Rolf Lassgård om Ailos resa: ”Skogen och fjällen är en viktig del av mig”
- Olle Östlund
Rolf Lassgård är berättarrösten i julens magiska äventyr för hela familjen - "Ailos resa". Inför filmens premiär 29 november pratade vi med allas vår favorit-skådis.
Res till den lappländska fjällvärlden tillsammans med Rolf Lassgård i jul. Den svenske skådespelaren är berättarrösten i "Ailos resa" – den storslagna berättelsen om den nyfödda renkalven Ailo. Franske dokumentärregissören Guillaume Maidatchevsky målar ett intimt porträtt av den lappländska prinsen Ailos farofyllda liv bland vackra vidsträckta vyer i norra Sveriges dramatiska landskap. Vi pratade med Rolf Lassgård inför premiären 29 november av detta magiska juläventyr för hela familjen.
Din behagliga stämma lotsar publiken genom den lappländska vildmarken i "Ailos resa". Berätta, vem är den lappländska prinsen Ailo?
– Det är en liten renkalv som får en annorlunda start på livet när han föds uppe på lapplandsfjället. Jag kände inte till det här, men renar föder vanligtvis nedanför fjället då det är säkrare. Uppe på fjället väntar nämligen faror i form av rovdjur som varg eller järv. Men Ailo och hans mamma trotsar alla faror vilket visar upp en stark livskraft och jag tycker att det finns något prinsaktigt i det.
"Ailos resa" sticker ut bland alla franchisar och superhjältar. Varför är det viktigt med naturfilm på biorepertoaren?
– Jag såg ”Pingvinresan” på bio för en massa år sedan och det var en otrolig kick att se sådana spektakulära naturbilder på stor duk. Jag hoppas att "Ailos resa" kommer bli en liknande upplevelse. Sedan tycker jag att det är häftigt att det är nordens djurfauna som är med i filmen, något som vi borde vara stolta över. När jag var barn var boken ”Plupp” det närmaste man kom den lappländska naturen och de vilda djuren.
Människans förödande framfart i naturen gör sig påmind när renhjorden måste fly från trädfällande maskiner. Kan man se filmen som ett inlägg i klimatdebatten?
– Det kanske inte är upphovsmakarnas tanke men det är något publiken själva kan läsa in. Jag tänkte absolut på klimatfrågan under produktionen.
Du är född i Östersund och har bott i Gävle sedan tidigt 80-tal. Många förknippar dig med Norrland sedan "Jägarna". Hur ser din relation till Lappland ut, och dess natur?
– Om du frågar någon från Norrbotten så är vi jämtlänningarna inte ”riktiga norrlänningar” men trots detta har naturen, skogen och fjällen alltid varit en viktig del av mig. Jag har alltid älskat att vandra i skogen, det finns något gåtfullt och fridfullt som vilar där.
Hur känns det att inte stå framför kameran denna gång?
– Jag är något av en naturromantiker så det var väldigt lätt att tacka ja till jobbet och följa med på resan. Att berätta denna historia har varit en speciell upplevelse för mig då jag gillar filmen så mycket.
Hur förbereder man sig för en dubbroll?
– Det var ett tag sedan jag gjorde en dubbroll så jag kände mig lite ovan men tekniken har tagit stora kliv sedan sist vilket underlättade. Fokus ligger på att hitta en bra rytm mellan bild, text och röst. Texten blir verktyget för berättandet och något man får jobba mycket med. Orden måste ligga rätt i munnen.
Varför ska man se "Ailos resa" på bio?
– Bilderna! De kommer vara fantastiska på stor duk och något jag själv längtar till att få se då jag bara har sett filmen på liten skärm under produktionen. Sedan är bio i viktigt i den bemärkelsen att man gör något tillsammans. I biosalongen tillåts vuxna och barn att dela upplevelser.
Till sist: Berätta om ditt bästa biominne!
– Det var när Beatlesfilmen ”Help” hade premiär i Östersund på 60-talet när jag var liten grabb. Filmen var barnförbjuden men jag ville väldigt gärna se den ändå. Som tur var kände min far en biografmaskinist på den lokala biografen som släppte in mig i maskinrummet. Där satt jag på en pall vid sidan av den stora projektorn och tittade ut genom luckan samtidigt som jag hörde ljudet från Beatles ljuvliga musik och smattret från projektorn.
"Ailos resa" har biopremiär 29 november.