12 spännande fakta om Sagan om de två tornen

fredag 3 feb 2023
  • Alexander Kardelo
12 spännande fakta om Sagan om de två tornen

Inför nypremiären av "Sagan om de två tornen" (den förlängda versionen) kikar vi närmare på detaljerna du kanske inte kände till.

Brödraskapet har splittrats. Merry och Pippin togs tillfånga av en grupp uruk-hai i slutet av "Sagan om ringen". Den otippade trion Aragorn, Legolas och Gimli söker efter dem. Trollkarlen Gandalf är död (eller är han?). Och de tappra hoberna Frodo och Sam fortsätter ensamma sin vandring mot Mordor... utan en aning om vad som följer efter dem.

Ringen och bördan väger tungt. Frodo blir allt mer desorienterad, och Sam behöver hjälpa honom att behålla fokus. De har ett viktigt uppdrag framför sig, men Domedagsberget är ännu långt bort.

Samtidigt mobiliserar Saruman sin armé, med kungariket Rohan som sitt mål. Den maffiga striden vid Helms klyfta är filmens stora klimax som ger rysningar längs ryggraden, oavsett hur många gånger du sett filmen.

Inför nypremiären av "Sagan om de två tornen" dyker vi in i några av våra favorit-detaljer kring Peter Jacksons mittfilm. Häng med!

SaganOmDeTvaTornenKlassiker_bild5_sv.jpg

1. Vilka är de två tornen egentligen?

Filmtitelns två torn syftar på Barad-dûr, Saurons fäste i Mordor (tornet med det brinnande ögat, ni vet) och Orthanc, där Saruman huserar i Isengard. Unionen mellan den korrupte trollkarlen och ondskans herre är den drivande kraften i filmen.

Det var kanske inte alltid tydligt när Tolkiens roman "Sagan om de två tornen" släpptes år 1954. De flesta trodde att titeln syftade på Barad-dûr och Minas Tirith, vakttornet där människorna samlade sig för strid.

Helt fel, menade författaren enligt Birminghams officiella sajt. Enligt honom var det solklart: de två tornen i boken är Sarumans Orthanc och Mordor-fästningen Cirith Ungol. Vi kan lugnt säga att Peter Jackson gjorde en annan tolkning här.

SaganOmDeTvaTornenKlassiker_bild9_sv.jpg

2. En ren slump att Andy Serkis fick jobbet

En av de minnesvärda nya karaktärerna i trilogins mittenfilm är Gollum, den lilla varelsen som letar efter sin "precioussss" ring.

När Andy Serkis provspelade för rollen handlade det om enbart "tre veckor av röstskådespeleri". Men Peter Jackson blev så imponerad av hans inlevelse att han insisterade - Serkis måste även spela Gollum rent fysiskt.

Skådespelaren säger att han baserade sin tolkning av Gollums desperation på knarkare som går igenom abstinens. Och rösten? Den inspirerades av hans egna katt när den hostade upp hårbollar.

Serkis vann pris på MTV Movie Awards för Best Virtual Performance - mot bland andra Yoda och "Harry Potters" Dobby. Men hans rolltolkning väckte också en stor debatt i huruvida Oscarsgalan borde öppna upp för motion-capture när de korar Bästa skådespelare (det har de ännu inte gjort).

3. Första filmen med motion capture

När Walt Disney producerade långfilmen "Snövit" år 1937 användes riktiga skådespelare som referens, för att sedan tecknas över och skapa animerade scener och rörelser som kändes naturliga för tittaren.

Mer än 60 år senare tog Peter Jackson det hela några steg längre. Han visste att karaktären Gollum behövde vara datoranimerad, och han ville att den väsande varelsen skulle gestaltas av en riktig skådespelare. Iklädd lycra och pingpongbollar fick Andy Serkis ge liv åt en av filmens mest fascinerande karaktärer. "Sagan om de två tornen" blev därmed den första filmen att använda sig av performance capture.

Jackson fortsatte på samma spår i 2005 års "King Kong" och Serkis hade blivit synonym med performance capture-metoden. En sann pionjär - idag används tekniken flitigt i allt från "Avatar" till "Avengers"-filmer.

SaganOmDeTvaTornenKlassiker_bild6_sv.jpg

4. Stridsscenen tog fyra månader att filma

Slaget vid Helms klyfta är en av de mest imponerande och betydande ögonblicken i hela trilogin. Den var också en av de mest krävande att filma, och pågick i hela fyra månader. Lägg också till att allt skulle filmas nattetid, i kyla och fejkregn. Statisterna sägs iallafall ha fått en gratis t-shirt som tack, med texten "I Survived Helm's Deep".

Totalt 20 timmars filmmaterial klipptes ned till 40 intensiva minuter som blir filmens stora klimax.

5. Miniatyrbyggen blev till stor hjälp

Nyzeeländska WETA Workshop fick arbeta flitigt för att skapa Tolkiens magnifika världar i filmtrilogin. Dagens produktioner förlitar sig mer på digitala effekter vilket är billigare och smidigare, men inget slår väl praktiska effekter, eller hur?

En stor del av arbetet var alla miniatyrbyggen av hus, städer och hela kungariken där skådespelare eller digitala folkmassor sedan placerades. Miniatyrerna var ibland så stora att de skämtsamt kallades för "Bigatures" bland teamet. Regissören använde sig av leksakssoldater för att spela upp scenerna och planera sina bilder.

JohnRhysDavisGimli.jpg

6. Gimlis extraknäck

Wales-födde skådespelaren John Rhys-Davies var känd från "Indiana Jones"-filmerna när han fick rollen som dvärgen Gimli.

Men han har också en annan roll i filmen, det är nämligen han som lånar ut sin röst till det talande trädet Lavskägge. Rhys-Davies är faktiskt en flitig röstskådis i animerade filmer och tv-spel - visste du att han spelat Thor i animerade Marvel-serier på 90-talet?

SaganOmDeTvaTornenKlassiker_bild3_sv.jpg

7. Två hober satt i ett träd

För scenerna med Lavskägge fick skådespelarna Billy Boyd och Dominic Monaghan spendera mycket tid uppe i ett specialbyggt träd. Det var så meckigt att ta sig upp och ned att de helt enkelt stannade kvar, även när filmteamet gick på lunch. De fördrev tiden med att skriva ett eget filmmanus. (Vad hände med manuset, grabbar?)

SaganOmDeTvaTornenKlassiker_bild8_sv.jpg

8. Viggo Mortensens olycka

En ökänd detalj i filmen som nog är välbekant för alla fans är hur Viggo Mortensen bröt två av sina tår i scenen där han sparkar till en hjälm. När Aragorn skriker rakt ut för att han tror att Merry och Pippin har dött - då är det egentligen Viggo själv som skriker av smärta. Peter Jackson blev så imponerad att han behöll scenen i filmen. Skådespelaren själv har sagt att det var ingenting jämfört med alla skador som stuntmännen drog på sig.

SaganOmDeTvaTornenKlassiker_bild7_sv.jpg

9. Kate Winslet eller Uma Thurman kunde ha spelat Eowyn

Att castingen i filmtrilogin känns klockren, det kan nog de flesta skriva under på. Det är svårt att tänka sig någon annan i de ikoniska rollerna, men likväl tittade Peter Jackson på många andra namn.

Bland annat blev Kate Winslet erbjuden rollen som Eowyn. Hon var välbekant för Jackson som gav henne genombrottsrollen i "Heavenly Creatures" år 1994. Men Winslet hade redan hunnit bli en stor stjärna tack vare "Titanic", och ville inte binda upp sig för en filmproduktion som kunde pågå i ett par år, skriver Far Out Magazine.

Uma Thurman är en annan aktris som kunde ha spelat Eowyn, medan Ethan Hawke var påtänkt för Faramir. Och visste du att Bernard Hill - kung Theoden - från början var tänkt för rollen som Gandalf?

10. Miranda Otto återvänder i ny "Lord of the Rings"-film

Det blev till slut Miranda Otto som fick rollen som den tuffa krigaren från Rohan. Och hon är ännu inte färdig i Midgård.

Våren 2024 släpper Warner Bros den animerade filmen "Lord of the Rings: The War of the Rohirrim", där Eowyn spelar en viktig roll. Otto kommer att få låna ut sin röst och bli berättare till historien om Helm Hammerhand (spelad av Brian Cox). Historien utspelar sig 183 år innan Peter Jacksons filmtrilogi.

ChristopherLeeSaruman.jpg

11. Christopher Lee läste böckerna en gång om året

Vi kan nog räkna med att många Tolkien-fantaster tog plats i den här maffiga produktionen. Men få kommer upp i samma nördnivå som Christopher Lee, mannen som gjorde Saruman odödlig. Lee läste böckerna en gång om året ända fram till sin död 2015.

Skådespelaren var också den ende som kunde skryta med att ha träffat J.R.R. Tolkien. Han sprang på honom i en pub i Oxford på 50-talet.

"Han klev in och jag blev helt paff. Då hade jag redan börjat läsa böckerna och insåg att han var unik. När jag spelade in "Sagan om ringen" tänkte jag ofta på vad Tolkien hade tyckt, och om han skulle ha gett sitt godkännande", sa Lee i en intervju från 2009.

SaganOmDeTvaTornenKlassiker_bild4_sv.jpg

12. Vad är nytt i Extended Edition?

I vinter visas alla tre "Sagan om ringen"-filmerna på Filmstadens biodukar på nytt. Filmerna är i nyrestaurerat skick, och för första gången visas de i sina Extended Editions. Trilogins välgjorda förlängda versioner är älskade av många fans då de ger en fördjupning i flera karaktärer och nyckelscener.

"Sagan om de två tornen" är hela 44 minuter längre än när den visades för första gången för 20 år sen. På totalt 3 timmar och 45 minuter bjuds vi på flashbacks med bröderna Faramir och Boromir, får spendera mer tid med Merry och Pippin bland enterna, och hos Saruman som förbereder sitt anfall.

Det är också här i de bortklippta scenerna som Aragorns rätta ålder avslöjas. Visst ser han fräsch och pigg ut för en 87-åring?

"Sagan om de två tornen" får nypremiär på bio 7 februari. Köp biljetter här.