Miljöerna i The Florida Project
- Caroline Swartling
The Florida Project har hyllats bland recensenter ända sedan den öppnade på amerikanska biografer i oktober. 9 februari har filmen premiär i Sverige och även här är filmkritikerna lyriska. Filmen utspelar sig i närheten av Disneyworld, Florida, men skildrar en verklighet långt ifrån den glättiga ytan på ”the happiest place on earth”.
Jennifer Radzikowski är inspelningsledare för The Florida Project och vi pratade med henne för att förstå varför filmens unika, färgstarka miljöer var viktiga för filmen i stort och dess budskap.
Hej Jen! Den visuella skönheten i The Florida Project ligger mycket i miljöerna, omgivningarna och byggnadernas kulörer, men det är också miljöer som är starkt kopplade till fattigdom. I den typen av miljöer, hur kan en hitta skönheten i dem och förmedla den?
– Sean Baker (manusförfattare och regissör, redaktionens anmärkning) handplockade varje inspelningsplats nära ett år innan filminspelningarna började. Platserna blev i sig del av hans skrivprocess. Mer rekognoscering förekom såklart men de huvudsakliga beståndsdelarna – motellet, trädet, Route 192, fyrverkerierna, Twistee Treat, var alla viktiga för skrivprocessen.
– Just de här platserna var nyckeln till att förmedla ett starkt och kraftfullt budskap: Inte alltför långt under fernissan av en rosafärgad värld finns en kamp som utkämpas av många familjer som lever i fattigdom.
Sean ville också förmedla världen som barn upplever den i fem- till sexårsåldern. Förfallna byggnader kan vara en plats för äventyr och upptäcktsfärder tillsammans med nya vänner.
För en europeisk publik är omgivningarna amerikanska ikoner: motellet, närheten till Disneyland, matställena. Det verkar som om det var en viktig aspekt i filmen och placerade där för att hjälpa publiken att dechiffrera miljöernas sociala kontext. Berätta varför det var viktigt.
– Du har helt rätt, Sean Baker och Chris Bergosh kände att ett av de största outtalade ämnena i filmen centrerade kring det faktum att hemlösa familjer lever, och nätt och jämt överlever, i skuggan av ”The Happiest Place on Earth”. De är bokstavligen inom gångavstånd från parkerna men du upptäcker att våra barn, varande i de sociala klasser de är födda i, förmodligen inte kommer ha samma möjligheter att gå in genom entrén till parkerna som den stora massturismen gör på daglig basis. Barnen besöker också de ikoniska platserna för att demonstrera hur svår den dagliga överlevnaden är för dem. Du vill ha en glass, då måste du tigga ihop till den!
Finns motellet i verkligheten?
– Ja, The Magic Castle är ett fullt funktionellt motell i dag! Det är ett lågprismotell som erbjuder dagliga och månatliga uthyrningar och faktiskt hyr ut till hemlösa familjer med barn. Vi filmade där under flera veckor och hyrde flera rum som blev våra kontor. Teamet blev väldigt bekanta med människorna som bodde där. Vi levde i praktiken med dem i två månader och de flesta av oss kände folk till förnamnet. En annan anledning till att Sean valde The Magic Castle var att det verkligen stärkte känslan av att en inte är på The Magic Kingdom.
Till sist, var den lila färgen viktig på något vis, och om så, varför?
– Bra fråga! Ironiskt nog var Sean inte förtjust i den lila färgen. Precis innan vi började inspelningarna hade hotellet målats om. När vi hade vant oss vid den lila färgen och den nyheten den förmedlade, så gjorde den faktiskt vår värld ännu bättre. Den blev ett slags metafor, på ytan är allt ljust och glatt, men man behöver inte titta så långt under ytan för att se att allas världar är sköra, i ett tillstånd av nedfall och sammanfall.
Den 90:e upplagan av Oscarsgalan hålls på Dolby Theatre i Los Angeles den 4 mars 2018. Läs på om samtliga nominerade eller tävla i SF Bios stora Oscarsquiz fram till galan.