The Menu – om ett krogbesök som spårar ur
- Alexander Kardelo
Det är dukat för både obekväma skratt och isande spänning i bioaktuella "The Menu" – en thrillerkomedi om ett krogbesök som minst sagt spårar ur. Filmstaden träffade gänget bakom filmen under filmfestivalen i Toronto tidigare i år.
Nicholas Hoult spelar foodie-fantasten Tyler som fått en exklusiv inbjudan till en lyxrestaurang på en hemlig plats. Anya Taylor-Joy är Margot, hans dejt som inte delar samma entusiasm för den ädla matkonsten. De är ett av flera lyckliga par som ska få njuta av den ökände Chef Slowiks specialkomponerande meny för kvällen.
Ralph Fiennes är otäckt bra som den stränge mästerkocken som kräver högsta disciplin i sitt öppna kök, med full utsikt över den stilrent inredda lokalen. Ingenting som gästerna gör undgår hans uppmärksamhet - och att försöka fota maten är såklart strikt förbjudet. Förväntan och hunger går dock snart över till en rejält obekväm stämning, när det visar sig att denna sittning blir något... annorlunda än vanligt.
Bioaktuella "The Menu" är både en thrillerkomedi och ett kammarspel vars mysterier håller publiken på helspänn, samtidigt som vi serveras underbara matkreationer och fantastiska prestationer från hela ensemblen.
Will Tracy: "Jag blev orolig - vad som helst kunde hända"
När Filmstaden var på plats under en frågestund med skådespelarna och filmskaparna på Toronto Film Festival, fick vi bland annat höra manusförfattaren Will Tracy berätta om hur han fann filmidén under en skandinavisk semester.
-För många år sen åkte min fru och jag till Bergen i Norge. Jag är lite som Tyler i filmen, maniskt besatt av mat. Jag försöker alltid att hitta den bästa matupplevelsen. Och någon berättade för mig om ett ställe i Bergen, där man gör sin bokning och blir hämtad med båt till en privat ö, där det inte finns något annat utom en restaurang.
-Och jag är även enormt klaustrofobisk. Båten åkte iväg och jag insåg att jag skulle bli kvar på ön i fyra timmar. Jag känner ju inte dessa människor och vad som helst kan hända. Jag blev orolig. Och jag insåg där vid bordet att det kan bli ett bra upplägg för… något.
Hur var maten?
-Maten var faktiskt inte ens särskilt bra. Jag ska inte säga restaurangens namn. Men det kändes lite som att vara fånge hos… inte kocken, men restaurangägaren som gillade att komma in som Bogart i ”Casablanca”. Man fick liksom spela med innan man fick hugga in på små, små portioner av pilgrimsmussla. Det hade sina stunder sett till atmosfären dock...
Restaurangbesöket satte sina spår, och blev så småningom manuset till "The Menu", en av höstens mest underhållande och överraskande filmer.
En homage till Robert Altman
Filmens regissör, Mark Mylod, fick den svåra uppgiften att hålla ihop ett stort gäng skådespelare på en begränsad yta. Det visade sig att ett klassiskt ensembledrama av Robert Altman skulle komma till hjälp:
-"Gosford Park" blev min stora inspiration. Den korta historien är, första gången som Will och jag jobbade ihop var på ett avsnitt av "Succession" som kretsade kring en stor middagsbjudning. Hur filmar man det på ett intressant vis? Medan jag funderade på det såg jag om "Gosford Park". Jag visste hur den hade filmats, för den briljante brittiske skådespelaren Charles Dance hade berättat det för mig. Istället för det klassiska - en bredbild, sen närbilder - så är kameran med hela tiden. Kameran hittar dig. Så försökte vi jobba. Det var min homage till Altman.
Hur kom ni på menyn i filmen?
-Vi hade tur som fick hjälp av grymma Michelinkockar som kom ombord. Vi hade ett stort team av matexperter och vår produktionsdesigner såg till att ta maten till nästa nivå. Det var viktigt att allt skulle bli så autentiskt som möjligt.
Anya Taylor-Joy: "Jag hade ingen aning om att mat kan vara konst"
Anya Taylor-Joy får frågan om filmen fick henne att förändra sin relation till mat:
-Ärligt talat blev jag introducerad för en lång rad dokumentärer om mat. Jag tror inte att jag hade upptäckt dem om jag inte hade varit med i den här filmen. Den har utökat min respekt för det, och med tanke på att jag är hemsk kock... Jag hade ingen aning om att mat kan ses som konst, säger Taylor-Joy.
Ralph Fiennes tillägger:
-Jag är väldigt intresserad av mat. Jag älskar mat. Jag tror kanske inte att jag hade gillat den typen av mat som jag lagar i filmen. Men jag är intresserad av psykologin, att försöka förädla något och gå vilse... Karaktären jag spelar är vilsen. Han har tappat det som lockade honom till att laga mat från första början. Anyas karaktär lyckas påminna honom, genom att stå upp mot honom. Jag älskar okomplicerade, färska ingredienser. Jag hade själv inte betalat för maten i filmen, tror jag.
Hur känns det att bli typecastad som skurk?
-Jag ser honom som en god kille. Jag ser inte kocken som en skurk. Jag står på hans sida.
Se "The Menu" på bio nu. Köp biljetter här!