13 episka detaljer om Sagan om konungens återkomst
- Alexander Kardelo
I två långa filmer har Frodo traskat land och rike runt med en eftertraktad ring, med både onda trollkarlar och orcher efter sig. Ska han lyckas?
Okej, vid det här laget har väl varenda filmnörd sett "Sagan om konungens återkomst", någonstans mellan 5 och 50 gånger. Men har du någonsin fått chansen att uppleva "Extended Edition" på vita duken? Om inte - passa på tisdagen den 7 mars när Peter Jacksons episka Härskarringen-final intar Filmstadens biografer!
Det är ingen lätt uppgift att följa upp två så framgångsrika och populära filmer som "Sagan om ringen" och "Sagan om de två tornen". Men Jackson lyckades med det omöjliga. Och när "Sagan om konungens återkomst" gick upp på bio för snart 20 år sedan fick vi en episk final som överträffade allas redan högt ställda förväntningar.
Frodo och Sams närmar sig Mordor och Domedagsberget, där Ringen ska förgöras en gång för alla. Under tiden inser Gandalf att fienden är på väg att anfalla Minas Tirith, Gondors huvudstad. En sista provning och en avgörande strid återstår med hela Midgårds framtid på spel. Politiska maktspel varvas med rena skräckscener som när Shelob, jättespindeln, kryper upp på vår lilla hjälte.
I december är det alltså hela två decennier sedan "Sagan om konungens återkomst" fick premiär. (Jag minns själv hur en lång rad fans tältade i dagar utanför galabiografen Rigoletto i Stockholm för att få de första biljetterna.) Inför nypremiären av filmen i sin härliga, förlängda version, tar vi en titt på några välkända och några mindre kända detaljer om trilogins sista film.
1. Hela 51 minuter av bonusscener
De förlängda versionerna av "Sagan om ringen"-trilogin utökar speltiden från 9 timmar till hela 11 timmar och 30 minuter. "Sagan om konungens återkomst" var redan från början den längsta filmen, och får här hela 51 minuter av tillagda scener som du inte såg i bioversionen. Det är bland annat först i Extended Edition som vi fick se Sarumans dödsscen, mer om den nedan.
2. Christopher Lee var missnöjd med Peter Jackson
Tolkien-fantasten Christopher Lee måste ha haft riktigt roligt i rollen som Saruman, trollkarlen som blir korrumperad av mörkrets krafter. Men när det var dags för premiär rök det ihop mellan honom och regissören, och Lee bojkottade galapremiären.
Jackson hade nämligen tvingats att klippa bort Sarumans dödsscen ur "Sagan om de två tornen"... och igen ur "Konungens återkomst", då det inte fanns någon naturlig plats för den.
– Det är en av de viktigaste scenerna i hela trilogin, och den kom inte med i filmen. Ingen förstod varför. "Köp den förlängda dvd:n", sa en besviken Lee i intervjuer.
De som bara såg bioversionerna fick aldrig veta hur den onde trollkarlen besegrades, men å andra sidan finns det rätt härliga nya Saruman-scener att ta del av i den förlängda versionen.
3. Two rings to rule them all?
När inspelningen var över fick Elijah Wood och Andy Serkis varsin rekvisita-ring i gåva av Peter Jackson. Båda trodde länge att de var ensamma om att ha den enda och äkta Ringen. För Serkis är den hursomhelst en kär ägodel:
– Jag fick faktiskt en av ringarna från "Sagan om ringen". Min "precious" kom till mig och det var en väldigt speciell gåva, sa han i en intervju häromåret.
4. Gimli tappade ansiktet
Med stora filmprojekt kommer stora uppoffringar, vare sig det handlar om skador på inspelningen eller långa och krävande arbetsdagar och -nätter.
För John Rhys-Davies blev det en plåga att sminkas till dvärgen Gimli varje dag då han fick hudproblem och utslag av allt som skulle limmas på fejan. Efter sista inspelningsdagen fick skådespelaren chansen att bränna upp sin Gimli-mask, och han tvekade inte en sekund.
– Det var en underbar upplevelse. Ett fantastiskt team, och Nya Zeeland var underbart. Men det var en av mina tuffaste inspelningar. Det här sminket är inte menat att tas på och av varje dag. Jag förlorade till slut huden runt mina ögon. Ingen ville sitta bredvid mig på lunchen, säger han till Today.
5. Lite väl hetlevrade statister
Episka strider kräver sina folkmassor, och även med digitalt trolleri till hjälp behövde "Ringen"-trilogin ofta hundratals statister, varje dag. För det stora slaget vid Svarta porten anlitade man den nyzeeländska armén. De ska ha varit så pass entusiastiska i de intensiva actionscenerna att de gång på gång förstörde sina träsvärd och spjut.
6. Den allra sista scenen spelades in efter filmens premiär
Den första inspelningsdagen för detta massiva projekt var 11 oktober 1999, och arbetet med att spela in alla tre filmer samtidigt tog hela 438 dagar. Men kompletterande scener spelades in årligen från 2001 till 2003. Faktum är att den allra sista scenen till "Sagan om konungens återkomst" Extended Edition-dvd:n blev klar i början av 2004.
Jepp, mer än en månad efter filmens biopremiär och flera veckor efter Oscarsgalan filmade Peter Jackson dödskallar på marken till scenerna med De dödas armé.
– Jag spelade faktiskt in den sista scenen efter att vi hade vunnit Oscar för Bästa film. Det måste vara enda gången i filmhistorien som det händer, kommenterar en nöjd Jackson i extramaterialet.
7. Scenerna vi aldrig fick se
Minns ni hur Cate Blanchett aka Galadriel inledde "Sagan om ringen" med en mäktig monolog? Tanken var att hon skulle få avsluta filmtrilogin med ännu en voice-över och berätta om Brödraskapets öden. Man filmade till och med scener med Legolas och Gimli, men de kom aldrig att användas - inte ens i den förlängda versionen.
8. Matchande tatueringar
Att inspelningen av filmtrilogin blev en upplevelse för livet råder det ingen tvekan om. Skådespelarna som utgör Brödraskapet bestämde sig för att föreviga minnet med matchande tatueringar.
Elijah Wood, Orlando Bloom, Viggo Mortensen, Ian McKellen, Dominic Monaghan, Sean Astin, Billy Boyd och Sean Bean är nu märkta med siffran 9 på alviska. Gimli-skådisen John Rhys-Davies stod över (hans stuntman fick ta över).
– Det var ett vackert ögonblick där det kändes som att vi alla hade gått igenom ett krig tillsammans. Det färde ihop oss som en familj, berättade Dominic Monaghan för Entertainment Weekly.
9. Första fantasyfilmen att vinna Oscar
Den första "Sagan om Ringen" belönades med fyra Oscars. "Sagan om de två tornen" nöjde sig med två. Men "Sagan om konungens återkomst" gick till historieböckerna och sopade rent på 2004 års Oscarsgala. Filmen tog hem 11 Oscars, samtliga som den var nominerad för - bland annat för Bästa film och Bästa regi.
10. Mer rekordbrytande Oscarsfakta
– Trots hela 30 Oscarsnomineringar till trilogin är Ian McKellen den enda skådespelaren som blev nominerad. Detta förstås för hans insats som Gandalf i den första filmen.
– "Härskarringen" blev tidernas mest Oscarsnominerade filmfranchise. Den slog "Gudfadern"-trilogin som har 29 nomineringar. Idag är filmserien dock överträffad av "Star Wars" med 37 nomineringar.
– Bara två andra filmer har vunnit lika många Oscars som "Konungens återkomst". "Ben-Hur" fån 1959 och "Titanic" från 1997 har också 11 Oscarstatyetter.
11. "Men varför tog de inte örnarna hela vägen till Mordor?"
Ursäkta spoilern, men jag utgår nog från att alla sett filmen (annars får du bara skippa den här punkten).
I slutet av filmen, när Ringen har dumpats i vulkanen, verkar det minst sagt kört för våra två utmattade hjältar Sam och Frodo. Men så kommer lägligt nog ett par jätteörnar flygande och tar hem dem till säkerhet igen. Det har fått en del tittare att ställa samma fråga i 20 års tid - kunde inte örnarna bara ha flugit dem hela vägen till Mordor och besparat dem så mycket besvär?
Nu är jag varken expert på örnar eller Tolkien. Men jag tänker såhär: en örn är ingen lyx-Uber man bara kallar till sig hur som helst. De är också varelser med egen vilja och egna liv, och kunde inte bry sig mindre om människor och hober och onda krafter.
Det finns flera andra teorier att läsa kring detta. Polygon skriver att så fort jätteörnarna skulle visa sig i Mordor så skulle Sauron avslöja planen och stoppa hoberna från att nå sitt mål. (Planen var ju att smyga in i Mordor oupptäckta.) Sajten Nerdist tillägger att Gandalf inte kan hålla på och be örnar om hjälp hela tiden. Vettigt, eller hur?
Och det skulle ju aldrig bli någon spännande historia om en lång vandring, ett brödraskap och en kamp mot omöjliga odds, om man kunde fuska med hjälp av en örn.
12. Sam och Frodo - en kärlekshistoria
Något annat att tänka på efter filmens slut är hur Samwise Gamgi blivit något av sagans verklige hjälte under resans gång. Och vad pågår egentligen mellan honom och Frodo?
Under sitt besök på Comic Con i Stockholm förra året berättade skådespelaren Sean Astin hur han ser på de två hobernas nära relation:
– "Vänskap" betyder kärlek. Det betyder tillit och förtroende. Pratar man med folk som har varit i krig, så har de upplevt något tillsammans som ingen annan kan förstå. Jag tycker att deras rena och äkta kärleksrelation överstiger all kärlek som någon någonsin har upplevt, i denna värld eller någon fantasivärld. Eftersom den är så sann så har den blivit så betydelsefull för fansen, säger Astin.
13. "Well' I'm back."
Så lyder den allra sista repliken i filmen. Det är också den sista raden i Tolkiens roman - en inte så obetydlig detalj som Peter Jackson och manusförfattarna fångade upp till alla fans förtjusning.
Köp biljetter till den episka klassikern "Sagan om konungens återkomst – Extended Version" här!