Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

Tillbakablick: Carl Theodor Dreyer och En kvinnas martyrium

onsdag 1 nov 2017
Tillbakablick: Carl Theodor Dreyer och En kvinnas martyrium

Carl Theodor Dreyers klassiska mästerverk En kvinnas martyrium har överlevt tidens tand trots att filmens 90-årsjubileum närmar sig. Nu har du en unik chans att bevittna en av historiens mest inflytelserika filmer på vita duken.

Danmarks största filmregissör genom tiderna, Carl Theodor Dreyer, föddes 1889 i Köpenhamn. Han hade svenskt påbrå då han var den oäkta sonen av en svensk hushållerska och en dansk godsägare. Han blev vid två års ålder bortadopterad till danska paret Inger Marie och Carl Theodor Dreyer där han gavs sitt fullständiga namn.

Efter år som kontorist, bokhållare och journalist började Dreyer arbeta på Nordisk Film för att förbättra textskyltarna på bolagets stumfilmer. Under perioden började han även skriva egna manus, varav många som blev film. 1918 fick han chansen att regissera sin första film - Presidenten. Då Nordisk Film kämpade med bolagets ekonomi testade Dreyer filmlyckan i Sverige, Tyskland och Norge. I Sverige gav han chansen till en då ung och oerfaren Gunnar Fischer, som sedermera blev Ingmar Bergmans legendariska filmfotograf.

1925 fick han sitt genombrott med komedin Ære din Hustru. Efter att filmen visats i Paris blev han erbjuden ett arbete i Paris för det franska filmbolaget Société générale de Films. Här fick han chansen att göra den film som skulle föra in honom i historieböckerna för evigt men som också ödelägga hans karriär.

Filmen En kvinnas martyrium är en brutal skildring av Jeanne d’Arcs sista dagar och är baserad på protokollet från rättegången mot den franska korsriddaren. Filmen är genomsyrad av Dreyers egen religiösa uppgörelse. Förhållandet mellan människa, tro och kyrkans makt utforskas och ifrågasätts, en tematik som ofta berörs i Ingmar Bergmans filmer. Dreyer målar ett intimt porträtt av den franska upprorsmakerskan med ett bildspråk av påträngande närbilder.

Filmen blev omedelbart klassad som ett mästerverk och är numera en milstolpe i filmhistorien. Trots detta blev filmen ett fiasko ekonomiskt och Dreyers karriär som regissör repade sig aldrig och han avslutade sina dagar som biografägare.

Det blev endast 14 långfilmer och åtta mellan åren 1919 och 1964 men den danska regissören betraktas fortfarande som en av världens främsta genom tiderna. Lars von Trier, Alfred Hitchcock, Andrej Tarkovskij, Jean-Luc Godard och vår egen Ingmar Bergman har alla hämtat inspiration från Dreyer. En kvinnas martyrium är hans absoluta mästerverk och Brittiska Filminstitutets framstående magasin Sight & Sound håller filmen som en av världens bästa genom tiderna. Så ta chansen att uppleva filmhistoria på vita duken.

Olle Östlund, Digital Redaktör