Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

Spielbergs Hajen dyker upp på bio i sommar

onsdag 10 jul 2019
  • Alexander Kardelo
Spielbergs Hajen dyker upp på bio i sommar

Steven Spielbergs genombrottsfilm "Hajen" brukar ses som den första blockbuster-filmen. Men den blev också ökänd för sin mardrömslika inspelning, och att den har gett folk hajskräck för livet.

En vithaj terroriserar en amerikansk badort mitt under turistsäsong. Tre män tar upp jakten på den skrämmande varelsen. Handlingen är inte krångligare än att den går att sammanfatta med några få ord. Men mer än så behövdes inte för att skapa en av tidernas mest älskade skräckfilmer, och ett ovanligt effektivt monster. Än idag är många som sett filmen rädda för att doppa tårna i havet.

"Hajen" gick upp på bio sommaren 1975 och blev en omedelbar succé, men framgångarna kom också med oväntad baksida. Hundramiljontals hajar har dödats under de följande årtionden, som en effekt av en irrationell hajskräck.

Inför Filmstadens Klassiker-visningar av "Hajen" i sommar ger vi dig allt du behöver veta om Steven Spielbergs stora genombrott.

Spielberg tar sig vatten över huvudet
Inspelningen började i kaos. När filmen skulle börja spelas in i maj 1974 var manuset knappt färdigt. Hela scener kunde skrivas om kvällen innan inspelning. Det började stressigt för 27-årige Spielberg, som bara hade ett par långfilmer bakom sig. Och värre skulle det bli.

– ”Hajen” gick över budget med 300 procent, och tog betydligt längre tid att filma än planerat. Det skulle ta 55 dagar att spela in, det tog oss 159 dagar. Men min hybris var att jag faktiskt trodde att jag kunde spela in den på 55 dagar, berättar filmskaparen i dokumentären ”Spielberg”.

Studion hade aldrig filmat på havet innan. Vanligtvis gjordes sådana scener i en stor bassäng eller i en sjö, för att behålla kontrollen. Men Spielberg insisterade:

– Det skulle bli en thriller om vanligt folk, som du och jag, som inte är i sitt rätta element. De ska slåss mot något som vi inte har en aning om hur man ska hantera. Det måste vara autentiskt. Att spela in den på Universals område i norra Hollywood hade inte fungerat, kände jag. För mig fanns det ingen återvändo, vi måste filma på havet.

HajenKlassiker_bild2_sv.jpg

Detta kom med många tekniska utmaningar som ingen hade förutsett, allra minst regissören. Tidvatten eller strömmar var inget han hade koll på. Inte heller att himlens färg skulle påverka vattnets färg, så att tagningarna inte matchade varann. Det blev långa dagar och många oväntade problem.

– Det var mardröm på mardröm. Jag trodde aldrig att vi skulle bli klara. Jag antog att jag skulle få sparken, säger Spielberg.

Från mardröm till biosuccé
Lyckligtvis kunde Spielberg vända vissa utmaningar till sin fördel. När det var dags för den mekaniska hajen Bruce att göra debut framför kameran, sjönk han som en ubåt till havets botten. Det skulle ta flera veckor att bygga en ny. Spielbergs smarta nödlösning? Att visa hajen så lite som möjligt. En ensam fena i vattnet, tillsammans med den stegrande musiken av John Williams, fick antyda att faran var nära. Genialt!

– Det man inte ser är vanligtvis läskigare än det man ser. I manus stod det ”haj” precis överallt. Men filmen visar inte så mycket haj.

Av en ren slump skrev Spielberg om reglerna för rysare. Han skapade mycket effektfulla och nagelbitande scener, trots att "skurken" medverkar i mycket få och korta klipp.

HajenKlassiker_bild5_sv.jpg

Inspelningen blev betydligt längre och dyrare än beräknat. Filmen var nära att läggas ner flera gånger. Ryktet runt om i Hollywood sa att filmen var ”dum” och skulle floppa. Men det kunde inte vara mer fel. På premiärdagen 20 juni 1975 såg Steven Spielberg nöjt hur köerna till biljettkassorna ringlade sig runt kvarteren.

Man brukar kalla ”Hajen” för den första blockbustern. Det var den första filmen att gå upp på över 400 amerikanska biodukar på en och samma helg. Snacket spreds och publiken fortsatte strömma till biograferna i månader. Filmen blev ett kulturellt fenomen utan dess like, och spelade in mer pengar än vad någon annan film hade gjort.

Hollywood förändrades den sommaren. ”Hajen” vann 3 Oscars och nominerades till Bästa film. Steven Spielberg kunde plötsligt välja och vraka bland filmprojekt.

En av tidernas mest skrämmande filmer
En oväntad bieffekt av "Hajens" enorma popularitet var att antalet strandbesökare sjönk avsevärt de följande åren. Än idag är många rädda för att gå ner i vattnet, ifall det någonstans där ute lurar en hungrig vithaj och väntar på sin middag.

HajenKlassiker_bild3_sv.jpg

Spielbergs film rankar ofta som en av de mest skrämmande. Många har sett "Hajen" redan som barn. Joanne Cantor är en amerikansk professor som studerat "Hajen"-effekten, och hur skräckfilmer påverkar sina tittare. Hon upptäckte att 43 procent av amerikaner tänker sig för innan de kliver ut i havet - även flera årtionden efter att filmen släpptes.

– En del har slutat simma helt och hållet på grund av filmen. Det är helt galet. Men om man förstår hur hjärnan fungerar är det inte så konstigt, säger hon till National Post.

”Hajen” hade fel om hajar
Hajarnas dåliga rykte som människoätare började egentligen långt tidigare, när en vithaj anföll simmare längs New Jersey-kusten under sommaren 1916. Händelserna inspirerade Peter Benchleys bok "Jaws", som han senare skrev om till filmmanus. Under Andra världskriget kom allt fler historier om människor som attackerades av hajar efter att deras fartyg hade sjunkit.

Filmen ”Hajen” spädde på skräcken genom att måla upp en bild av hajar som hämndlystna rovdjur. Som en konsekvens av detta började man ordna hajfiskar-turneringar längs östkusten i USA. Fiskare såg sin chans att spela hjälte.

HajenKlassiker_bild4_sv.jpg

Den olyckliga jakt-trenden decimerade hajarnas antal med runt 50 till 90 procent. Skrämmande siffror visar att runt hundra miljoner hajar dödades om året. Jepp, det är definitivt farligare för en haj att befinna sig i vattnet än för en människa.

En fördel med filmens succé var dock att forskare fick upp ögonen för hajar. När världen blev fascinerad av besten, blev det lättare att finansiera forskning och ta reda på mer om dem. Nuförtiden vet vi att risken att bli attackerad eller dödad av en haj är minimal.

Forskningen har också motbevisat några vanliga myter: hajar är exempelvis inte alls intresserade av att käka människor. För 97 procent av alla arter är det rentav omöjligt, de är för små, och deras käftar är inte byggda för det.

Här i Sverige är vi lyckligtvis långt ifrån hajvatten. Bland de mest utsatta områden är Florida och Australiens östkust. Skräcken för att dödas av en haj är antagligen starkt överdriven, även där. Men det finns fortfarande de som vägrar gå nära vattnet på grund av Spielbergs ”Hajen”. Filmen hade en otrolig påverkan på världen, och den fascinerar och skrämmer sin publik än idag.

"Hajen" går upp på Filmstadens biografer den 13 augusti. Se den på egen risk.