Filmstaden har träffat The Banshees of Inisherin-stjärnorna
- Jonna Vanhatalo
- Erik Dalström
Den flerfaldigt Oscarsnominerade ”The Banshees of Inisherin” kommer äntligen till Filmstaden!
Filmen ”The Banshees of Inisherin” hade världspremiär i höstas på filmfestivalen i Venedig, och har sedan dess rosats av både kritiker och biopublik runt om i världen. Och äntligen är det vår tur att ta del av Martin McDonaghs mörka och vackra dramakomedi.
Redan efter premiären i Venedig började buzzet kring potentiella Oscarsnomineringar, och nu är det alltså bekräftat: ”Banshees of Inisherin” förärades i veckan med hela nio stycken(!). Bland annat för bästa film, manus, regi och flera tunga skådespelar-kategorier. Vad utdelningen till sist blir, får ni se den 12 mars när Oscarsgalan går i mål.
Filmstaden var på plats när regissören Martin McDonagh tillsammans med huvudrollsinnehavarna Colin Farrell och Brendan Gleeson mötte pressen efter filmens allra första publika visning. Det uppsluppna gänget pratade en hel del om vikten av samtal, men också om återkomsten till Irland och om att äntligen få jobba ihop igen.
"Nu är vi här!"
När McDonagh skulle förklara vad som föranledde denna tragikomiska historia om isolering och vänskap, sa han:
– Jag har alltid velat jobba med de här två (Farrell och Gleeson) igen. Och jag har helt ärligt sedan ”In Bruges” för 14 år sedan, försökt hitta en idé som skulle göra det möjligt. Och till sist föll allt på plats och nu är vi här!
På frågan om vad som fick honom att hoppa på projektet svarade Farrel:
– Martin har faktiskt sagt att jag får säga nej till hans idéer, men helt ärligt så kan jag inte ens föreställa mig att någonsin vilja göra det. Han är en enastående manusförfattare och jag blir alltid både road, men också djupt berörd känslomässigt, av de världar och karaktärer som han skapar.
Gleeson håller med:
– Vårt arbete med ”In Bruges” var både kreativt och personligt uppfriskande för mig, och jag har alltid hoppats på att kunna uppleva det igen i ett andra projekt. Så när chansen om att åter få jobba ihop med de här två dök upp, fanns ingen tvekan överhuvudtaget.
”The Banshees of Inisherin” utspelas 1923 på ön Inisherin utanför Irland och handlar om de två vännerna Padraic och Colm. Den tidigare så hjärtliga vänskapen hamnar i en plötslig återvändsgränd, när Colm utan förvarning ”gör slut”. Den dumpade Padraic kan inte förstå varför, och vägrar acceptera att relationen skulle vara över. På en liten grön ö är det svårt att med framgång undvika någon, vilket blir smärtsamt uppenbart för dem båda.
"En dröm att få återvända"
McDonagh berättade att det var fullständigt magiskt att få återvända till sitt hemland och sina rötter, för att göra filmen:
– Framförallt västra Irland och hela området där vi spelade in, är speciellt för mig, så det var en dröm att kunna återvända. Min pappa är från de trakterna, så jag åkte ofta dit som liten, för att besöka släktingar.
För oss som inte är så bevandrade i irländsk mytologi förklarade McDonagh vad titelns Banshees faktiskt betyder:
– Banshees är mytiska kvinnofigurer som enligt sägner kom hem till folk och förkunnade om död. I filmen spelar Sheila Flitton Mrs. McCormack som är en variant av en Banshee, hon dyker upp här och med illavarslande budskap, och det var det jag byggde historien på.
Vad gäller det ofta förekommande våldet i hans filmer, sa han:
– Jag har ofta tänkt att detta är min minst våldsamma film. Sedan kommer jag på vad som faktiskt händer halvvägs och framåt, haha. Nej men visst, mina filmer brukar eskalera och sluta i blod, fast det är inte direkt planerat. Det mesta händer med tiden under arbetets gång. Dock finns det alltid en tanke där, något som leder till det som sen händer. Meningen är inte att det nödvändigtvis ska bli ännu mer våldsamt, men sen blir det ofta det ändå.
I ”The Banshees of Inisherin” är det fokus på relationen mellan de två huvudkaraktärerna, vilket enligt Gleeson, gav ett välkommet tillfälle att utforska sidor av manlig vänskap.
– Jag är otroligt glad över att vänskapen och relationen mellan män äntligen får ta tid och också kan ses som något värdefullt för en gångs skull. Framförallt i en tid då alla relationer, mellan alla individer, hela tiden ska analyseras och omprövas. Betydelsen av manlig vänskap är för mig väldigt relevant just nu, så det här var ett fint tillfälle att studera den närmare.
"En motvikt till dagens distanserade samhälle"
Farrell talade med värme om hur han hoppas att filmen kan fungera som en motvikt till dagens allt mer distanserade samhälle.
– Plattformar på nätet tar oss bort från den intimitet som behövs för att vi överhuvudtaget ska kunna existera, sa han och fortsatte:
– Men när det kommer till kritan, så tror jag att vi alltid kommer att återgå till mänskliga möten och samtal. Att prata, att dela med oss av våra tankar och känslor är grundläggande för oss människor. Och i en värld där vi är väldigt snabba med att döma ut varandra, framförallt våra meningsmotståndare, är det ännu viktigare att faktiskt mötas. Vi behöver tala med, men också lyssna till varandra. Att utbyta idéer, och att också vara öppna för att ändra vår egen åsikt, ja det är underbara saker. Och jag tror aldrig att det kommer dö ut, även om en del av det idag har ersatts av teknik.
Och angående vad det här, i slutändan, är en film om förklarade han:
– Filmen handlar, i alla fall för min karaktär, om förlusten av oskuld. Att bli lämnad skapar ett kaos hos honom. Så det handlar mycket om behovet av samtal, men också om kommunikation. Fast det här är även en film om att behöva en paus, och att ges det. Att bli lämnad ifred, det är ett önskemål som tydligt kommuniceras av Brendans karaktär Colm, men som ingen lyssnar på. Allra minst Padraic, som ju bara vill fortsätta ha det där samtalet.
Boka dina biobiljetter till det Oscarsnominerade dramat ”Banshees of Inisherin” idag!