Way of the Dragon - den perfekta kampsportsrullen
- Alexander Kardelo
Vare sig du är ett gammalt Bruce Lee-fan eller en nybörjare på kampsportsrullar så har du hört talas om The Way of the Dragon. Vi tar reda på varför filmen blivit en odödlig klassiker!
Namnet Bruce Lee har blivit synonymt med kampsport, magnetisk utstrålning och otroliga slagsmål på film. Den asiatisk-amerikanske legendaren levde bara i 32 år och hann egentligen bara spela huvudrollen i en handfull långfilmer. Det var ändå mer än tillräckligt för att cementera en plats som en av de allra största i actiongenren. Med snabba knytnävar och kvicka fötter bjöd han på välkoreograferade uppvisningar i 70-talsfilmer som ”Enter the Dragon”, ”Fist of Fury” och ”The Way of the Dragon”.
Bruce Lee föddes år 1940 i San Francisco och flyttade med sin familj till Hong Kong som barn. Han blev en barnstjärna med flera småroller, tills han övergav skådespeleriet för en annan nyupptäckt passion: martial arts. År 1966 var han tillbaka i USA och stod åter framför kameran, i rollen som sidekicken Kato i de klassiska tv-serierna ”The Green Hornet” och ”Batman”. Han spelade också en liten roll i ”Marlowe” (1969) mot James Garner.
Missnöjd med sina biroller i Hollywood återvände han igen till Hong Kong... och insåg att rollen som Kato hade gett honom stor stjärnstatus. Han knep snart sin första huvudroll i ”The Big Boss”, om en arbetarklassens hjälte som tog upp fighten mot korrupta fabriksägare. Filmen blev början på en kort men intensiv era med kampsportsfilmer för Lee. ”Fist of Fury” följde år 1972. Därefter fick han själv regissera och skriva ”The Way of the Dragon” (också kallas ”Drakens väg” på svenska).
Återigen fick han spela en folkets hjälte som stod upp för den lilla människan. I ”The Way of the Dragon” spelar han rollen som Tang Lung, en kinesisk man som reser till Italien för att hälsa på sina släktingar. De driver en restaurang som trakasseras av en mäktig man och hans kriminella gäng. Det är väl tur att den vänlige Tang Lung kan ett och annat om hur man slåss. För busarna ska spöas, och de ska spöas igen, tills de fattar poängen och lämnar hans familj ifred.
För mig personligen blev ”The Way of the Dragon” den första Bruce Lee-filmen jag såg, och visst kan man bli förvånad över den lättsamma tonen som han väljer att inleda med. Vi introduceras för vår hjälte på flygplatsen i Rom där han först blir utstirrad av en tant, därefter skrämmer ett barn, för att sedan råka beställa fem soppor på en restaurang. Är denna Mr. Bean verkligen den slagskämpe som filmvärlden hyllat så? Kanske är det ett sätt för Bruce Lee att spegla sina egna känslor av att vara en outsider, något som många Asien-amerikaner har kunnat känna igen sig i - att inte riktigt höra hemma någonstans.
Det dröjer lyckligtvis inte länge innan Bruce Lee får visa vad han går för, när några mycket imponerande actionsekvenser avlöser varandra. Här bjuds det också på Chuck Norris filmdebut. Med imponerande bröstbehåring kommer den store amerikanen in för att möta Bruce Lee i filmens sista duell, en minnesvärd scen med Colosseum som bakgrund. Den klassiska scenen ska ha tagit totalt 45 timmar att spela in. Det sägs att Bruce Lee noga skrev ner varje detalj i hur scenen skulle koreograferas, och det som blev tio minuter i filmen tog upp nästan en fjärdedel av manuset. Det om något visar på hans passion för kampsporten som konstart.
Året efter ”The Way of the Dragon” var det dags för Bruce Lees stora Hollywooddebut i ”Enter the Dragon”. Tyvärr hann han aldrig själv uppleva den stora framgången. Kort innan filmens premiär dog Bruce Lee av hjärnödem (svullen hjärna) - orsakat av en värktablett, sägs det, även om många konspirationsteorier omringar hans död. ”Enter the Dragon” släpptes bara några dagar senare… och blev hans stora internationella genombrott.
Plötsligt började kampsport och kampsportsfilm bli mainstream, en allt större del av populärkulturen, och Bruce Lee inspirerade en hel generation. Han blev en ikon inte minst för den kinesiska och asiatisk-amerikanska publiken, tack vare hur han spred sitt lands kultur och motverkade fördomar genom sina filmer. Resten av världen imponerades av hans oöverträffade kung fu-färdigheter, och många filmer försökte rida på framgångsvågen. Hade Jackie Chan och Jean-Claude van Damme kunnat slå igenom, och hade filmer som ”Crouching Tiger, Hidden Dragon” blivit så stora om inte Bruce Lee hade banat väg?
Till stora fans hör bland annat Quentin Tarantino. Minns ni den gula overall som Uma Thurman bär i ”Kill Bill”? Den är en homage till filmen ”Game of Death”, som färdigställdes flera år efter Lees död. Lee dyker också upp som en karaktär i Tarantinos nästa film ”Once Upon a Time in Hollywood”, som utspelar sig år 1969. I trailern som släpptes nyss kan vi se Brad Pitts karaktär utmana Bruce Lee (spelad av Mike Moh) på en fight.
Bruce Lee fick bara njuta av sin storhetstid i några år, men för världen blev han en ikon vars status i högsta grad lever och är svåröverträffad än idag. ”The Way of the Dragon” visar honom ur hans bästa sida: tystlåten, leende, charmigt blyg men också livsfarlig när det behövs.