Halloween: traditionellt höstmys
- Lars Wallin
Vi närmar oss den tid på året då vi kurar ihop oss i höstmörkret för både mys och bus. Men hur länge har vi gjort så?
Mörker och ljus
Sedan tidernas begynnelse har ljus och mörker fascinerat människor. I ljuset känns livet lätt, men i mörkret kurar det okända och osäkra. Efter sommarens ljusa och ljumma nätter sänker sig höstens mörker och kylan börjar krypa inpå oss. Men det finns också hopp i mörkret. Naturen exploderar i färger. Vi tänder ljus och eldar och sätter oss tillsammans och myser. Hösten och vintern är en tid för eftertanke, då vi minns de som inte längre är med oss och då vi jagar mörkret på porten i en trotsig fest för livets gåvor. Det är våra kanske tydligaste familjehögtider, allhelgona och julen, och en tid att samlas med de närmaste.
På våra breddgrader är den här årstiden som man ställt till med upptåg och klätt ut sig, för att skoja bort mörkrädslan, genom att ge det ruskiga ett lite löjligt skimmer, tidigare i lussetåget, numera på Halloween. Fram till julen frossar vi i tända ljus, klara färger och godis.
För den moderna människan har det blivit den självklara perioden att gå på bio. Här finns mötet mellan ljus och mörker, jättemycket godis och här samlas vi framför en ljuspunkt för att drömma oss bort. Inte så förvånande då att perioden mellan höstlovet och jullovet är biografernas högsäsong, nästan en fjärdedel av alla biobesök sker under dessa veckor. Höstlovet blir startskottet för vallfärden mot biomyset.
Skräckfilm och höstlov
En del har speciella krav på biomys, somliga vill inte chansa inför möjligheten att få hålla handen. Svaret är då en gammal hederlig skräckrulle. På höstlovet och Halloween brukar det därför alltid finnas något utbud med skräckkopplingar.
När är det man ska fira ... alltså, vilket datum är det?
När är det man ska fira? Vad är det man firar? Hur länge får man fira Halloween? Förvirringen är närmast total, men lugn, bara lugn. Vi har lösningen som gör att du med gott samvete kan fira hela höstlovet. Minst. Här har du traditionerna som gör partyveckan legitim.
Allhelgonadagen infaller alltid 1 november. Vi minns våra döda släktingar och vänner och tänder ljus och lyktor på gravarna. Dagen var länge synonym med ...
Alla helgons dag som infaller på lördagen mellan 31 oktober och 6 november.
De dödas dag firas 2 november i Mexiko, samma dag som den övriga katolska världen firar Alla själars dag. På de dödas dag inte bara minns man de döda, man firar dem. Det karnevalliknande partajandet har fått fäste i andra delar av världen precis som ...
Halloween, som firas 31 oktober. Högtiden kommer ursprungligen på Irland och i Skottland, och har sedemera spridits till USA och hela världen. Även här firar man med upptåg och härifrån kommer seden att karva ur lyktor ur kålrötter. Om det var tillgången på pumpor eller lathet som gjorde att man valde att gå över till detta mer lättarbetade lyktämne vet vi inte. Tur var det i alla fall. Denna keltiska högtid sägs ha importerats från vikingarna, precis som ...
Samhain, firandet av skördetidens slut och den mörka tidens inträde. Under högtiden befinner man sig i ett gränsland mellan tidevarven. Detta firande börjar vid solnedgången 31 oktober och pågår till solnedgången 1 november. Även här klär man ut sig, vandrar från dörr till dörr och växlar ätbara gåvor i utväxling mot underhållning. Och så tänder man brasor. I modern tid har bla wicca-samfundet tagit upp denna tradition.
Lite spökigt, lite mysigt, lite frysigt och lite koseligt. Det är så vi tacklar en årstid som kunde varit grå och trist, men istället blir färgsprakande och festlig.