Se första bilden från Black Adam
- Olle Östlund
Se Dwayne Johnson som Black Adam, Emma Stone gör film med Damien Chazelle och Björn Runge regisserar "Bränn alla mina brev". Det är några av nyheterna i veckans Biosvep.
Det är fredag! Det är Biosvepet! Och som vanligt ger vi dig de senaste filmnyheterna.
Första bilden på Dwayne Johnson som Black Adam är här
För en månad sedan skrev vi om att startskottet för inspelningen av DC:s ”Black Adam” går av i juli 2020. I veckan landade den första bilden på Dwayne Johnson som filmens frontfigur – super-antihjälten Black Adam. I ett inlägg på Facebook beskriver Johnson att en barndomsdröm går i uppfyllelse med rollen som Black Adam:
– Min superhjältedröm har gått i uppfyllelse. Jag känner mig hedrad att få vara en del av DC:s ikoniska universum och det är ett riktigt nöje att få spela Black Adam.
Tillsammans med bilden avslöjades även filmens premiärdatum som är 22 december 2021. En härlig julklapp till alla DC-fans!
Rykte: Emma Stone och Brad Pitt aktuella för ”La La Land”-regissörens nya film
Underbarnet Damien Chazelle har charmat en hel filmvärld vid blott 34 års ålder. Hans filmer ”Whiplash”, ”La La Land” och ”First Man” har alla blivit Oscarsbelönade och skådespelareliten står på kö för att medverka i hans nya film ”Babylon”. Denna gång ska Chazelle ta med publiken till 1920-talets Hollywood när ”talkies”, ljudfilmen, gjorde intåg i en filmindustri som enbart bestod av stumfilm.
Enligt Deadline ser det som regissören kommer återförenas med Emma Stone efter succén ”La La Land” som resulterade i en Oscarstatyett var för duon. The Hollywood Reporter hävdar att hon ska spela Hollywoods första "it girl" - sexsymbolen Clara Bow.
Även Brad Pitt ryktas vara aktuell för en roll i filmen. Han kan komma att spela en stumfilmsstjärna som kämpar för att anpassa sig till den nya teknologin. En roll som liknar hans avdankade stuntman Cliff Booth i Quentin Tarantinos bioaktuella ”Once Upon a Time in Hollywood”.
Huruvida Stone och Pitt kommer medverka i "Babylon" får tiden utvisa men filmen väntas ha biopremiär i Sverige i början av 2022.
Se Frost 2 på samiska
Premiären för julens stora familjefilm ”Frost 2” närmar sig. Du har väl inte missat att du kan se uppföljaren till Walt Disneys succé från 2013 på samiska. Tillsammans med Samerådet och samarbetsorganet Samiskt parlamentariskt råd har Disney valt att dubba filmen på samiska. Det har man gjort på grund av att filmen inspirerats av Sápmi vid skapandet av miljöerna i "Frost 2".
– Vi är djupt stolta och tacksamma över möjligheten att samarbeta med Disney Animation. Vi gläds att samiska barn får se Frost 2 på deras eget modersmål. Vi är nöjda att komma med den här nyheten under FN:s urfolksspråkår, skriver de tre Sametingen och Samerådet i ett gemensamt uttalande.
"Frost 2" har premiär på bio den 25 december.
Björn Runge regisserar filmatisering av Alex Schulmans succébok "Bränn alla mina brev"
I våras stod det klart att Alex Schulmans succébok ”Bränn alla mina brev” från 2018 skulle bli film. Bokens historia berättas genom tre tidsperspektiv, spänner sig över två generationer och har en hjärtskärande hemlighet i centrum. Schulman undersöker den nedärvda vrede han bär på och finner dess ursprung i den olyckliga kärlekshistorien mellan hans mormor Karin Stolpe och författaren Olof Lagercrantz.
Nu står det klart att det blir den prisbelönta regissören Björn Runge som kommer att regissera filmen, detta berättar Sf Studios i ett pressmeddelande. Runge har filmer såsom ”The Wife” (2017), ”Mun mot mun” (2005) och ”Om jag vänder mig om” (2003) på sitt CV. Han säger så här om filmatiseringen:
”För mig är det här ett passionsdrama. En uppblossande kärleksaffär som får oanade konsekvenser. Det som lockar mig är möjligheten att få gestalta människor som på olika sätt, i olika tider, förhåller sig till ett emotionellt trauma, en eldsvåda ingen försökt få kontroll över, förrän nu. I det här dramat som rör sig mellan olika tider, öppnas ögonblickens svindel mot berättelsens tydliga fond. En perfekt utgångspunkt för mig som regissör.”
Fynda James Bonds skapares kärleksbrev
Vi fortsätter med nyheter i sektionen kärleksbrev. Över 160 brev mellan James Bond-skaparen Ian Fleming och hans äkta maka Ann på Sotheby’s säljs nämligen inom kort på auktion i London. Brevkorrespondensen påbörjades när Fleming arbetade i den brittiska underrättelsetjänsten under andra världskriget och verkar vara en guldgruva för Bond-konnässören då den, utöver diverse kärleksförklaringar paret sinsemellan, är fylld av detaljer om hur karaktären agent 007 växte fram.
Men om du vill lägga vantarna på denna gottepåse av romans och brittiska statshemligheter får du gräva djup i börsen efter pund. Brevhögen beräknas att kosta mellan 2 och 3,5 miljoner kronor enligt nyhetsbyrån AFP. Om privatekonomin inte håller för ett sådant inköp men 007-suget består så har nya Bondrullen ”No Time to Die” biopremiär 3 april 2020.
Ricky Gervais leder Golden Globes igen
Vi uppehåller oss på de brittiska öarna ett tag till. Under veckan avslöjades det att den brittiske komikern Ricky Gervais kommer att leda Golden Globes-galan som går av stapeln 5 januari 2020. Det blir den femte gången som han är värd under galan. Det blir också den sista gången som han antar sig uppdraget enligt honom själv.
– Återigen har de kommit med ett erbjudande jag inte kan säga nej till. Men det här är sista gången jag gör detta, vilket kan bädda för en rolig kväll, skriver Gervais i ett uttalande, enligt Variety.
Österrikes Oscarsbidrag diskvalificeras
Förra veckan skrev vi om hur Nigerias Oscarsbidrag ”Lionheart” diskvalificerades av Oscarsakademien på grund av att filmens dialog i huvudsak är på engelska, något som inte är tillåtet i kategorin bästa internationella långfilm. The Hollywood Reporter skriver att även Österrikes bidrag ”Joy” nu stoppas från att tävla av samma anledning.
Beslutet att utesluta ”Lionheart” möttes av kritik från bland annat ”Selma”-regissören Ava DuVernay och efter att två filmer nekas att tävla på mindre än två veckor väljer nu akademin att uttala sig om situationen.
– Som vi gör varje år, så granskar akademin filmerna som lämnats in för att tävla i kategorin bästa internationella långfilm för att avgöra om de uppfyller våra regler för att delta. Filmen 'Joy', inlämnad av Österrike, har precis granskats och är inte valbar eftersom endast 33 procent av filmens dialog är på ett annat språk än engelska, skriver Akademin i ett uttalande enligt The Hollywood Reporter.