Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

Oscars 2020: De kan vinna Bästa internationella film

fredag 27 dec 2019
  • Alexander Kardelo
Oscars 2020: De kan vinna Bästa internationella film

En skruvad sydkoreansk thriller och spanska barndomsminnen bland årets utländska Oscarskandidater. Vi tar en titt på startfältet.

Sveriges bidrag "And Then We Danced" snubblade på mållinjen, när Akademin presenterade sin shortlist för Bästa internationella film. Konkurrensen är rekordstor i år - hela 91 bidrag har skickats in från världens alla hörn. Efter den första gallringen återstår bara tio.

Men på Oscarsgalan 2020 får de tävla i en nydöpt kategori. Man ändrar nämligen namnet på Best Foreign Language film (ofta översatt som Bästa icke-engelskspråkiga film) till Best International Feature Film. Reglerna är annars desamma: mer än 50 procent av det talade språket måste vara annat än engelska.

Egentligen är det inget som hindrar utländska filmer från att tävla i andra Oscarskategorier också. Så länge de har visats på amerikansk bio i minst en vecka så kvalar de in. Ingmar Bergmans "Fanny & Alexander" vann exempelvis 4 Oscars år 1983, men är trots allt ganska unik i det. Juryn brukar prioritera engelskspråkigt, men på senare år har man släppt in allt fler internationella titlar. Senast tävlade polska "Cold War" och mexikanska "Roma" med flera nomineringar. Det talas redan om att Bong Joon-Ho kan nomineras till Bästa regi och att Antonio Banderas har chans på Bästa manliga skådespelare.

Vilka är då favoriterna i kategorin Bästa internationella film?

Sydkorea är starkt segertippade med ”Parasit”

Den hyllade regissören Joon-Ho Bong ("Snowpiercer", "Okja") är bioaktuell med sin mest omtalade film. Som en sydkoreansk Guillermo del Toro tar han sig an skräck, spänning, humor och samhällskritik i en svidande och underhållande mix. "Parasit" är en film som du vill se utan att veta alltför mycket, håll bara alla sinnen öppna. Vi kan iallafall avslöja att det handlar om klassklyftor, och mer specifikt en fattig och en rik familj vars liv krockar på oväntade sätt. Juryn i Cannes föll pladask och lämnade över Guldpalmen. Oscarsnomineringen är självklar, och segern är nästan given om man ska tro experterna. (Nu på bio)

Almodóvar blickar bakåt i spanska ”Smärta och ära”

För sjunde gången skickar Spanien sin nationalklenod Pedro Almodóvar för att representera landet på Oscarsgalan. Två av hans filmer har hittills nominerats, och han vann med "Allt om min mamma". Den här kunde lika gärna hetat "Allt om mig själv". Pedro riktar blicken inåt och gör sin kanske mest personliga film hittills, om en filmregissör med kreativ ångest som tänker tillbaka på sitt liv. En annorlunda och kanske mer nedtonad Almodóvar-film, med en tokhyllade Antonio Banderas i huvudrollen. (Nu på bio)

26-årig regissör bakom ryska ”Beanpole”

Blott 26 år gammal har Kantemir Balagov gjort en av Rysslands mest omtalade filmer på år och dag. ”Beanpole” utspelar sig i ett krigshärjat Leningrad år 1945. Andra världskriget har slagit både staden och dess invånare i spillror. Här möter vi två unga kvinnor, Iya och Masha, som försöker bygga upp sina liv och hem på nytt. Balagov vann årets Impact Award på Stockholms filmfestival med motiveringen: ”En oerhört vacker och utomordentligt välgjord film från en ung filmskapare på uppgång (…) Historien skildrar krigets fasor utan att avfyra ett enda skott.” (Biopremiär 2020)

Förortskrig i franska ”Les Misérables”

Årets franska bidrag delar titel med Victor Hugos klassiska roman ”Samhällets olycksbarn”. Men om du väntar dig att se Hugh Jackman och Russell Crowe brista ut i musikalsång lär du bli besviken. Filmen är inspirerad av kravallerna i Paris år 2005, och följer tre män som deltar i en insatsstyrka som ska bekämpa brott. När bråk bryter ut mellan rivaliserande gäng i en fransk förort, dras de in i en våldsam konflikt som de inte kan hantera. Regissören Ladj Lys rafflande filmdebut lämnar mycket att fundera över efter biobesöket. (Biopremiär 10 januari)

Svartvit Skarsgård i tjeckiska “The Painted Bird”

Sverige är som sagt inte med i Oscarsracet längre, men vi åtminstone hålla tummarna för Tjeckiens bidrag. Här hittas nämligen Stellan Skarsgård i en mindre roll. I sällskap av bland andra Harvey Keitel, Udo Kier och Julian Sands är han med och berättar om en ung judisk pojke på flykt under Andra världskriget. Med en speltid på nästan tre timmar och brutala scener i svartvitt är ”The Painted Bird” en film som kräver sitt tålamod. Men Skarsgård berättar för MovieZine att han verkligen brann för att den skulle göras och nå ut till publiken: "Den har ett cinematiskt språk som man inte ser längre. Det är nästan ingen dialog. Det är verkligen en filmberättelse, som ska ses på bio" säger skådespelaren.

Övriga fem kandidater är...

Estland tävlar med dramat ”Truth and Justice”. Nordmakedonien skickar den flerfaldigt prisbelönade “Honeyland”, som också har chans på Bästa dokumentär. Polen hoppas på “Corpus Christi” som handlar om en ung präst. Senegals bidrag är flyktingfilmen “Atlantics”. Ungern har valt historiska “Those Who Remained”, om Förintelsens överlevare.

Årets Oscarsnomineringar presenteras 13 januari.