Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

11 saker du (kanske) inte visste om Sagan om ringen

måndag 9 jan 2023
  • Alexander Kardelo
11 saker du (kanske) inte visste om Sagan om ringen

Ladda upp inför nypremiären av "Sagan om ringen"-trilogin på bio med några av våra favorit-fakta om Tolkiens värld och Peter Jacksons påkostade filmtrilogi.

Det händer något speciellt med varje filmälskare när ”Sagan om ringen” kommer på tal. Det liksom tindrar till i ögonen, på samma sätt som hos Gollum när han ser sin "precioussss", och sen kan man inte prata om annat än Frodo och brödraskapets vandring under de närmaste timmarna.

Visst har Peter Jacksons episka trilogi en alldeles särskild plats i våra hjärtan. Den är en klassisk och nervpirrande saga om gott och ont, om vänskap och svek, om kärlek och krig, om allt som gör livet värt att leva och det som är värt att kämpa för.

Men den är också en mäktig filmupplevelse som kombinerar banbrytande (för sin tid) visuella effekter med ambitiösa praktiska effekter för att göra J.R.R. Tolkiens fantasyvärld Midgård så verklig det bara går.

Jag har tidigare gjort en djupdykning i det omfattande arbetet bakom filmtrilogin här på Filmstaden.se. Inför vårens biopremiärer av de förlängda versionerna gör vi ytterligare nedslag i var och en av de episka filmerna för att försöka gräva fram mer spännande detaljer och fakta som du kanske inte kände till…

1. Vem var denne J.R.R. Tolkien egentligen?

Innan Peter Jacksons enormt ambitiösa filmprojekt existerade, fanns såklart de älskade böckerna av brittiske fantasy-författaren och språkälskaren J.R.R. Tolkien. Det sägs att ”Sagan om ringen” var 1900-talets mest lästa bok efter Bibeln. Det är väl något med mytologiska berättelser och skäggiga farbröder som tilltalar massorna.

Kanske var det vänskapen mellan honom och tre kamrater på Oxford-universitetet som inspirerade honom till att skriva om de fyra hobbitarna? Kan det vara hemska minnen från första världskriget som byggde historien om hur goda karaktärer konfronterar en ofattbar ondska? Det antyds iallafall i biopicen "Tolkien" som kom för några år sen. Oklart dock om författaren själv skulle hålla med. Han ogillade den typen av metaforer, enligt Peter Jackson:

– Han förnekade alltid att historierna byggde på andra världskriget eller Hitlers framfart. Att lägga på modernt politiskt tänkande på en mer än 50 år gammal saga känns opassande, säger Jackson och menar att det är tidlösa berättelser där alla får hitta sin egen mening.

2. The Beatles ville adaptera boken

Till bokens många fans räknas bland andra The Beatles, det stekheta pojkbandet från 1960-talet. Hade de fått som de ville så hade vi fått se Paul McCartney som Frodo, Ringo Starr som Sam, George Harrison som Gandalf och John Lennon som Gollum, skriver Variety. Grabbarna frågade Stanley Kubrick (kort efter "Dr. Strangelove") om han ville regissera, men han tackade nej. Han ansåg "Sagan om ringen" vara ofilmbar, och det blev slutet på den pojkdrömmen.

SaganOmRingenHarskarringenKlassiker_bild2_sv.jpg

3. Cate Blanchett känner något i vattnet

"The world has changed..." Prologen sätter tonen för ”Sagan om ringen” och hela den storslagna trilogin. De inledande sju minuterna är en mäktig och mycket effektiv introduktion till Midgårds olika raser och ett gäng magiska ringar som blev början på blodiga strider om makten. Ett absolut genidrag från manusförfattarna Fran Walsh, Philipa Boyens och Peter Jackson. Vi sugs in i historien med en detaljrik "Detta har hänt"-summering, fylld av både krig och mystik.

Men det var inte alltid självklart att just Blanchett skulle bli berättarrösten. Man testade först att låta Elijah Wood läsa in prologen. Dock kändes det fel eftersom Frodo inte hade någon koppling till historien. Av samma anledning skrotade man inspelningen med Ian McKellens trollkarl Gandalf. Till slut föll valet på Galadriel, den visa alvdrottningen som faktiskt levt i några tusen år och själv minns allt drama.

SaganOmRingenHarskarringenKlassiker_bild7_sv.jpg

4. Fyrverkeriscenen skrevs speciellt för filmen

"Ofilmbar" tyckte Kubrick - men manustrion Jackson, Walsh och Boyens höll som tur är inte med. Man kan inte adaptera Tolkiens verk sida för sida, så de fick ta till en hel del kreativa lösningar, som med nyss nämnda prolog.

En annan scen som lades till men gjorde underverk är när Merry (Dominic Monaghan) och Pippin (Billy Boyd) introduceras för publiken. Två busiga hobbitar vill piffa upp Bilbos födelsedagsfest med fyrverkerier men råkar fyra av pjäsen under ett tält. Det blev Jacksons sätt att lätta upp stämningen, och visa vad man kan vänta sig av karaktärerna som blivit något av filmens älskade komiska inslag.

GoldfingerKlassiker_bild3_sv.jpg

5. Sean Connery kunde ha spelat Gandalf

Som det ofta är med storfilmer så får roller och manus passera många skådespelare innan de hittar rätt. En filmstjärna som var påtänkt för att spela den kloke trollkarlen Gandalf var Sean Connery, den gamle Bond-skådisen som under 90-talet fick en revival som actionhjälte i ”The Rock”. Men det var något som inte riktigt klaffade för honom, enligt en intervju i Scotsman från 2005. Alla kan visst inte vara Tolkien-fans:

– Jag förstod aldrig vad det handlade om. Jag läste boken. Jag läste manus. Jag har sett filmen. Och jag förstår fortfarande inte… Det hade kunnat vara intressant, men inte i 18 månader, har skådespelaren berättat.

Där gick han miste om någonstans mellan 10 och 450 miljoner dollar i lön - rapporterna är lite oklara. Vi är rätt nöjda att det blev Ian McKellen till slut!

SaganOmDeTvaTornenKlassiker_bild8_sv.jpg

6. Viggo Mortensen hoppade in i sista stund

Numera är det också ganska välkänt att Aragorn blev ett riktigt lyckokast i absolut sista stund. Jackson hade gett rollen till den då 27-årige Stuart Townsend. Stackaren fick sparken efter två månader av träning och repetitioner. Regissören insåg att han behövde någon äldre, och ringde Viggo Mortensen, som lyckligtvis inte hade något bättre för sig än att flyga ner till Nya Zeeland för två års jobb.

– Peter Jackson gjorde något extraordinärt, han satte ihop ett jätteteam som blev som en enda stor familj, minns Mortensen i en intervju med MovieZine.

Produktionens svärdexperter har hyllat Mortensen för hans rigorösa träning och imponerande inlevelse i stridsscenerna. Det sägs att skådespelaren aldrig gick någpnstans utan sitt svärd, och nöjde sig inte heller med några lättare attrapper som erbjöds de andra skådespelarna.

SaganOmRingenHarskarringenKlassiker_bild3_sv.jpg

7. Datoreffekter stod för den riktiga magin

Under 90-talet hände stora saker inom filmbranschen. CGI hade revolutionerat filmer som ”Jurassic Park” och ”The Matrix”, och Peter Jackson ville tänja på gränserna ytterligare. Han tog hjälp av effektmakarna på Weta Workshop och datorgenierna på det egna bolaget Weta Digital för att skapa den filmmagi som behövdes.

Bland annat gällde det att utveckla datorprogram som producerade fram jättelika arméer och folkhav där varje individ hade en till synes egen vilja och rörelser. Massive Software används i alla de stora stridsscenerna (måhända med lite dataspelskänsla såhär efter 20 år, men det är ju en del av filmens charm!).

En annan teknisk uppfinning som Jackson anammade var previz, eller previsualisation - man gjorde alltså hela ”Sagan om ringen” som en enkel datoranimerad film inför inspelningen. Istället för att bara förlita sig på storyboards och sketcher kunde nu både skådisar och team se hur varje scen skulle se ut på förhand.

SaganOmKonungensAterkomstKlassiker_bild3_sv.jpg

8. Harvey Weinstein förvandlades till troll

Att filmatisera tre böcker som tre storfilmer, som en relativt oprövad regissör dessutom, det gör man inte i en handvändning. Jackson fick bråka en hel del med producenten Harvey Weinstein (långt innan hela Metoo-skandalen) som insisterade på att historien skulle tryckas ihop i en enda film. Högst två. Det skulle bland annat betyda att hela scenen i Morias gruvor blev en kort flashback. Vem vet vad mer som hade fått ryka?

Lyckligtvis klev New Line Cinema in som en räddande ängel med en stor pengasäck. Jackson kunde andas ut och fick göra sin trilogi på sitt sätt. Men bråken med Weinstein glömdes inte bort och regissören har sen dess kallat producenten för en "mobbare med maffiametoder". Och om du tittar noga i eftertexterna när Bob och Harvey Weinstein listas som exekutiva producenter, så är det mot bakgrunden av en teckning av två troll. En diskret liten detalj och en väldigt passande diss.

SaganOmKonungensAterkomstKlassiker_bild1_sv.jpg

9. Peter Jacksons tre cameos

En del regissörer gillar det där med cameos i sina egna filmer, och Jackson är inget undantag. Tidigt i filmen är han en av byborna, håll utkik där han står utanför puben Prancing Pony och smaskar på en morot. (Inbitna fans vet att karaktären heter Albert Dreary och även dyker upp i "Hobbit".) Senare är han en krigare från Rohirrim i "De två tornen", samt en pirat som blir träffad av Legolas pilar i "Konungens återkomst". Regissörens barn, Katie och Billy, kan ses som hobbit-barn i en av de inledande scenerna i Fylke.

SaganOmRingenHarskarringenKlassiker_bild8_sv.jpg

10. 30 minuters extramaterial i Extended Edition

Minns ni dvd? Och bluray? Idag kan film på skiva kännas som en relik ur en annan tid, men för bara några år sen älskade filmnördarna att grotta ner sig i bonusmaterial och bortklippta scener.

Peter Jackson lade ribban högt när han släppte ”Sagan om Ringen - Extended Edition” år 2002, strax innan "Sagan om de två tornen" skulle upp på bio. Scener som hamnat på klipprumsgolvet blev nu åter en del av filmen, invävda i historien för att berika resan för alla fans. På den första filmen får vi en halvtimme av nytt material eller förlängda scener, bland annat:

  • En väldigt fin introduktion till de naturälskande hobbitarna och det fridfulla livet i Fylke
  • En längre scen i Vattnadal där Elrond kallar till möte för att avgöra ringens öde
  • En fördjupning som bygger mer förståelse för karaktärer som Aragorn och Boromir
  • Mer scener med Galadriel när hon delar ut gåvor till brödraskapet

Klipparen John Gilbert berättar för Indiewire att "den längre speltiden tillät oss göra en riktigt bra bioversion, för Peter gillade inte att behöva skrota scener. När den förlängda versionen, fan-versionen, först kom på tal var det en skänk från ovan - han kunde övertalas till att klippa bort scener och de skulle inte bli förlorade".

SaganOmDeTvaTornenKlassiker_bild9_sv.jpg

11. Den ryska ”Sagan om ringen” nyss återupptäckt

Jacksons filmatisering var störst, men faktiskt inte först. Andra har försökt att filma Tolkiens storartade saga med blandat resultat. Du kanske känner till den animerade ”Sagan om ringen”, släppt 1978? Regissören Ralph Bakshi hade planerat två filmer men fick dessvärre aldrig berätta mer än halva historien.

Men sen har vi förstås den okända (eller numera ökända?) versionen på ryska. Så sent som 2021 återupptäcktes ”Khraniteli”, en tv-filmatisering från gamla Sovjet i början av 90-talet. Det är en stundtals väldigt flummig och hysteriskt adaption som du kan spana in på YouTube.

Men nöj dig inte med lågbudget-Tolkien på ryska. För nu är "Sagan om ringen" tillbaka på bioduken, och för första gången kan du uppleva alla tre filmernas Extended Editions i Filmstadens salonger! Den första filmen har premiär redan 10 januari, och äventyret fortsätter med "Sagan om de två tornen" i februari och "Sagan om konungens återkomst" i mars.

Köp dina biljetter till "Sagan om Ringen: Härskarringen" i extended version här!