Invigningen av Stockholms Filmfestival 2018
- Redaktionen
- Jonna Vanhatalo
- Erik Dalström
Igår invigdes den 29:e Stockholm Internationella Filmfestival med Anna Odells ”X&Y”. På röda mattan återfanns förutom regissören och en mängd stjärnor, filmens skådespelare: Mikael Persbrandt, Vera Vitali och Shanti Roney.
Den 29:e upplagan av Stockholms Filmfestival har extra stort fokus på kvinnliga filmskapare. Jonna Vanhatalo intervjuar festivalchefen Git Scheynius, Mary Harron som mottog Lifetime Achievement Award och Anna Odell som regisserar och medverkar i "X&Y", en film som kan komma att bli höstens snackis.
Årets festival är den mest jämlika hittills. Hela 39 % av de utvalda filmerna har regisserats av kvinnor och med tanke på tunt det brukar vara i repertoaren på andra festivaler är det en bedrift som heter duga. Festivalchef Git Scheynius berättar:
– Det känns jättekul att det går framåt. Det har tagit tid och varit mycket jobb att hitta filmer från kvinnliga regissörer och vi har verkligen fått leta. Jag är också väldigt stolt över att få hit regissören Mary Harron som faktiskt är första kvinnan, att ta emot Lifetime Achievement Award.
Git Scheynius förklarar varför just ”X&Y” valts ut som invigningsfilm.
– Anna Odell är Sveriges modigaste regissör. Hon långfilmsdebuterade på Stockholm filmfestival med "Återträffen" som inte bara blev en publiksuccé, hon fick dessutom två guldbaggar för bästa regi och bästa manus. Nu återvänder hon med något så otroligt spännande som en granskning av manligt och kvinnligt där hon ställer alfahanen Mikael Persbrandt mot den galna konstnärskvinnan som hon kallar sig själv och spelet kan börja. Det kan inte bli mer spännande än så.
Filmstadens utsända fick också en kort pratstund med några andra av kvällens huvudpersoner.
Shanti, hur är Anna Odell som regissör?
– Väldigt bra, rak och direkt. Otroligt personlig och utlämnande i det hon gör, så det var väldigt spännande.
Mikael Persbrandt, varför ville du vara med i den här filmen?
– Därför att Anna Odell är en av få regissörer med ett eget universum i det här landet. Jag vill jobba med henne igen, de växer inte på träd, konstnärerna."
Vad var största utmaningen enligt dig Vera?
– Att inte ha så mycket manus att förhålla sig till. Alla fick hålla varandra i händerna och hoppa ut och experimentera ihop på något sätt."
Att film är bäst på bio, är de flesta festivalbesökare eniga om. Det är få saker som förenar åskådare, skådespelare och filmskaparare så väl som den kollektiva upplevelsen av en film. Film ska ses på bio, i ett mörkt rum, framför en stor duk, med mäktigt ljud som omsluter en.
Så storleken har betydelse?
– Aaaa i det här fallet, skrattar Mikael Persbrandt, innan han strålar samman med sina kollegor på scenen och förklarar festivalen som öppnad.
Se videon från invigningen av Stockholm Filmfestival.