Hur Ghostbusters charmade en hel filmvärld
- Alexander Kardelo
Återse en av 80-talets stora komedier och njut av svårslagen humor och charmigt daterade effekter innan ”Ghostbusters: Afterlife” kommer på bio.
Protonpacken, Ecto1-bilen, spöket Slimey och demonen i Sigourney Weavers kylskåp - ikoniska inslag i en av 1980-talets mest ikoniska filmer. När ”Ghostbusters” släpptes på bio år 1984, med svenska titeln ”Spökligan”, blev den en omedelbar klassiker.
Inledningsscenen var tillräcklig för att skrämma många av de barn som såg filmen för första gången. Filmen tar avstamp i ett hemsökt bibliotek där böcker förflyttar sig och något övernaturligt chockar den stackars bibliotekarien. Sedan tar komedin över: i en annan del av stan får psykiatern Dr. Peter Venkman sparken från universitetet, och tillsammans med två kollegor bestämmer han sig för att förverkliga en tokig dröm. De ska öppna en byrå för New York-bornas alla akuta spökbehov!
Lyckligtvis för dem har staden just börjat invaderas av osaliga andar och paranormala fenomen. Affärerna går bra, men den självsäkra trion kan väl inte ha sådan tur för evigt?
Dåtidens stora komedikungar
Bill Murray, Dan Aykroyd och Harold Ramis är idag starkt förknippade med sina Ghostbuster-roller, men alla tre var stora inom komedigenren redan innan filmen. Det sköna samspelet mellan forskarna Venkman, Stantz och Spengler kom sig naturligt av att alla tre hade jobbat ihop i olika konstellationer innan, på filmduken och i sketchprogrammet ”Saturday Night Live”. Bill Murray och Harold Ramis medverkade exempelvis i ”Lumparkompisar” (1981), som regisserades av Ivan Reitman ett par år innan manuset till ”Ghostbusters” landade på hans bord.
Ramis och Aykroyd skrev filmens manus, inte för att det användes så flitigt på inspelningen. De flesta av replikerna i den färdiga filmen improviserades fram av skådespelarna. Så går det när man sätter några av Hollywoods främsta komiker framför kameran.
”Ghostbusters” var tänkt som en framtidsfilm
Det blir sällan som man tänkt sig, inte minst när det gäller stora Hollywoodfilmer. Idéer och manus går igenom många händer innan de når bioduken, men det är ändå kul att föreställa sig hur annorlunda ”Ghostbusters” hade kunnat bli.
I originalversionen skulle handlingen utspela sig i framtiden. Tanken var att det fanns Ghostbusters-team över hela USA, som jagade spöken i SWAT-liknande utstyrsel och med trollstavar (!) som vapen. (Undrar om ”Men in Black” har lånat en del inspiration här?) Filmens tre huvudpersoner skulle spelas av Dan Aykroyd, hans gode vän John Belushi, och Eddie Murphy. Dessvärre dog Belushi år 1982, och Murphy hoppade av för att göra ”Snuten i Hollywood” istället.
Filmen skrevs om helt och hållet, och Aykroyd fick sällskap av nya skådespelare. Chevy Chase, Robin Williams och John Candy var andra komiker med enorm popularitet på 80-talet, som var aktuella för roller i filmen.
Man bedömde också att historien skulle bli på tok för dyr för att filmatisera. Framtidsscenariot byttes ut mot nutid, och vi får se istället hur spökjägarna påbörjar sin karriär inom det övernaturliga. De är till en början tre vanliga nördar med galna planer, vilket nog gör det lättare för publiken att relatera till dem, och acceptera allt det otroliga de går igenom.
Kassasuccé med två Oscarsnomineringar
”Snuten i Hollywood” blev 1984 års mest framgångsrika biofilm i USA (grattis Eddie Murphy!), men ”Ghostbusters” kom tvåa med liten marginal. Den är något så pass unikt som en komedi som både gick hem hos publiken såväl som kritikerna. Och när Oscarsnomineringarna presenterades, blev både specialeffekterna och Ray Parker Jr:s temalåt uppmärksammade.
Den kände filmrecensenten Roger Ebert hyllade filmens blandning av spektakel och improviserad humor. ”Den är en kollision mellan två saker som sällan fungerar så här bra ihop: stora specialeffekter och smart dialog”, skrev han inför filmens premiär.
Filmen gjorde sina skådisar till världsstjärnor, och publiken krävde en uppföljare. ”Ghostbusters II” landade år 1989, men Bill Murray, brutalt ärligt som han är, var aldrig helt nöjd med filmen: ”De första 45 minuterna av originalfilmen är bland det roligaste som någonsin har gjorts. Tvåan var en besvikelse eftersom specialeffektsgänget tog över. Jag har typ två scener, och det är de enda roliga scenerna i filmen”, har han sagt.
Uppföljare på väg
Trots Bill Murrays skeptiska inställning till uppföljare har det länge ryktats om en tredje film i serien, och nu är den på väg. Snart kommer fortsättningen på de klassiska spökäventyren, och en ny ung generation ska ta över protonpacken, den ikoniska bilen och det läskiga yrket.
”Ghostbusters: Afterlife” har bland andra Finn Wolfhard (”Det”-filmerna) och Paul Rudd (”Ant-Man”) i rollistan, men vi får också en efterlängtad återförening med Bill Murray, Dan Aykroyd och Sigourney Weaver i cameoroller. Och varken Murray eller fansen behöver nog oroa sig, ”Ghostbusters”-franchisen är i goda händer. Ivan Reitman är med som producent och hans son Jason Reitman står för regin. De lovar en film som hedrar föregångarna och allt som gjorde dem så framgångsrika och älskade.