effekter i så pass stor utsträckning, och vann en välförtjänt Oscar för sina visuella effekter. De ser sanslöst bra ut än idag.

Men samtidigt är filmen starkt beroende av sina praktiska effekter, då CGI var ännu väldigt dyrt och väldigt nytt. (Det finns för övrigt bara runt 5 minuter av datoreffekter i hela filmen.) Miniatyrbyggen, avancerade robotdelar och ambitiösa stunts gör att ”Terminator 2” känns mycket mer verklig i sina actionscener än många av dagens filmer. Inte konstigt att den anses vara en av de bästa actionfilmer som någonsin gjorts, även efter 30 år.

T2_bild2.jpg

Återupplev actionklassikern på stor duk

”Terminator 2” är även något så unikt som en uppföljare som överträffar originalet. Nyckeln ligger i att expandera, och överraska publiken. James Cameron tog en liten men effektiv sci-fi-idé från den första filmen och utvecklade den till ett episkt actionspektakel, lite som han gjorde med ”Aliens” (1986).

Vi har nämnt de grymma skådespelarna och de banbrytande effekterna. Man får inte heller glömma den mäktiga musiken av Brad Fiedel: mekaniska och olycksbådande toner som etablerar karaktärerna och höjer spänningen. Fler Oscars blev det: för Bästa ljud, Bästa ljudeffekter och Bästa makeup (shout-out till sminkgurun Stan Winston!).

Succén var omedelbar när ”Terminator 2: Domedagen” gick upp på bio i juli 1991. Och än en gång lyckades en cyborg från en mörk framtid överträffa allas förväntningar. Filmen blev årets mest inkomstbringande, och kom att definiera en hel generation av filmälskare.

Cameron och Schwarzenegger bidrog starkt till att väcka mitt egna filmintresse, vhs-bandet gick på högvarv i pojkrummet och jag erkänner, jag hade både affischerna och solbrillorna. Sedan dess har jag fått chansen att se om ”Terminator 2” på bio vid två tillfällen och det är en fet upplevelse man inte vill missa. Men jag måste säga att mardrömmarna om att bli jagad av robotar och maskiner gör mig lika kallsvettig än idag.

T2_bild3.jpg

På tisdag den 14 juni kommer ”Terminator 2” att visas på Filmstadens biografer över hela landet. Ta chansen att se om en av 90-talets stora actionrullar på en riktigt stor duk. Hasta la vista, baby!

Biljetter till den exklusiva visningen den 14 juni finns ute nu - säkra din biostol här.