70 mm Todd AO - ett faktablad
Ända sedan den första biografföreställningen gavs av bröderna Lumière 26/12 1895, har det vanligaste formatet för biograffilm varit 35 mm, fram till att världens biografer digitaliserades för cirka sju år sedan. Dock kördes 70mm-film i slutet av 20-talet med några filmer från Fox, men det var kortvarigt och kom aldrig till Sverige.
Förutom detta ”standardformat” har det med jämna mellanrum dykt upp andra format, Cinerama, Cinemiracle, Ultrapanavision mm, men det vanligaste formatet för 70mm-film var det som kallades Todd AO (uppkallat efter den store showmannen Michael Todd, skaparen av Jorden runt på 80 dagar och det amerikanska optikföre-taget AO = American Optical) som har formatet 2,2 : 1, det vill säga om duken är 5 meter hög så är den 11 meter bred. I det ursprungliga formatet ingick även fem kanaler bakom duken och en effektkanal i salongen.
Ljudet kom från magnetband som klistrades på kopian. Den första 70mm-filmen som kördes i Sverige officiellt var South Pacific som hade premiär på biografen nya Ritz 6/6 1959, även om Jorden Runt på 80 dagar sägs ha haft 70mm-premiär på Ricardo och några veckor senare visad i 70mm på nya Ritz år 1958. Dessa uppgifter är dock inte bekräftade. Efter dessa inledande filmer blev 70mm Todd AO det vanligaste formatet för biografvisning av storfilmer, oftast gällde det helaftonfilmer, d v s filmer som var runt 3 timmar långa, hade föreställningstid 19:30 med paus.
I Stockholm fanns många biografer som körde 70mm – Rigoletto, nya Ritz, Ricardo, Ri-Tvåan, Saga, Festival, nya Vinterpalatset, Sergel, Palladium, Look, China, (Skandia), Palladium, Royal, Roxy, Astoria och Filmstaden Söder.
De två klassiska helaftonsbiograferna var genom alla år nya Vinterpalatset och nya Ritz. Idag kan endast Rigoletto fortfarande köra i detta fantastiska format.
I Göteborg kördes 70mm-filmer på Draken, Victoria, Palladium, Göta och Prisma. Idag har Filmstaden Bergakungens salong 1 nyinstallerade klassiska Philips DP70-projektorer, faktiskt en av de få nyinstallationer av 70mm som gjorts i Europa sedan 70-talet! Malmös stora helaftonsbiograf var Royal, dock kunde 70mm även köras på Palladium och Scania.
Den sista 70mm-filmen som visades i Sverige var Drömmarnas horisont /Far and Away som visades på Saga år 1992. Efter detta dröjde det ända till julen 2015, då Tarantinos Hateful 8 kördes i 70mm Ultra Panavision på Rigoletto, med enastående succé!
Vad har då hänt sedan 50-talet? Dels har filmkopiorna blivit bättre med mycket högre upplösning, dels har ljudet förbättrats drastiskt, idag har filmen inga magnetband där ljudet är ”inkopierat”, utan en styrkod som styr en separat digital ljudprocessor (systemet heter DTS) som ger ett mycket bra ljud med vänster- mitt- och höger kanal bakom duken, vänster och höger effekt i salongen samt subwoofer under duken. Även texten styrs från denna kod och projiceras från en 4K-projektor.
Inför visningen av Dunkirk har projektorer och ljudanläggningar på Rigoletto och Royal totalrenoverats och ljudet trimmats, på Filmstaden Bergakungen har en komplett 70mm-anläggning installerats – den första nyinstallationen av 70mm som gjorts i Sverige på 40 år! Förutom detta har ny högkontrastig optik köpts in till samtliga anläggningar.
Mats Kullander, fd etableringschef på SF Bio