Willem Dafoe: ”The Florida Project utspelar sig i en verklig men samtidigt overklig värld”

söndag 18 feb 2018
  • Olle Östlund
Willem Dafoe: ”The Florida Project utspelar sig i en verklig men samtidigt overklig värld”

Inför premiären av ”The Florida Project” fick vi chansen att prata med Oscarsnominerade Willem Dafoe om den verklighet som gömmer sig bakom filmens pastellfärgade yta.

Området kring Orlando, i den amerikanska delstaten Florida, har länge varit världens turisthuvudstad där nöjesparker som Disney World fungerar som ett slags Mecka. Mitt i all kommers har det växt fram en alternativ verklighet långt ifrån sagoslott, sockervadd och karuseller.

Efter finanskrisen förlorade många lågutbildade personer med jobb inom servicebranschen sin anställning och kunde därför inte finansiera hus- eller lägenhetsköp. De pastellfärgade motellen i skuggan av Disney World, tänkta att husera pengaspenderande turister, förvandlades till en sista livlina för dessa personer.

– Det är en verklig men samtidigt overklig värld. Efter finanskrisen blev dessa motell det enda ställe där många personer hade råd att bo. De lever och betalar hyran från dag till dag, då de olyckligt nog inte kan betala en hel månadshyra i taget, säger Dafoe.

Sean Bakers film ”The Florida Project” utspelar sig på ett sådant motell och kretsar kring den unga kvinnan Halley, och hennes dotter Moone, spelade av de underbart charmiga amatörskådespelarna Bria Vinaite och Brooklynn Prince. Halley, som är arbetslös, säljer droger och stulna parfymer för att kunna försörja sig själv och sin dotter. Trots denna tillsynes tragiska tillvaro tar filmen inte en moralisk ståndpunkt. Den betraktar och låter tittaren själv dra slutsatser. Dafoe berättar:

– Historien är i stora delar berättad ur ett barns perspektiv. Mamman kämpar hårt för att få vardagen att gå ihop. Moone har därför friheten att göra vad hon vill. Hon är inte bunden av krav och kan gå på äventyr med sina kompisar i den färgsprakande urbana världen och exotiska naturen. En drömvärld för ett barn, säger Dafoe och fortsätter:

– Men sedan finns ju den andra sidan av historien. Halley ställs inför en tuff vardag där hon inte vet om hon kan ge sitt barn tak över huvudet kommande natt. Hela situationen är beklämmande då man vet att Moone kommer leva Halleys liv inom en snar framtid.

TheFloridaProject_hero2_nyhet_sv.jpg

Willem Dafoe spelar Bobby, motellets varma och omtänksamma manager. Han är, precis som dess gäster, bunden till motellet då det ger honom en inkomst och bostad. Han är på många sätt väldigt lik de personer som han jagar in hyran från.

– Det är ett utmanande ställe att arbeta på. Bobby är ansvarig för motellet och för de personer som bor där. Han får iklä sig många olika roller och hantera svåra situationer. Bobby är inte en extraordinär människa, han är som vem som helst, och egentligen bara några lönecheckar från att vara precis som Moone och Halley. Därför kan han identifiera sig med dem, vilket gör att han känner ett stort ansvar för dessa människor, berättar Dafoe.

Men trots den socioekonomiska fonden är ”The Florida Project” i grund och botten en ”mor och dotter-historia” enligt Dafoe:

– Eller egentligen en systerhistoria då Moones mamma fortfarande är väldigt ung. Halley har samma impulser som Moone har, hon vill ha kul. De är inte så olika som personer. Det som skiljer är att Halley är äldre, har ansvar och måste därför få ihop vardagen och det är inte alltid vackert.

Filmens regissör Sean Baker har en talang för att objektivt skildra personer i samhällets periferi. Han slog igenom med indiefilmen ”Tangerine” 2015. En film, helt inspelad på en IPhone 5s, som naket och närgånget skildrar en grupp transsexuella personers vardag i Los Angeles. Det var Baker och hans okonventionella metoder som lockade Dafoe att göra ”The Florida Project”.

– Jag visste vem Sean var sen jag såg ”Tangerine”. Det faktum att han ville blanda erfarna skådespelare med ”icke-skådespelare” och filma allt på ett motell som finns i verkligheten och med en väldigt låg budget kändes som rätt tillvägagångsätt.

Filmens ensemble består således av en blandning med skådespelare och ”icke-skådespelare”. Willem Dafoe har en 40-årig skådespelarkarriär bakom sig med över hundra filmer. På andra sidan spektrumet har vi Brooklynn Prince och Bria Vinaite som gör sina långfilmsdebuter. Det var tänkt att Halleys roll skulle spelas av en erfaren skådespelare men av en slump hittade Baker Vinaite via Instagram. Något som Dafoe inte sörjer.

– Brooklynn Prince och Bria Vinaite var underbara att arbeta med! De var där i nuet och tänkte inte på en framtida karriär eller något annat än den erfarenhet som filminspelningen var. Brooklynn Prince är en naturlig underhållare och utvecklade en skådespelarteknik väldigt snabbt. Men känslan var alltid att hon var barn i första hand och inte skådespelare.

Det utmärkta porträttet av Bobby resulterade i en Oscarsnominering i kategorin Bästa biroll för Dafoe. Ett pris han av många är tippad att vinna. Själv är han ödmjuk inför sina vinstchanser.

– Vi får se. ”Don´t count your chicken before they hatch”, säger Dafoe med ett skratt.

Den 90:e upplagan av Oscarsgalan hålls på Dolby Theatre i Los Angeles den 4 mars 2018. Läs på om samtliga nominerade eller tävla i SF Bios stora Oscarsquiz fram till galan.