Jojo Rabbit och andra höjdpunkter från Toronto Film Festival 2019

måndag 16 sep 2019
  • Alexander Kardelo
Jojo Rabbit och andra höjdpunkter från Toronto Film Festival 2019

Filmstaden har besökt filmfestivalen i Toronto, där flera av höstens och vinterns storfilmer hade sin premiär. Och det viskas redan om flera Oscarsfavoriter.

"Man hittat världens bästa filmpublik här. Hela stan går på bio, och de ser allt. De ser konstiga experimentfilmer från hela världen, och stora Hollywoodproduktioner. Alla är enormt kunniga."

Citatet är från Stellan Skarsgård, som jag möter under mina första dagar på årets Toronto Film Festival. Han är dubbelt aktuell, dels med "The Painted Bird" som är en tjeckisk film om förintelsen, dels med "Håp", ett norskt drama om ett äktenskap där hustrun drabbas av cancer. Stellan som är en flitig festivalgäst håller Toronto som en av sina favoriter och jag kan bara hålla med. Här kan man verkligen ge sig in i en diskussion om film med vem som helst, och utbudet är dessutom överväldigande - år för år.

TIFF brukar ses som startskottet för galasäsongen, då många av höstens och vinterns amerikanska filmer får sin världspremiär just i Toronto. Dessutom kommer de stora snackisarna från Cannes och Venedig ofta hit för sin nordamerikanska premiär. I år blev bland annat sydkoreanska mästerverket "Parasit" och den ohyggligt starka "Joker" några av festivalens mest eftertraktade biljetter.

Det är nästan kusligt att se hur duktiga publiken är på att förutse nya Oscarssnackisar. Senaste åren har bland annat "La La Land" och "Green Book" belönats med publikens pris, och gått raka vägen till Oscarsgalan. Årets publikfavorit heter "Jojo Rabbit", så håll utkik efter Taika Waititis skruvade krigssatir när nomineringarna avslöjas i vinter.

Man kommer sällan närmare stjärnorna än på filmfestivalen i Toronto, där delar av centrala King Street stängs av varje kväll för stora galapremiärer. I år var det inte minst den spektakulära ensemblen i "Knives Out", med bland andra Daniel Craig och Jamie Lee Curtis, som drog en stor och skrikande skara åskådare. Bara runt hörnet kunde man fånga en selfie med Tom Hanks, aktuell med feelgoodfilmen "A Beautiful Day in the Neighborhood". Skådespelarna och filmskaparna kliver gärna upp på scen efter sin visning för att ta emot applåder och svara på fansens frågor.

Två svenska filmer visades också upp på årets festival. Dels Roy Anderssons "Om det oändliga", som åkt vidare direkt efter att ha vunnit regipriset i Venedig. Och dels dramakomedin "En komikers uppväxt" som fick sin världspremiär i Toronto. "Helt absurt", tyckte en nöjd Jonas Gardell efter galavisningen - läs vår intervju här!

Här är några av de största, bästa och mest uppmärksammade filmerna vi fick chansen att se under filmfestivalen i Toronto. Samtliga kommer på svensk bio inom kort!

Jojo Rabbit
Får man skämta om Hitler och krig? Ja, det går utmärkt visar Taika Waititi i sin första film efter "Thor: Ragnarök". Regissören tar oss till andra världskrigets Tyskland för att med sin skruvade humor, och mycket värme, berätta om en tioårig pojke som har en mycket udda låtsaskompis. Det är en vågad satir som inte heller blundar för seriösa ämnen, och frambringar både skratt och tårar.

Knives Out
Rian Johnson är regissören som alltid går sin egen väg, vare sig det är i Star Wars-universumet ("The Last Jedi") eller som här, i pusseldeckar-genren. "Knives Out" är ett mordmysterium som utspelar sig på en lyxig herrgård där patriarken, 85-årige deckarförfattaren Harlan Thrombey (Christopher Plummer) hittas mördad. Daniel Craigs detektiv har många misstänkta att förhöra, bland andra Toni Collette, Chris Evans och Michael Shannon. Skarp dialog och ett ruggigt underhållande manus med flera överraskningar utlovas!

Judy
"Trollkarlen från Oz" är en av filmerna som gjorde Judy Garland till en superstjärna. Men bakom den sminkade fasaden och helylle-imagen, noga kontrollerad av filmstudions producenter, döljer sig en olycklig flicka som skulle växa upp till en deprimerad kvinna, beroende av piller och alkohol. Renée Zellweger gör en chockerande bra insats i rollen som sångerskan och underhållaren Garland under hennes sista år i livet. Se upp för Zellweger när vinterns filmpriser ska delas ut!

Le Mans '66
Regissören James Mangold tar med oss till det ikoniska racingbanan Le Mans, där amerikanska Ford försöker utmana italienska storvinnaren Ferrari. Till sin hjälp har de bildesignern Carroll Shelby (Matt Damon) och föraren Ken Miles (Christian Bale), som måste övervinna sina olikheter för att bygga den snabbaste bilen världen har sett. Detta är en snygg och storslagen dramafilm och ett klassiskt Hollywoodskt hjälteporträtt, av den typen som brukar gå hem i galasammanhang.

A Beautiful Day in the Neighborhood
På tal om amerikanska hjältar så finns det få som är lika stora och älskade som Fred Rogers. Barnprogramledaren har underhållit och undervisat barnen i generationer. Här får Tom Hanks iklä sig Mr. Rogers färggranna cardigans och visa även för resten av världen hur den här mysfarbrorn har berört så många via tv-rutan. En riktig må-bra-upplevelse väntar, och frågan är om det inte är dags för Hanks sjätte Oscarsnominering?

Hustlers
"Hustlers" är den otroliga men sanna berättelsen om några strippor som utvecklade en plan: att förföra sina rika kunder och lura dem på pengar. Likt en "Maffiabröder" för Metoo-eran är detta både en spännande kuppfilm och en fascinerande ny vinkel på historier om finanskrisen och ensamstående mammor. Jennifer Lopez och Constance Wu ("Crazy Rich Asians") gör just nu succé på amerikanska biografer efter sina bejublade festivalvisningar.

The Goldfinch
Donna Tartts Pulitzer-vinnande roman "Steglitsan" filmas av John Crowley, regissören bakom "Brooklyn". Det handlar om 13-årige Theo som överlever ett terrordåd i New York, och växer upp med skuldkänslor och sorg. Han klamrar sig fast vid en värdefull tavla, som får ett symboliskt värde för honom. I rollistan syns Nicole Kidman och Ansel Elgort, och det är inte minst det snygga fotot av Roger Deakins ("Blade Runner 2049") som gör "The Goldfinch" sevärd.