Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

Stockholm: Filmen om Norrmalmstorgsdramat

tisdag 2 jul 2019
  • Marcus Larsson
Stockholm: Filmen om Norrmalmstorgsdramat

Inför biopremiären av filmen ”Stockholm” 5 juli med Ethan Hawke och Noomi Rapace i huvudrollerna är det tid att friska upp minnet om Norrmalmstorgsdramat och Stockholmssyndromet.

En sommardag i slutet av augusti 1973 stiger Jan Erik ”Janne” Olsson in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg som just har öppnat. Olsson bär peruk och är målad med färg i ansiktet, han försöker gestalta en arabisk terrorist. Med sig har han en kpist och dynamit. Han befinner sig på permission från fängelset men låter inte det hindra honom från att genomföra en av svensk kriminalhistorias mest uppmärksammade kupper. Det skulle bli startskottet på det så kallade ”Norrmalmstorgsdramat”. I efterhand mest känt internationellt för de dramatiska symptom som gisslan uppvisade, som kom att kallas för ”Stockholmssyndromet”.

I den kommande filmen spelas Janne Olsson av Ethan Hawke och hans gestaltning av en arabisk terrorist fått ge vika för en mer skjutglad amerikansk karaktär. Det är tydligt att filmen tagit sig vissa friheter med berättelsen, för underhållningens skull.

Stockholm_bild1_sv.jpg

I verklighetens 1973 inleder Janne Olsson dramat med att avfyra en skottsalva upp i bankens tak och tar tre bankanställda kvinnor och en man som gisslan. Polis tillkallas snabbt till platsen, men kommer under beskjutning av Olsson. En polisman skadas i handen. Fler patruller tillkallas skyndsamt och slår en järnring runt Norrmalmstorg. Dramat har börjat. För gisslan blir detta inledningen på fem, nästan sex, svåra dygn. Det var allt annat än tydligt om de skulle överleva.

Den ökände brottslingen Clark Olofsson anländer
Polisen inleder förhandlingar med Janne Olsson för att förmå honom att frige Elisabeth Oldgren, 21, Kristin Enmark, 23, Birgitta Lundblad, 31 och Sven Säfström, 24. Olsson begär bland annat tre miljoner kronor i kontanter, en flyktbil samt att den ökände brottslingen Clark Olofsson ska komma till banken. Vi den här tidpunkten har ett mycket stort pressuppbåd samlats vid platsen. Ett tillflöde av poliser som ägnar delar av sin tid med att fraternisera med media utan att vara speciellt insatta får många rykten att uppstå.

Stockholm_hero_nyhet2.jpg

Det tar inte lång tid att ordna ett beslut om att uppfylla rånarens krav och Clark förs till banken. Enligt vissa uppgifter spelar Clark Olofsson dubbelt och har fått i uppgift av polisen att lugna rånaren för att få ett slut på dramat mot kortare straff. Samtidigt misstänker många att han tar rånarens sida, och kanske till och med att allt var planerat av Clark från början.

Gisslan pratar med Olof Palme
Efter att Clark anlänt tillåts gisslan att ringa hem till sina nära och kära. I filmen ”Stockholm” visar Noomi Rapaces karaktär, Bianca, stor tacksam för sådana små tjänster från gisslantagarens sida – ett band börjar skapas mellan dem. I filmen ringer de även smått komiska samtal till statsministern. I verkligheten ringer Janne Olsson ett mer hotfullt samtal direkt till regeringskansliet och tillåts prata med Olof Palme. Han begär att få lämna banken annars ska gisslan avrättas. Samtalet bryts strax efter att ett kvinnoskrik hörs. Elisabeth Oldgren är fysiskt oskadd men skakad sedan Janne Olsson tagit struptag på henne under samtalet.

Stockholm_bild8_sv.jpg

Efter Jannes misslyckade samtal med Palme ringer istället Kristin Enmark upp statsministern direkt. Samtalet var inte speciellt komiskt utan mer ett desperat försök att övertala Palme att ge rånarna fri lejd med henne själv och Elisabeth Oldgren kvar som gisslan. Kristin pratar med Palme i 42 minuter under vilka hon ber honom att inte riskera deras liv. Hon har i efterhand uppgett att Palme bland annat försökt lugna henne med att säga att det kan vara skönt att dö på sin post. Kristin ska även ha tagit rånaren i försvar under samtalet som sändes i radio, och menat att det var polisen som började skjuta och att Janne endast besvarade eldgivningen.

Stockholmssyndromet
Det är inte svårt att tänka sig att Kristin och de andra i gisslan började känna att polis och myndigheter inte helt hade deras bästa i åtanke. Samtidigt umgås gisslan med sina gisslantagare, de spelar bland annat kort tillsammans. Vänskapen förstärks. I filmen ”Stockholm” ses gisslan skratta tillsammans med rånarna och det är inte svårt att föreställa sig att det kan ha sett ut så på riktigt.

Stockholm_bild2_sv.jpg

Under dramats tredje dag har gisslan tillsammans med gisslantagarna sökt skydd inne i bankvalvet. Samtidigt lyckas två polismän smyga sig in i banken och stänga valvet utifrån med rånare och gisslan inlåsta i mörkret. Under de följande dagarna blir dramat gradvis värre för gisslan, instängda i mörkret möter de en desperat rånare som inte tvekar att skjuta både polis och gisslan i ett försök att ta sig därifrån. Gisslan måste även kämpa för sitt liv mot en okoordinerad poliskår som ibland tar risker med deras liv, vilket kanske skrämmer gisslan mer än rånarna.

Filmen kommer som sagt inte utspela sig riktigt som Norrmalmstorgsdramat gjorde i verkligheten. Regissören Robert Budreau har sagt att han inte var intresserad av göra ett historiskt drama utan att fokus ligger istället på den psykologiska delen av händelserna - Stockholmssyndromet. Noomi Rapace menar till och med att lite av Stockholmssyndromet träffade henne själv. I början av inspelningen tyckte hon att Ethan Hawke var galen, våldsam och högljudd men att hon i till slut var helt på hans sida. ”Vi filmade kronologiskt och jag kom djupare och djupare i känslan. Till slut hade jag glömt hur jag kände i början av filmen” säger hon.

”Stockholm” har premiär den 5 juli.