Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

Rovdjuret – en dödlig klassiker

lördag 25 nov 2017
Rovdjuret – en dödlig klassiker

30 år har passerat sedan Major ”Dutch” Schaefer hittade sin ultra-nemesis Rovdjuret i Centralamerikas djupaste djungel. Filmen är nu ett populärkulturellt fenomen. Men hur blev den det?

Ett militärförband med elitsoldater ledda av Major ”Dutch” Schaefer (spelad av Arnold Schwarzenegger) skickas in i den centralamerikanska djungeln för att lösa en gisslansituation och ta kål på en grupp gerillasoldater. Men det är först efter att uppdraget är avklarat som den riktiga utmaningen börjar då elitsoldaterna inser att något jagar dem.

Detta är ramverket för filmens historia. En något enkel handling kan tyckas men Rovdjurets storhet ligger inte i en komplex narrativ struktur – filmens storhet ligger i regissörens John McTeirnans förmåga att bygga stämning på olika plan. Han använder omgivningen, skådespelarnas fysiska attribut, produktionsdesign, musiken och ljud på ett effektfullt och skrämmande sätt.

Djungeln

Kulissen för filmen är en tät, klaustrofobisk och fuktig djungel. Dutch och hans mannar är ständigt omringade och Rovdjurets förmåga att smälta in i omgivningen gör varje buskage till en potentiell dödsfälla. Det tropiska klimatet tär på elitförbandet och svetten pärlas på deras muskulösa kroppar (scenen där Mac, spelade Bill Duke, ”rakar” svetten från sitt huvud är obetalbar).

Machoattributen

Ensemblen består av fysiska titaner i form Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Sonny Landham och Jesse Ventura. Trots all muskelmassa är soldaterna smärtsamt exponerade på Rovdjurets hemmaplan. Tryggheten övergår i rädsla när det går upp för förbandet att de inte längre är högst upp i näringskedjan.

Musiken och ljudet

Filmens musik, skriven Alan Silvestri, har den perfekta 80-talskänslan. Hornet och pukorna signalerar strid och byggs varsamt upp. Ackompanjerat till detta ligger en metallisk ljudmatta från soldaternas maskingevär, djungelns varma brus och ett ihåligt eko från Rovdjurets inre som en tjock och ogenomtränglig rök över hela filmen.

Monstret

Men den största anledning till filmens odödliga kultstatus är själva Rovdjuret spelad av Kevin Peter Hall. Stan Winstons design är minst lika ikoniskt som Xenomorph från Alien-serien. McTeirnan integrerar Rovdjurets utomjordiska förmågor - dess värmesökande syn och kameleont-egenskaper - i bildspråket på ett sömlöst sätt. Arnolds och Rovdjurets ”show down” i filmens tredje akt är en kraftmätning av episka proportioner.

Arvet

Efter 1987 har ett av filmhistoriens mest ikoniska monster synts i två uppföljare (Predator 2 från 1990 och Predators från 2010), slagits mot klassiska monstret Alien två gånger (Alien vs. Predator 1 och 2 från 2004 respektive 2007) och en uppsjö med TV-spel och leksaker.

2018 fullbordas någon slags cirkel då Shane Blacks The Predator med Boyd Holbrock och Olivia Munn har premiär. Shane Black som spelar Hawkins, en av elitsoldaterna i originalet, har länge försökt sjösätta en ny Rovdjuret-film. Återstår att se om den kan leva upp till den kolossala skugga som originalet kastar bakom sig.

Olle Östlund, Digital redaktör