Från Toronto till Oscarsgalan - 8 filmer du bör ha koll på
- Alexander Kardelo
Det är på filmfestivalen i Toronto som de Oscarsvinnande filmerna ofta visas först. Vi åkte dit för att hitta årets favoriter.
Kanadensiska staden Toronto lever för film. Förutom att många amerikanska filmer och tv-serier spelas in här (kanske för att Toronto liknar New York) har de sedan 40 år en prestigefylld filmfestival, som lockar de mest omtalade titlarna och de största stjärnorna.
Och inte nog med att Toronto-borna är rejält stolta över sin festival och biljetterna säljer ut fort. De får också chansen att se kommande Oscarsfavoriter före alla andra. Det är nämligen här som många av galasäsongens stora vinnare rullar ut röda mattan först.
I många år har festivalens utbud, och dess stora pris - TIFF Audience Award - varit en slags indikation på var galasäsongens statyetter kommer hamna. Filmer som "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", "La La Land" och "The King's Speech" har alla visats på Toronto Film Festival och vunnit publikens hjärtan.
Vår reporter Alexander Dunerfors åkte till Toronto för att kolla in årets snackisar - kanske finns den kommande Bästa film-vinnaren bland dem?
Green Book
Peter Farrelly är främst känd för att ha regisserat knasiga komedier som "Den där Mary" och "Dum och dummare" tillsammans med brorsan Bobby. Nu går han solo och visar att han också kan regissera drama i världsklass. I "Green Book" följer vi en italiensk chaufför (Viggo Mortensen) som kör en svart pianist (Mahershala Ali) på konsertturné genom Amerikanska Södern på 1960-talet. På vägen utvecklas en stark vänskap som fick Toronto-publiken att utse "Green Book" till årets vinnare. Den här spås bli en storfavorit på Oscarsgalan!
Beautiful Boy
Känslosamt, verklighetsbaserat drama om hur en tonårig killes drogmissbruk påverkar en hel familj. Steve Carell spelar den förkrossade pappan som söker tröst och svar, men det är framför allt Timothée Chalamet som imponerar stort. Stjärnskottet som slog igenom med "Call Me By Your Name" gör en av årets starkaste insatser på bioduken som den unge narkomanen som kämpar för att övervinna sina demoner. Bli inte förvånade om han nomineras i år också.
If Beale Street Could Talk
Det här är historien om två unga människor som drömmer om att bilda familj i 70-talets Harlem. Deras lycka får en tragisk vändning när han blir oskyldigt anklagad för ett grovt brott. Barry Jenkins följer upp Oscarsvinnande "Moonlight" med ännu en film kring teman som rasism och hat, men här finns också plats för hopp, optimism och en episk kärleksberättelse. Vackert filmat och välspelat.
Widows
Viola Davis leder denna ensemblethriller som kastar fyra vanliga kvinnor in i den kriminella världen. När ett jobb går snett och en grupp rånare sprängs i luften, måste fruarna hitta sätt att betala av en miljonskuld till några mycket arga typer. Mörkt, stämningsfullt och stjärnspäckat med bland andra Michelle Rodriguez och Liam Neeson. Gillian Flynn ("Gone Girl") har skrivit manus och för regin står Steve McQueen ("12 Years A Slave"). Svensk biopremiär 16 november.
First Man
Efter succémusikalen "La La Land" fortsätter regissören Damien Chazelle sitt goda samarbete med Ryan Gosling. Den här gången siktar de inte bara mot stjärnorna, utan mot månen. Vi har alla sett tv-bilderna när astronauten Neil Armstrong landade på månen och yttrade de berömda orden "Ett litet steg för människan...", men vägen dit var kantad av press, stress och misslyckanden. Följ med på en lika omskakande rymdresa som "Gravity" och "Apollo 13", med Oscarsbelönade svenske Linus Sandgren som fotograf. Svensk biopremiär 12 oktober.
Fahrenheit 11/9
Provokatören Michael Moore är tillbaka med ännu en dokumentär som tar pulsen på dagens USA, och belyser allt som är fel med landet. Från clownen i Vita huset till vapenlagar och korruption - Moore skildrar allt på sitt vanliga underhållande och skarpa vis. "Fahrenheit 11/9" är en skrämmande men också hoppfull dokumentär som får publiken att både skratta och gråta. Om Michael Moore inte trampat på alltför många ömma tår, kan vi vänta oss en Oscarsnominering för Bästa dokumentär. Svensk biopremiär i höst.
Roma
Årets i särklass vackraste filmfoto hittas i Mexikos Oscarsbidrag. Alfonso Cuaróns "Roma" bygger på barndomsminnen från hans egna uppväxt i Mexico City, men berättas ur en hushållerskas synvinkel. Här får vi följa ett turbulent år i en medelklassfamiljs liv. De svartvita bilderna tar andan ur mig, filmen är ett episkt mästerverk i all sin enkelhet. Tyvärr kommer "Roma" inte att gå på bio utan får streamingpremiär i december.
Boy Erased
19-årige Jared skickas på konversionsterapi, där skamkänslor och Bibelns ord ska driva ut hans homosexualitet. En omskakande och sann berättelse, med Russell Crowe och Nicole Kidman i rollerna som de strikt religiösa föräldrarna. Lucas Hedges från "Lady Bird" är fantastisk som den kluvne unge mannen som slits mellan två världar. "Boy Erased" får biopremiär 25 januari 2019.