Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

Schindler's List - hyllad, prisad och betydelsefull

fredag 25 jan 2019
  • Alexander Kardelo
Schindler's List - hyllad, prisad och betydelsefull

Steven Spielberg skildrar ett mörkt kapitel i världshistorien i "Schindler's List". Detta är historien om en filmklassiker som blivit både hyllad, prisad och betydelsefull.

"Jag kommer aldrig mer göra något så viktigt eller så personligt. Jag kommer alltid vara som stoltast över den här filmen."

"Schindler's List" är Steven Spielbergs episka drama om Andra världskriget, ett levande dokument över händelserna som ledde fram till förintelsen. Sex miljoner judar dödades i Hitlers koncentrationsläger, och Spielbergs mål var inte bara att undervisa nya generationer om det ofattbart hemska som inträffat, utan också se till att det aldrig mer upprepas.

1980-talet var ett bra årtionde för regissören. Här gjorde han många av sina mest ikoniska filmer, som "E.T." och Indiana Jones-trilogin. Vid sidan av de omåttligt framgångsrika popcornrullarna kunde Spielberg också utveckla sina dramatiska skills. "Purpurfärgen" (1985) och "Solens rike" (1987) var två episka långfilmer med krig och rasism i fokus. När äventyrsfilmen "Hook" kom år 1991, blev det en flopp. Den första stora missen i hans karriär. Men Spielberg såg till att komma tillbaka starkare än nånsin. År 1993 var det nämligen dags att väcka dinosaurier till liv i "Jurassic Park". Och medan han klippte den, spelade han in sin största och mest personliga film någonsin: "Schindler's List".

"Jag tror inte jag hade kunnat göra "Schindler's List" om det inte vore för "Purpurfärgen". Jag hade inte den mognad, den skicklighet och den känslomässiga erfarenhet som var nödvändig för att hantera förintelsen på ett värdigt sätt. Alla filmer jag hade gjort fram till dess passade doften av popcorn", har Spielberg sagt.

Filmen tar oss till naziockuperade Polen i början av Andra världskriget. Gradvis får vi se hur den judiska befolkningen berövas sina rättigheter, och tvingas bo i ghetton och bära davidsstjärnan. Titelpersonen, Oskar Schindler, driver en emaljgodsfabrik med judiska anställda, samtidigt som han har god relation med nazisterna. Han är ingen typisk filmhjälte, men han inser under filmens gång hur mycket han kan göra för att rädda iallafall en liten procent judar från en säker död. Liam Neeson gör titelrollen och Ralph Fiennes spelar nazisten Amon Goeth, i två av 90-talets mest hyllade filmprestationer. Båda nominerades till Oscars.

SchindlersList_hero2_nyhet.jpg

Det är en gripande historia om ohyggliga öden, och en mycket personlig film för Spielberg som själv är jude. "Filmen var inte bara mitt öde, den förändrade mitt liv. Genom att berätta historien om Oskar Schindler förstod jag att en person, inte en armé utan en enda person, kan göra skillnad (...) Jag har sett hur unga människor förändras av de överlevandes berättelser, och det ger mig hopp."

Boken om gåtfulle Oskar Schindler kom till Spielberg redan sommaren 1982. Schindler hade innan dess varit relativt anonym för världen, men Spielberg visste att den här historien måste berättas. Han skaffade filmrättigheterna, men försökte ge bort den till andra regissörer. Han var tveksam till att själv ta sig an ett så pass tungt ämne själv. "Min mamma och pappa och deras föräldrar talade alltid om förintelsen. Men det ordet hörde jag inte förrän jag blev äldre, de kallade det för De stora morden." Ödet ville att han själv skulle berätta den här historien och till slut, flera år senare, gav han efter.

"Schindler's List" spelades in i Polen, på de riktiga platserna där alla händelser hade ägt rum. För Spielberg blev det en tung inspelning, och han förstod att 50 år tidigare hade han inte kunnat stå där och överlevt. Han ville fånga den verkliga känslan, och beslutade därför att filma allt i svartvitt. Filmen ser annorlunda ut än hans tidigare filmer:

"Jag ville skala bort alla fina tricks, linser och kameraåkningar. Jag använde handhållen kamera för första gången. Jag ville skapa en känsla av att vi faktiskt var där när det hände", berättar han i dokumentären "Spielberg".

"Jag var den enda som ville göra filmen i svartvitt. Studion trodde inte det skulle sälja videokassetter. De bad mig att spela in filmen i färg, släppa den på bio i svartvitt men på VHS i färg. Jag sa, jag har inte sett förintelsen i färg. Men jag har sett dokumentärer, och de är alltid i svartvitt."

Det välkända undantaget är en liten flicka klädd i röd kappa, som sticker ut på de svartvita bilderna. Hon syns i en scen där nazister samlar ihop judar, men ingen tycks notera henne utom Oskar Schindler som observerar allt på håll. För Spielberg är flickan i rött en viktig symbol:

"Varför grep de inte det tydligaste målet? För mig speglade det hur världen vände ryggen mot förintelsen och det industrimässiga massmordet (...) För mig symboliserar hon förintelsen och all dess ondska. Ingen gjorde något för att stoppa det", säger regissören.

SchindlersList_hero3_nyhet.jpg

En tre timmar lång svartvit film om förintelsen låter kanske tungt och deppigt. Nya tittare blir överraskade av att där finns både humor och hopp. Spielberg var mån om att göra filmen lättillgänglig för den breda publiken. Ändå blev han förvånad att en film som skildrar mänsklighetens mörkaste sidor blev så pass populär när den kom år 1993. "Schindler's List" blev en stor biosuccé, och belönades med 7 Oscars - bland annat fick Spielberg sin första.

Inte alla håller med om att Oskar Schindler var en hjälte. Han är, för vissa, en kontroversiell historisk figur, och har kallats för spion, nazist och opportunist. Det finns också de som motsätter sig Steven Spielbergs skildring av den judiska befolkningen som oftast svaga och passiva offer, en folkmassa utan djup. De menar att filmen fokuserar mer på Schindler, och de hundratals överlevande, än de miljoner som dog. Att han gör förintelsen trivial.

Det går ändå inte att förneka att "Schindler's List" är en otroligt stark och viktig film, vars budskap är lika relevant än idag. Med tanke på det politiska läget och en allt mer växande rasism och främlingsfientlighet:

"Det här är kanske den viktigaste tiden att släppa filmen. Kanske ännu viktigare nu än 1993. Jag tror att mer står på spel idag."

Filmen var dock bara början. Efter att den kom ut grundade han Shoah-stiftelsen, med syfte att samla in vittnesmål från förintelsens överlevare. Idag har mer än 52 000 videoinspelningar samlats in, i syftet att utbilda nya generationer.

"Schindler's List är den viktigaste film jag gjort. Och Shoah-stiftelsen är mitt livs viktigaste bidrag till samhället", säger Spielberg. "Alla dessa berättelser om hat och intolerans måste spridas till nya generationer, så att de unga kan se till att aldrig mer tillåta något liknande att hända."