"Nyckeln till frihet" - från bioflopp till IMDb:s topp
- Alexander Kardelo
Häng med på den älskade 90-talsklassikern "Nyckeln till frihet" resa från botten till toppen.
Vilken är egentligen den bästa filmen som gjorts? Många kritiker håller Hichcocks "Vertigo" som det absoluta mästerverket. "Citizen Kane" brukar ofta nämnas. Yngre generationer får inte nog av "Sagan om Ringen" eller "The Dark Knight".
Men en film verkar ha den unika förmågan att överbrygga alla generationer. Unga som gamla, kvinnor och män oavsett bakgrund eller nationaliteter är överens: "Nyckeln till frihet" har allt en riktigt bra film bör ha.
Det började med en novell
Stephen King skrev "Vårbedrift" år 1982, som en del av boken "Different Seasons". I samma novellsamling finns också förlagan till filmerna "Stand By Me" (1986) och "Sommardåd" (1998). "Vårbedrift" utspelar sig på det fiktiva Shawshank-fängelset i Maine, där många av Kings romaner tar plats.
King kom i kontakt med en filmskapare vid namn Frank Darabont. Bara 21 år gammal skrev Darabont ett brev till sin stora idol, med hopp om att göra kortfilm av en av hans noveller. Stephen King är generös mot unga filmare, och säljer rättigheterna för 1 dollar om han tror på projektet.
Och han tyckte verkligen om det färdiga resultatet. Så pass att han några år senare tillät Frank Darabont att ge sig på en annan berättelse - "Vårbedrift".
Novellen är egentligen inte särskilt "filmisk". Den berättas helt ur karaktären Reds perspektiv, utan dialog. Men manuset som Darabont lämnade in var något extra. Både Morgan Freeman och Tim Robbins är överens - det var bland det bästa de läst, hävdar de i intervjuer än idag.
Oskyldigt dömd?
Historien i "Nyckeln till frihet" följer Andy Dufresne, en tystlåten bankman som får avtjäna ett långt fängelsestraff. Innanför Shawshanks murar lär han sig att navigera fängelsets makthierarki och dess oskrivna regler. Dufresne är dömd till två livstidsdomar, anklagad för mordet på sin fru och hennes älskare. Men han ser inte ut som en mördare, och den karismatiske nye fången lockar snart till sig den äldre Ellis Boyd "Red" Redding som blir hans vän. Planer för en flykt börjar långsamt ta form...
"Nyckeln till frihet" är mer än en vanlig fängelsefilm. Det är en berättelse om hopp och djup vänskap på en kall och isolerad plats. Trots starka motgångar och flera brutala scener låter sig Andy inte besegras. Den var också något annorlunda mot vad många väntade sig av Stephen King, mannen bakom "Det" och "Jurtjyrkogården". Istället för skräck och övernaturliga fenomen utforskar han vad frihet innebär för olika människor.
Kan ett fängelsedrama vara optimistiskt och upplyftande? Kan det finnas ett bättre sagoslut i modern filmhistoria? Kanske är det just det som är nyckeln till filmens oerhörda framgång.
Från bioflopp...
1994 var ett fantastiskt år för film. Och "Nyckeln till frihet" hade oturen att släppas i USA samma dag som Tarantinos hajpade "Pulp Fiction". Samtidigt gick fortfarande "Forrest Gump" starkt på bio.
Och även om "Nyckeln till frihet" hyllades av kritiker, hade den svårt att locka publik. Filmen floppade. I en ny intervju med Entertainment Weekly skyller stjärnan Tim Robbins på den bökiga originaltiteln - "The Shawshank Redemption".
– Ingen kan komma ihåg den titeln, och det förstår jag. I flera år efter att filmen kom ut kunde folk komma fram till mig och säga: "Jag gillade dig verkligen i den där Scrimshaw Reduction", säger Robbins.
Men Oscarsjuryn hade inte glömt bort titeln, och "Nyckeln till frihet" fick hela sju nomineringar följande år. Även om den gick lottlös från Oscarsgalan ("Forrest Gump" tog storslam det året), såg Warner Bros det som en stor revansch.
...till IMDb:s topp
Den kunde lätt ha blivit bortglömd. Men efter Oscarsnomineringarna fick Warner Bros förnyat självförtroende, och valde att bombardera vhs-marknaden med videokassetter. Det var så, hemma i tv-soffan, som många upptäckte filmen för första gången. Och snacket spred sig. "Nyckeln till frihet" blev den bäst säljande vhs-filmen under 1995. Repriserna rullade flitigt på tv i åratal.
Filmen har blivit något av ett världsfenomen sedan dess, kanske tack vare att den är ett lättillgängligt mästerverk. Det är en film som går hem i alla läger, den går att se om ett oändligt antal gånger, och varje gång upptäcker man något nytt. Den hittar ständigt nya fans.
I många år har nu "Nyckeln till frihet" toppat filmsajten IMDb:s berömda Topp 250-lista, som bygger på hundratusentals användares snittbetyg. Hur exakt det hände är ett mysterium även för regissören:
– Det känns helt surrealistiskt. Jag ser på listan och där finns "Gudfadern" och "Citizen Kane", och jag kan verkligen inte förstå det. Är "Nyckeln till frihet" bättre än "Gudfadern"? Men det är i slutändan publiken som avgör. Och det känns som en enorm belöning, säger Frank Darabont till Paste Magazine.