Oklippt Mad Max visas för första gången på bio
- Alexander Kardelo
Mel Gibson kvaddar bilar och jagar busar genom öde landskap i sin explosiva debutfilm. Nu är "Mad Max" tillbaka på bio!
Varning för galningar på vägarna i höst! Ja, iallafall på bioduken där Mad Max återkommer med all sin högoktaniga undergångsaction. I år fyller den australienska kultfilmen 40 år, och nu visas den för första gången i oklippt version på Filmstadens biografer.
Namnet Mad Max har blivit synonymt med postapokalyptiska miljöer, hotfulla gäng och en hård ensamvarg som försöker överleva. Men man glömmer lätt att den första filmen är lite annorlunda. Samhället har ännu inte kollapsat, och Max Rockatansky är till en början en trafikpolis med ett lyckligt familjeliv. Under filmens gång inträffar flera tragiska händelser som gör honom till den bittra och hämndlystna antihjälten vi minns. På så sätt bygger den upp till de senare "Mad Max"-uppföljarna, som präglas av en kamp om naturresurser och total anarki.
"Mad Max" utspelar sig några år i framtiden. Snutar jagar skurkar i ett galet demolition derby i ett laglöst landskap. Filmen kan beskrivas som en modern western, med grymma biljakter, polismördare, blodtörstiga gäng och galna skinheads med namn som Nightrider och Toecutter.
Mel Gibson halkade in på ett bananskal
"Mad Max" var en riktig lågbudgetfilm, och spelades in för cirka 3 miljoner kronor. Dess charm och stil bygger på alla ekonomiska begränsningar, och dess enorma framgång kom tack vare flera lyckliga sammanträffanden. Bland annat att en ung Mel Gibson råkade följa med en vän på provfilmning, och bli upptäckt:
– Jag skulle släppa av en vän som ville provfilma. Jag körde honom dit och väntade på honom på castingagenturen. Men jag hade haft en tuff helg, jag hade hamnat i slagsmål och blev slagen gul och blå. Jag var inte alltför snygg. De tog polaroid-bilder av mig och sa: "Vi kommer behöva freaks i filmen. Kom tillbaks när du har läkt". Jag var en ung skådis utan jobb, så visst - jag hade tackat ja till vad som helst, berättar Gibson i en intervju på Youtube.
– Jag kom tillbaks två veckor senare och de kände inte igen mig! De skickade mig för att prata med George Miller, och han gav mig huvudrollen på studs. Han sa: "Kan du memorera det här?" och gav mig två sidors dialog. "Javisst..." Jag läste igenom det och försökte upprepa det jag kom ihåg. Jag antar att de köpte det.
"I Skandinavien ses han som en viking"
George Miller måste ha sett något speciellt i Mel Gibson, eller så ville han bara hålla hårt i plånboken. En känd stjärna hade kostat mer, och budgeten var knapp.
Med begränsad kassa fick George Miller ägna sig åt gerillafilmskapande och bli kreativ. Man stängde av vägar utan tillstånd. Riktiga mc-knuttar anlitades för rollerna och fick bära sina egna kläder. Statister sägs ha fått betalt i öl. Miller jobbade vid den tiden som läkare, och hade bara gjort ett par kortfilmer, men han har alltid dragits till den här genren:
– Jag älskar actionfilmer. För mig är de det mest universella språket och film i sin renaste form, har regissören sagt.
När Miller skrev manus till "Mad Max" kunde han inte ana vilket genomslag filmen skulle få. Och det verkar som att alla kan känna igen sig i den hårde, hämndlystne hjälten:
– Han är oss alla, amplifierad. Var och en av oss söker på sitt sätt efter mening i en kaotisk värld. Han har en instinkt - att överleva. Efter första "Mad Max" åkte vi till Japan där de sa: "Vi känner till den här karaktären. Han är en ronin, som en samuraj." I Skandinavien kallas han för en ensam, vandrande viking. För andra är han en klassisk amerikansk westernfigur.
"Mad Max" blev totalförbjuden i Sverige
Det var egentligen inte förrän "Mad Max 2" (också kallad "Road Warrior") släpptes som originalfilmen började uppmärksammas på allvar. Den lilla australienska kultfilmen, som visserligen spelade in mer pengar än "Stjärnornas krig" i hemlandet, blev så småningom en stor biosuccé i USA och runt om i världen. I slutändan hade den spelat in 100 miljoner dollar, mer än 30 gånger sin budget.
Trots det var det inte helt lätt att få se "Mad Max" i Sverige. Censuren satte stopp för biovisningar hela tre gånger. Distributören försökte klippa ner filmen och få den godkänd tre år i rad, men fick avslag gång på gång. Statens biografbyrå ansåg att den hade alltför "våldsam utformning" och förbjöd filmen från att visas på bio (den fick dock släppas på video och sändas på tv).
Den svenska censuren avskaffades under 90-talet, men det är först nu som "Mad Max" visas i sin originalversion, helt oklippt, på bio.
George Millers stilbildande actionäventyr och hämndthriller är en adrenalinkick med många slagsmål och biljakter. Kritikerna har hyllat regissörens förmåga att göra varje actionscen unik och oförutsägbar. Miller hittar sätt att överraska sin publik och hålla oss på helspänn genom hela den galna resan.
"Mad Max" visas på Filmstaden 1 oktober.