Så blev Det tidernas mest framgångsrika skräckfilm
- Alexander Kardelo
Stephen King-rysaren med den läbbiga clownen blev tidernas mest framgångsrika skräckfilm när den kom för två år sen. I väntan på uppföljaren tittar vi närmare på fenomenet "Det".
Hur gör man egentligen en riktigt effektiv och framgångsrik skräckfilm? Många har försökt, men ingen har ens kommit i närheten av "Det" som spelade in över 700 miljoner dollar på bio världen över. 500 000 biobesökare såg den i Sverige, vilket också är ett rekord!
Den relativt smala genren är ju inte till för alla, men "Det" satte en ny standard för rysare och fick folk att vallfärda till biograferna.
En sådan biosuccé är omöjlig att förutspå och inte alltid lätt att förklara. Vi gör ändå ett försök att analysera fenomenet "Det" - här är fem saker som kan ha gjort den till tidernas största skräckfilm.
1. Intresset för Stephen King är större än någonsin
Det talas sedan några år om en King-renässans i filmvärlden. Trots att författarens böcker är flitigt filmatiserade sedan 1970-talet har han antagligen aldrig varit hetare än just nu.
King kan bygga spänning och sätta ljus på människans mörkaste sidor som ingen annan. Hans berättelser handlar ofta om lugna samhällen som döljer hemligheter eller drabbas av en ofattbar ondska. "Det" fångar på så vis själva essensen i Kings bästa verk. Filmen är lättillgänglig och karaktärerna går att relatera till. Sen bryter helvetet lös.
Kanske är det så att millennial-generationen precis har upptäckt skräckens moderna mästare? Det skadar inte heller att regissören Andy Muschietti ("Mama") fångar den där kusliga King-stämningen på film med otäck precision, och mycket värme.
2. Alla minns TV-serien
En bekant titel eller en ikonisk skurk drar alltid biobesökare. En stor anledning till att folk såg fram emot "Det" (med skräckblandad förtjusning) var ju miniserien som kom år 1990. Tim Curry spelade clownen som dök upp i gatbrunnar och avlopp, för att terrorisera och kidnappa barnen i Derry. På köpet satte han clownskräck i en hel generation.
"Hela min generation växte upp med att clownen ”Det” var det läskigaste som fanns", berättade Bill Skarsgård i en intervju år 2017. "Det var en omtalad skräckfilm som alla som var fem eller tio år äldre hade sett. Jag kände till filmen och jag kände till myten om den, men jag vågade faktiskt aldrig se den som barn."
Idag är miniserien kanske mer cheesy än otäck, men den väckte också kärleken till skräckfilm hos många av oss. Det kan låta udda men "Det" är förknippad med kära barndomsminnen, och självklart var nyfikenheten stor på hur en modern Pennywise kunde se ut.
3. Stark 80-talsnostalgi
En behöver inte vara uppväxt på 80-talet för att fascineras av ett årtionde då musiken och modet var ökänt over-the-top. Dessutom gjordes det ungdomsfilmer med en helt unik känsla. "The Goonies", "Stand By Me" och "E.T." är exempel på titlar där unga hjältar hamnar i ovanliga och farliga situationer.
Man brukar tala om Amblin-vibbar när någon lyckas återskapa den där känslan av varm barndomssommar där allt är möjligt, men också med kalla kårar och ett allvar i grunden. Filmer av Stephen King och Steven Spielberg inspirerade TV-succén "Stranger Things". Ett annat fint exempel är bioaktuella "Scary Stories to Tell in the Dark".
"Det" är född ur samma nostalgikälla och får oss att minnas både familjefilmerna vi brukade älska, och vår egen barndom, med bitterljuva känslor.
4. Bill Skarsgård är en grymt otäck Pennywise
Det kändes rätt otippat att unge Bill Skarsgård skulle ta sig an rollen som den demoniske figuren, men i efterhand är det ett genialt val.
Bill gör Pennywise så oförutsägbar. Han är lurig. Han är läskig. Han lockar barn med ballonger bara för att sen bita av en arm. Han skapar en fascinerande tunn tråd mellan något oskuldsfullt och fullkomligt skräckinjagande. Bill är inte rädd för att ta till humor och slapstick för att få sina offer, och oss i publiken, ur balans. En briljant skurk helt enkelt, som saknar all logik och är nästintill omöjlig att döda.
"Jag och Andy pratade mycket om idén att han kanske bara existerar i barns fantasi, och att han bara kan finnas om barn tror att han finns", har Bill sagt om sin nytolkning av den älskade och fruktade filmskurken.
5. Fantastiska barnskådespelare och välskrivna hjältar
Skräckfilmer missar ofta grundregeln med film: om du inte har karaktärer som publiken bryr sig om, då kommer de inte heller bry sig om vad som händer med dem.
Men Andy Muschietti tar sig tid för att bygga upp Losers Club och deras relationer. Filmen är i grund och botten ett coming-of-age-drama som nog påminner oss alla om hur det var att gå in i tonåren, kämpa med motgångar och hitta sin plats i kompisgänget. "Det" låter alla få sitt utrymme och sina specifika karaktärsdrag, som gör dem unika, sårbara och lätta att relatera till.
Castingen bakom filmen kan inte ha varit lätt. Att hitta sju barn som har en så pass bra kemi ihop och klarar av en del riktigt krävande scener? Det är en imponerande bedrift. Sophia Lillis, Finn Wolfhard (ännu en "Stranger Things"-koppling), Jaeden Lieberher och de andra slog igenom stort på bioduken och har nu lovande karriärer framför sig.
Mycket av dialogen mellan dem improviserades fram på plats, vilket förklarar varför barnen har ett så skönt samspel. De är underdogs som vi håller på i alla lägen.
Nu kommer uppföljaren
På fredag är det premiär för "Det: Kapitel 2", vilket inte är så mycket "uppföljare" som andra halvan av Stephen Kings bok som filmas. Andy Muschietti tar oss tillbaka till staden Derry dit barnen återvänder i vuxen ålder. 27 år senare är det nämligen dags att konfrontera barndomens skräck och ta död på Pennywise en gång för alla.
Kommer "Det: Kapitel 2" bli en lika stor succé? Det återstår att se, men filmen är tveklöst en av biohöstens mest efterlängtade.