Bra skräckfilmer
Att se en skräckfilm på bio är en alldeles särskild upplevelse. De som en gång fått smak för rysare, brukar fortsätta njuta av denna unika underhållning.
Aktuella skräckfilmer på bio
- Premiär 13 december
- Premiär 3 januari
- Premiär 17 januari
- Premiär 7 mars
- Premiär 26 september
För det är något speciellt att sitta i en mörk biosalong med massor av främlingar, och förenas i den blandade stämningen av rädsla och uppspelthet, nervositet och adrenalin. Det är beroendeframkallande. Och det är underbart.
Alltid en upplevelse med skräckfilm på bio
Bra skräckfilmer ska verkligen fånga biopubliken. Med total tystnad i spänningens ögonblick – ska publiken i nästa scen chippa efter andan eller hålla för ögonen. För det brukar ske en hel del plötsliga händelser med hoppa-till-scener i filmer inom skräckgenren, vilket skräckfilmsfantaster älskar och köar för att få uppleva, år efter år.
Förfasas tillsammans i en mörk biosalong
Att dela skräcken med andra kan både öka effekten samt göra den mer spännande - eftersom du delar dina känslor och upplevelser med alla andra i salen. I en nästan tom biosalong kan det kännas ännu läskigare, eftersom ödsligheten gör sitt. Om du föredrar att titta tillsammans med andra i en full biosalong, eller hoppa till, skrika och förfäras själv – är helt upp till dig.
Oavsett om salongen är tom eller fullsatt är det en rätt unik upplevelse att se skräckfilm på bio.
Skräckfilmer på bio 2025
2025 blir ett år fyllt av spänning för alla som älskar skräckfilm. Året inleds med en av de mest efterlängtade filmerna: "Nosferatu", en nytolkning av vampyrklassikern där Bill Skarsgård gestaltar Count Orlok.
Skräckåret fortsätter med titlar som "Wolf Man" och "Sinners". Vi ser även fram emot "Until Dawn", som inspireras av överlevnadsskräck, och Stephen King-adaptionen "The Monkey" som ger en mystisk leksak förmågan att skapa kaos.
Dessutom kommer "M3GAN 2.0", där den AI-drivna dockan återvänder med nya fasor, samt "Five Nights at Freddy’s 2", uppföljaren till succén om de skrämmande animatroniska figurerna. För zombieälskare väntar "28 Years Later", och "The Black Phone 2" utlovar nya mardrömmar för fans av den första filmen.
Slutligen får vi äntligen se "The Conjuring: Last Rites" på bioduken! Den sista delen i den älskade skräckserien, som knyter ihop trådarna i Warrens övernaturliga fall.
Med dessa filmer blir 2025 ett år att minnas för skräckälskare. Missa inte årets mest nervkittlande bioupplevelser!
Skräckfilmer 2024
2024 blev ett starkt år för skräckfilmer, med titlar som "Smile 2", "Terrifier 3", och "Longlegs" och avslutas med "Strange Darling" och "In a Violent Nature" inom genren. Andra minnesvärda filmer inkluderade "Night Swim", "Virgo", "Late Night with the Devil", "Immaculate", "Gudstjänst", "Annabelle", "The First Omen", "Heretic", "Abigail", "Winnie the pooh blood and honey", annorlunda "The Substance" och svenska "Äkta skräck". Året blandade klassisk skräck med nytänkande berättelser som höll publiken fängslad.Skräckfilmer 2023
Skräckgenren är inte bara vara tidlös på bioduken, utan även som berättarteknik sedan många århundraden tillbaka. Många skräckhistorier i filmerna finns representerade i gamla sagor och de fortsätter att väcka fascination och intresse. Numer finns skräckfilmer från världens alla hörn, med olika berättartekniker och nytänkande i filmskapandet - och mer skräck är på väg. Under filmåret 2023 såg vi skräck på bio som "The Nun 2", svenska "Canceled", "Knock at the Cabin" och dockfilmen "M3GAN" samt uppföljaren till de ikoniska filmerna om Ghostface - "Scream 6".
Skräckfilmer 2022
2022 fick vi uppleva de bra skräckfilmerna "The Black Phone", "Smile" och Jordan Peeles "Nope" samt de klassiska skräckuppföljarna "Scream" och "Halloween Ends". Vi fick även nöjet att introduceras av den svenska biosuccén "Feed" med Joakim Lundell som producent. Den blodiga filmen "Violent Night" och skräckfenomenet "Terrifier 2" hade också biopremiär under bioåret 2022.
Skräckfilmer 2021
Under filmåret 2021 såg vi hyllade "A Quiet Place - Part II", "Spiral: From the Legacy of Saw" och "Candyman". Och såklart höstlovets fasansfulla höjdpunkt: "Halloween Kills".
Skräckfilmer 2020
År 2020 fick filmåret möta egen skräckupplevelse, men alla bioälskare hade ändå chansen att se bra rysare på bio som till exempel "Color Out of Space" och "The New Mutants", "Brahms: The Boy 2" och skräckfilmen "Funhouse". Vilken skräckfilm var bäst 2020?
Skräckfilmer 2019
2019 kom den nya versionen av "Child´s Play" - den onda dockan. Även ny hårresande version av "Jurtjyrkogården" och fortsättningen av "Det 2" som båda bygger på böcker från Stephen King. Guillermo del Toro var också tillbaka med "Scary Stories to Tell in the Dark" och från Conjouring-världen fick vi även "Annabelle Comes Home" och "The Curse of La Llorona".
Varför vill man bli skrämd på bio?
Ja, varför fortsätter du titta på skräckfilmer om och om igen, fastän du alltid blir rädd och känner dig lättad när filmen är över? Varför går du på bio, för att i sammanhang med andra bli skrämd och hoppa till?
Glöm vardagen en stund
Detta ämne undersöks emellanåt och nya rön och rapporter från forskare kommer ut hela tiden. De återkommer oftast till två områden i dagsläget: Ett sökande efter eskapism eller adrenalin. Fiktiv skräck får oss att glömma vardagens bekymmer för en stund hävdar vissa, en del menar dessutom att skräck kan chocka oss ur oro och ångest. Andra påstår att skräck gör oss aktiva och ger oss en vilja att förändra vår värld. De finns också de som studerat hjärnans kemiska funktion när vi ser på skräckfilm och de hävdar att det kan öka vår produktion av kroppens egna morfinliknande endorfiner.
Att se skräckinjagande miljöer på en stor duk med ett omslutande ljud förhöjer dessutom denna upplevelse.
Vi har alltid fascinerats av skräck
Enligt skräckforskare har människan i alla tider fascinerats av skräck. Stoff i dagens skräckfilm kan spåras tillbaka till mänsklighetens allra tidigaste bild- och skriftkällor. I myt och folktro återkommer också monster och skräckinjagande varelser sedan urminnes tider. I den meningen är skräckgenren uråldrig. Men när man studerar den västerländska moderna skräckgenren lyfter man dock ofta fram 1700- och 1800-talets gotiska romaner som en startpunkt för skräckhistorierna. Ett exempel på det är Mary Shelleys ”Frankensteins Monster” som gavs ut så tidigt som 1818. Och Bram Stokers ”Dracula” som gavs ut 1897 – som ligger till grunden för ”Nosferatu”.
Klassiska skräckfilmer på bio
En så anrik genre som skräck har alltid varit populär världen över, i olika former och skepnader.
Så tidigt som vid sekelskiftet skapades de första stumfilmerna med övernaturligheter. 1912 kom kortfilmen Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Detta var under stumfilmernas era, och kameran var en relativt ny uppfinning (1880).
De allra första spelfilmerna kom runt 1920 från Tyskland, med bland annat Robert Wienes ”Doktor Caligaris kabinett”. Två ytterligare exempel på ikoniska berättelser är ”Nosferatu” (1922) och ”Frankensteins Monster” (1931) som kom att filmatiseras baserade på skräcklitteratur och visas på den vita duken.
På 50-talet började asiatisk skräck leta sig in på vita duken med ”Godzilla – Monstret från havet” som ett sätt att hantera de fasor landet fått uppleva från krigen.
Något som inspirerat dagens skräckfilmer och som förändrade Hollywood är italiensk skräck där bland annat regissören Dario Argento blev ett stort namn inom industrin. Filmerna började ta sin form på 70- och 80-talet med exempelvis ”Suspiria – flykten från helvetet” och ”Deep Red".
Ett till betydande namn för skräckgenren är författaren Stephen King. Under 70- och 80-talet filmatiserades ett flertal av hans böcker som ”The Shining”, ”Carrie”, ”Jurtjyrkogården”, ”Det” och ”Christine”, bara för att nämna några.
Skräckfilm från 80-talet och framåt
Under 80-talet blev även skräckfilmen som uppföljare en grej i filmer som ”Terror på Elmstreet” med Freddy Krueger, och ”Den Onda Dockan” Chucky. I slutet av 90-talet kom asiatisk film tillbaka på bioduken och subgenren fullkomligt exploderade, med filmer som ”Ringu”, ”The Grudge” och ”Dark Water”. Dessa bildade en skräckfilmsklass för sig, med ny berättarteknik som haft påverkan på dagens Hollywood-produktioner som ”Insidious” och ”Conjuring”.
Unikt för flera av dessa är vidare att de har byggt ut uppföljarkonceptet till en hel värld av övernaturligheter precis som i serie-tidningarnas värld – fast som skräck.