Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

Så blev Stan Lee alla outsiders hjälte

söndag 2 jun 2019
  • Alexander Kardelo
Så blev Stan Lee alla outsiders hjälte

"X-Men"-filmerna är inte bara actionpackade berättelser om gott och ont. De sätter också outsiders i fokus, och tar upp ständigt aktuella ämnen som rasism och utanförskap.

Jean Grey står i centrum i den senaste X-Men-filmen, som ser ut att bli den mörkaste och mest politiskt relevanta hittills. Efter nästan 20 år på bioduken hamnar nu allt ljus på en kvinnlig superhjälte. Allas vår Jean Grey förvandlas till något hotfullt i filmen om "Dark Phoenix". Filmens teman kan liknas vid att kämpa med en mental sjukdom, och hur världen blir allt mer splittrad, enligt filmskaparna själva.

Historien utspelar sig år 1992, och efter ett rymduppdrag som går snett absorberar Jean Grey kosmiska krafter. Hon får superförmågor mycket starkare än vad någon annan mutant någonsin har haft. Jean får svårt att kontrollera krafterna vilket leder till mycket allvarliga konsekvenser för X-Men-gänget. Vad gör man när ens bästa vän plötsligt blir en oberäknelig superskurk?

– Serietidningar och filmer skiljer gärna på gott och ont. Men detta är politiskt turbulenta tider, allt är inte lika svart eller vitt som förr. Folk är inte lika enade, alla känner sig splittrade. Historien om en splittrad karaktär och en splittrad familj kändes relevant, berättar regissören Simon Kinberg.

Kinberg, som skrivit och producerat flera av de tidigare X-Men-filmerna, gör med "Dark Phoenix" sin regidebut. Han säger att filmen skiljer sig från de föregående och blir både mer psykologiskt komplex och emotionell.

– Här finns förhoppningsvis ett optimistiskt budskap om hur man som familj kan enas igen, bli starkare och överleva de mest extraordinära utmaningarna.

Att hantera starka och förödande krafter blev en spännande utmaning för Sophie Turner, men också överväldigande:

– Simon ville sätta berättelsen och Jeans resa i fokus. Alltför ofta i superhjältefilmer hamnar historierna i skymundan bakom de stora, otroliga stuntscenerna, berättar hon. Saken med Jean Grey/Dark Phoenix är att hon inte är skurken, men hon är inte heller superhjälten som kommer rädda världen. Hon är en av de få karaktärer som är riktigt plågad och trasig. Det påminner om en mental sjukdom. Hon för en kamp som många kan känna igen sig i, och det är därför folk älskar henne, säger Turner.

Detta känns talande för X-Men-serien, som ofta varvat action och effekter med viktiga ämnen som tittarna kan relatera till. Första "X-Men" kom år 2000, och biopubliken blev genast förtjusta i denna samling av utstötta karaktärer med superförmågor, som hittar skydd och vägledning under Professor Xaviers tak.

En av styrkorna i historierna om X-Men har varit hur de tar de svagas sida. Det är underhållning, men med ett budskap. X-Men är unga människor som inte accepteras av samhället. Deras mutantkrafter - både en förbannelse och en gåva - kan jämföras med att ha "fel" hudfärg, bakgrund eller sexualitet. Omvärldens rädsla och hat mot de som är annorlunda har spelat en viktig roll genom filmserien, och kan lätt liknas vid rasism och homofobi.

Seriegurun Stan Lee har alltid varit en kämpe mot fördomar, och X-Men var ett av hans sätt att ge de orättvist behandlade hopp, representation i populärkulturen, och en röst. "Fanatism och rasism är ett av de dödligaste sjukdomar som plågar vår värld idag", skrev han i sin kolumn i en serietidning redan år 1968. "Men till skillnad från en superskurk kan de inte stoppas av en snyting i nyllet. Det enda sättet att förgöra dem är att avslöja dem."

Lee, som gick bort hösten 2018, fortsatte att slåss för en bättre värld under hela sitt liv. Bland annat skapade han Black Panther, den förste svarte superhjälten, i en tid då segregationen fortfarande var utbredd i USA. En kort tid innan sin död laddade han upp en video som har blivit viral. Där säger Lee:

"Marvel har alltid varit en reflektion av världen utanför vårt fönster. Världen förändras och utvecklas, men vi kommer aldrig sluta berätta våra historier om hjältemod. De här historierna har plats för alla, oavsett hudfärg, relation eller kön. Det enda vi inte har plats för är hat och intolerans (...) Vi är alla en del av samma familj."

"X-Men: Dark Phoenix" får svensk biopremiär den 5 juni.