Jamie Lee Curtis om nya Halloween-filmen: ”Filmen reflekterar kvinnors kamp mot orättvisor”
- Jonna Vanhatalo
- Erik Dalström
Vi träffade skräckdrottningen Jamie Lee Curtis inför biopremiären av ”Halloween Kills” för att prata om skräck och feminism.
Halloween kommer tidigt i år. För den 15 oktober är det äntligen dags för Sverigepremiären av David Gordon Greens ”Halloween Kills”, den andra filmen i hans planerade trilogi om den ikoniska mördaren med gummimask. I huvudrollen som den minst lika ikoniska hjältinnan, Laurie Strodes, ser vi återigen Jamie Lee Curtis. Vi fick en pratstund med stjärnan när hon besökte filmfestivalen i Venedig för att motta Golden Lion Award för Lifetime Achievement.
Hur förberedde du dig för att spela Laurie ännu en gång?
– Jag är otroligt lättskrämd och hatar skräckfilmer! Jag verkligen avskyr dem, eftersom jag inte gillar att bli rädd. Jag har aldrig gått någon skådespelarutbildning, utan är helt otränad, så det ni ser på bioduken är min naturliga talang för att vara skräckslagen.
Det har gått 43 år sedan Curtis var med i John Carpenters kultfilm ”Halloween”. Hon har därefter spelat Laurie ytterligare fyra gånger i filmerna; ”Halloween 2” (1981), ”Halloween H20: 20 Years Later” (1998), ”Halloween” (2018) och nu i ”Halloween Kills” (2021). Rollen har utan tvekan varit avgörande för hennes karriär, men innebar också inledningsvis vissa motgångar, berättar Curtis.
– I början var jag med i väldigt många skräckfilmer, vilket gav mig ett starkt fotfäste i branschen. Men feminister hatade mig på grund av det provocerande snäva narrativet i filmerna, som gick ut på att bara oskulden överlevde. Sedan dess har jag dock gjort mycket annat också och blivit mer accepterad av en bredare publik. Och idag älskar ju kvinnorörelsen Laurie Strode, hennes styrka och förmåga att slå tillbaka… men ändå sågs hon alltså då som något anti-feministiskt.
Hur är det att ha spelat samma karaktär i så många år?
– Det mest spännande är att man är med i förändringen. Det vackra med människor är just att vi förändras. Vi blir nedslagna och skadade, men vi reser oss upp. Vi läker och går framåt. Folk känner igen sig i Laurie och kan relatera till henne, eftersom de själva blivit sårade, och har får kämpa mot egna demoner. De är också Laurie.
”Halloween Kills” är som sagt David Gordon Greens andra film i franchisen. Hans första ”Halloween” kom 2018, och blev en omedelbar kassasuccé.
Varför fick den filmen sådan framgång tror du?
– Den, men också den här, filmen reflekterar på ett annat sätt det verkliga livet och de problem vi upplever idag, svarar Curtis. Framförallt vad gäller kvinnors kamp mot orättvisor, men också andra utmaningar i patriarkatet. Över hela världen ser vi ett kollektivt raseri mot ett trasigt system. David hade redan innan förra filmen, och alltså innan #metoo en föraning om att vi var på gränsen till något, en våg av kvinnor, som börjat få egen förståelse av sina trauman och nu hade behov av att uttrycka den. Det uttrycket fördjupas i ”Halloween Kills”
Ondskan verkar ju inte kunna kuvas om man ser på filmerna, utan dyker upp om och om igen i form av Michael Myers. Ska vi tolka det som att det inte finns mycket hopp i världen?
– Jag kollar på nyheterna, och det finns inte mycket hopp på väldigt många ställen i världen just nu. Det är svåra tider vi lever i. Världen är splittrad och ondskan vinner mark. Men det betyder inte att det alltid kommer vara så! Jag hoppas filmen kan både fungera som spegel mot verkligheten, men också vara underhållande för de som älskar film.
Snart börjar den tredje och avslutande delen filmas, har du läst manuset till ”Halloween Ends”?
– Jag läste faktiskt det på planet, när jag reste hit till Italien, och jag hade svårt att sova efteråt. Det kommer bli ett extraordinärt avslut på historien, lovar Curtis med ett leende.
Det återstår att se om biopubliken kommer kunna somna efter att ha sett ”Halloween Kills” på biopremiären den 15 oktober. Köp dina biljetter här!