Kan Apornas planet bli verklighet?
Igår hade Apornas planet: Striden premiär. Skulle filmen kunna vara ett verkligt scenario? SF Bio träffade Skansens ap-expert Jonas Wahlström för att få svar.
Hotet mot människans plats i näringskedjan har länge varit ett återkommande tema i dystopier från Hollywood. I filmserien om Apornas planet utmanövrerar superintelligenta primater människan och fullskaligt krig utbryter raserna emellan. Men hur mycket science fiction är detta egentligen?
– Med tanke på evolutionens gång är det inte helt otänkbart, en gång i tiden var det ju dinosaurierna som regerade på jorden, säger Jonas Wahlström.
Schimpansen Caesar står i centrum för revolutionen mot människan. Fostrad i ett laboratorium har han utvecklat sin kognitiva förmåga såväl som sin talförmåga. Att apor skulle börja prata anser Jonas Wahlström vara möjligt, om än väldigt långt fram i tiden.
– Det skulle ta tusentals år för apor att börja tala. Förutsättningar finns inte för detta fysiskt och frågan är om det ens behövs, då hade naturen redan utvecklat det. Nu kommunicerar de flesta aporna med hjälp av väldigt höga ljud.
I filmen kommunicerar Caesars följeslagare, som är mindre utvecklade, via teckenspråk. Här börjar dikten närma sig verklighet.
– När det gäller teckenspråk så är det endast människoaporna, alltså schimpanser och orangutanger, som använder sig av detta men det är väldigt marginellt. En gorilla vid namn Koko lärde sig att kommunicera med hjälp av tecken i ett laboratorium i Georgia i USA, men det är inget som apor i naturen lär sig, berättar Jonas Wahlström.
Apor kan även lära sig av varandra och överföra beteenden eller kunskap.
– Apor kan apa efter beteenden. Det var inte så längesedan japanska makakerna började bada i varma källor. Det berodde faktiskt på att en apa trillade och upptäckte att det var väldigt skönt att sitta i det varma vattnet. Då följde de andra aporna efter. Då lärde alltså denna apa resten detta beteende.
Men vägen från att bada i varma källor till att skjuta automatvapen, rida häst och formulera en mening är lång. Och tiden är för knapp enligt Jonas.
– Om jorden blir några hundra miljoner år till så finns det faktiskt en teoretisk möjlighet att aporna skulle ta över. Men jorden kommer inte existera så länge. Förvisso är många apor intelligenta och kan utföra otroliga saker men det kommer aldrig bli verklighet att de kommer ta över människans dominans, förklarar Jonas och påpekar en till sak:
– De skulle aldrig kunna ta över hela planeten. Sveriges klimat är för kallt så här skulle de frysa ihjäl. Vi kan sitta här i lugn och ro när de härjar på sydligare breddgrader.
Andy Serkis, som spelar Caesar, menar att filmen snarare handlar om ” faran med bristande empati” och ”dålig förståelse för andra kulturer och andra människor ” än rädslan att apor ska regera planeten. Jonas Wahlström är inne på samma fredliga spår.
– Jag skulle försöka ha ett fridfullt förhållande till aporna då de inte är aggressiva sig, utan bara i filmerna, avslutar Jonas Wahlström.
Olle Östlund, Redaktör Digitala Medier