Guldbaggedags! 5 favorittippade filmer
- Alexander Kardelo
I dag släpptes nomineringarna till Guldbaggegalan och med det startar vår bevakning av vinterns stora filmgalor, Awards Season. Vi börjar med Guldbaggegalan - Filmstadens expert Alexander Dunerfors tar en närmare titt på årets favoriter.
Det svenska filmåret 2018 förgylldes av en bejublad vinst i Cannes, uppmärksammade biografier över folkkära ikoner, och ett par riktigt ambitiösa sci-fi-filmer. Snart är det dags att belöna årets bästa filmer och prestationer med Guldbaggen - vilka är favoriterna till det tunga filmpriset i år? Först - vi ger er listan över samtliga nominerade som kan knipa en åtråvärd Guldbagge 28 januari! Och här kan du läsa allt om Awards Season.
Bästa film
Den blomstertid nu kommer, The Deminer, Goliat, Gräns, Unga Astrid
Bästa regi
Ali Abbasi, Carl Javér, Gabriela Pichler, Måns Månsson och Axel Petersén
Bästa kvinnliga huvudroll
Alba August, Eva Melander, Léonore Ekstrand, Zahraa Aldoujaili
Bästa manliga huvudroll
Fredrik Dahl, Joakim Sällquist, Mikael Persbrandt, Sebastian Ljungblad
Bästa kvinnliga biroll
Lena Nilsson, Maria Bonnevie, Sissela Benn, Trine Dyrholm
Bästa manliga biroll
Eero Milonoff, Fredrik Hallgren, Henrik Rafaelsen, Jens Albinus
Bästa manus
Ali Abbasi, Isabella Eklös och Ajvide Lindqvist, Gabriela Pichler och Jonas Hassen Khemiri, Gunnar A.K. Järvstad, Peter Grönlund
Bästa foto
Ellinor Hallin, Kristoffer Jönsson, Måns Månsson
Bästa klipp
Alexandra Strauss och Dominika Daubenbuchel, Dino Jonsäter, Olivia Neergaard-Holm och Anders Skov
Bästa kostym
Cilla Rörby, Denise Östholm, Ingrid Sjögren
Bästa ljud/ljuddesign
Christian Holm, Crazy Pictures, Jonas Jansson
Bästa mask/smink Eva von Bahr och Love Larson, Göran Lundström och Erica Spetzig, Morna Ferguson och Orla Carroll
Bästa musik
Armand Amar, Gaute Storaas, Johan Testad
Bästa scenografi
Emma Sofia Wahlberg, Linda Janson, Ulrika von Vegesack
Bästa visuella effekter
Crazy Pictures, Fredrik Pihl, Peter Hjorth
Bästa dokumentärfilm
The Deminer, Flotten, Rekonstrution: Utöya
Bästa kortfilm
The ambassadeurs wife, Martyren, Vi bara lyder
Bästa utländska film
Blackkklansman, Cold war, Shoplifters
Mer om favoriterna här!
Gräns
Ali Abbasis fantasydrama "Gräns" är utan konkurrens den mest omtalade svenska filmen 2018. Efter en prestigefylld seger på filmfestivalen i Cannes blev denna udda kärlekssaga internationellt uppmärksammad, och det skadar inte heller att John Ajvide Lindqvist ("Låt den rätte komma in") står bakom historien. Man får inte heller glömma Eva Melander, som är otrolig och oigenkännlig i huvudrollen. När det kommer till skådespelarpriset och Bästa smink blir "Gräns" svår att slå.
Amatörer
Gabriela Pichlers debutfilm "Äta sova dö" vann flera Guldbaggar, och frågan är om "Amatörer" kan upprepa succén? I sin uppmärksammade dramakomedi riktar Pichler linsen mot en fiktiv svensk småstad för att visa hur ensamhet, klasskillnader och kampanda kan splittra eller förena ett samhälle. Roligt, rappt och fräscht med en ovanligt äkta dialog.
Goliat
En annan regissör som är sylvass på att skapa magi med okända skådespelare framför kameran, är Peter Grönlund. Hans debut "Tjuvheder" tog hem flera nomineringar och priser, men blev förbisedd i Bästa film-klassen. Nu har juryn möjlighet att rätta misstaget och ge gangsterfilmen "Goliat" en välförtjänt Bästa film-nominering. Kanske årets starkaste svenska drama.
Den blomstertid nu kommer
Sex barndomsvänner från Norrköping gjorde sin första långfilm, och visade film-Sverige att det går att göra blockbusters med Hollywood-mått på knapp budget. Katastroffilmen av Crazy Pictures föll kanske inte den kräsna filmeliten i smaken, men när det kommer till de tekniska priserna finns det få som kan konkurrera med "Den blomstertid nu kommer".
Ensamma i rymden
Och på tal om storslagna visioner. Hur häftigt är inte Ted Kjellssons rymdäventyr "Ensamma i rymden"? Som om Astrid Lindgrens barnsagor mötte James Camerons spektakulära sci-fi med en nostalgisk stänk av 80-talsfilm. Här ryms en stor kärlek till både barnfilmen och rymdgenren.
Bubblare! Här är fler givna favoriter...
Alba August för sin välspelade huvudroll i "Unga Astrid". Adam Pålsson för sitt passionerade porträtt i "Ted - För kärlekens skull". Fantastiska Karin Franz Körlof för birollen i "Trädgårdsgatan". Anna Odell för manus och regi i den skruvade "X&Y" (släng in Bästa foto också). Och bli inte förvånad om "Bergman - Ett år, ett liv" tar hem Bästa dokumentär.
Du har väl inte missat vårt koncept "Utmärkt film", som samlar kritikerrosade och prisbelönta festivalfilmer från hela världen. Läs mer om konceptet och se vilka filmer vi visar just nu under Utmärkt film - Film som stannar kvar längre.