Drömmen om catwalken blir verklighet
- Ida Tholcke
Emma Örtlund hade en stor dröm: att få gå på riktig catwalk. Att hon är funktionsnedsatt och hade med sig tuffa skolår i bagaget skulle inte stoppa henne. Hon kontaktade Pär Johansson, Glada Hudiks-teaterns grundare, med en önskan – att han skulle hjälpa henne förverkliga sin dröm.
14 september 2019, New York. En lång, övertäckt catwalk löper genom den stora lokalen med svarta stolar på båda sidor - stolar som om bara några timmar kommer att fyllas till bredden av modeeliten, anhöriga och New York-bor. Det är på denna smala catwalk som drömmar ska bli verklighet för Emma Örtlund.
Allt började med det brev hon skickade till Pär Johansson, grundaren av Glada Hudiks-teatern, där hon bad om hans hjälp att uppfylla sitt livs stora dröm om att bli modell. Pär, vars teater under många år gett ”utvecklingsstörda och normalstörda” skådespelare chansen att få skina i framgångsrika scenshower som ”Trollkarlen från Oz” samt biofilmer som ”Hur många lingon finns det i världen?”, berördes av Emmas önskan.
Så inleddes det äventyr som skulle ta Emma Örtlund och filmens fyra andra stjärnor Kitty Jonsson, Niklas Hillberg, Ida Johansson och Alexander Rådlund från Hudiksvall till modevärldens epicenter. Ett år senare, en mild höstkväll på Upper East Side, ska resultatet av deras hårda arbete visas upp för världen: en praktfull catwalk under New York Fashion Week. Men showen i sig är också ett viktigt budskap om allas rätt att få synas, ta plats – och glänsa, mitt i världens blickfång.
– Vi valde New York för att det är en plats med hela världens blickar på sig. Och vi ville inte ta den enkla vägen utan visa att vi tog detta på allvar, säger Pär Johansson när han möter upp under genrepet.
Aviciis välkända musik pumpar ut från enorma högtalare och violinister spelar i takt till basgångarna uppe på ett podium. Koreograf Sanna Limell säger att modellernas rörelser på catwalken ska fungera som en förlängning av deras personligheter, av kläderna och smyckena de bär men också av kvällens musik. Kitty Jonsson fattar hennes hand, de virvlar runt i en cirkel och det blir många hjärtliga skratt innan det är dags för nästa person att öva på sitt framträdande.
Vid ett stort sminkbord prytt av starka glödlampor berättar Emma Örtlund om hur modelldrömmarna också innebar en önskan om att få lämna hemorten Gislaved, på grund av den dagliga mobbing hon utsattes för som tonåring. Men ikväll vill hon få revansch på både mobbare och nejsägare.
– Jag fick ständigt höra att modellandet inte var något för mig och att jag var tvungen att banta för att lyckas. Men det måste man ju inte alls! Med den här filmen vill vi visa att man ska få vara den man vill vara. Just nu känns det känns pirrigt och nervöst, men samtidigt jätteroligt, säger Emma.
Alldeles intill hänger ett flertal glittrande klänningar. Emma Örtlund har alltid inspirerats av 80-talet, något som influerat hennes personliga stil såväl som de Haute couture-klänningar hon ska bära under kvällens show. Modedesigner Frida Jonsvens berättar att samtliga kreationer har utvecklats tillsammans med kvällens modeller och att varje plagg har en historia.
– Emmas rosa klänning handlar om att hon aldrig fick gå på studentbal. Kitty älskar citronfjärilar så hennes klänning har element av det. Niklas har drömt om att få bära en guldklänning – och han går in i en riktig diva-roll nu när han får det, säger Frida med ett skratt.
Efter sminkning, styling, två genrep och matpaus är tiden inne. Lokalen är fylld med en förväntansfull publik och bakom scenen intar alla sina platser. Bakom fyra stora monitorer sitter filmens regissör Johan Skog, som efter månaders intensivt filmande och minutiös planering i New York gör sig redo att fånga filmens stora upplösning. Ljuset släcks, det är dags för show.
– Det är nu jag passar på att njuta. Ikväll är den stora finalen men samtidigt känns det sorgligt att det är över, vi har haft en fin gemenskap och team-känsla. Men filmen kommer ju att vara bestående, säger Pär Johansson innan showen startar.
Emmas ansikte och texten ”The Right to Shine” lyser upp en stor bildskärm högt ovanför publiken. I nästa ögonblick rivstartar Ida Johansson showen med en dramatisk entré iförd tvångströja. Publiken tappar andan. Därefter får catwalkens fem modeller alla sin stund i rampljuset med sina skräddarsydda kläder och sin koreografi – och leveransen är perfekt.
Showen lider mot sitt slut under ljudliga applåder och inte ett enda öga är längre torrt, varken hos publiken eller bland filmteamet. Det sprider sig en euforisk känsla i rummet, en känsla av att ha fått uppleva någonting unikt, skapat med mycket hjärta, passion och kärlek från alla inblandade.
– Jag vet att detta blir en film som hela familjen kan se, från farmor till sjuåringen. Jag tror att alla kommer att skratta och gråta, det är en känslomässig berg- och dalbana utan att för den sakens skull bli kletig. Filmen visar människor med talanger och drömmar, och jag vill att den väcker känslor, säger Pär Johansson.
Emma Örtlund fyller i:
– Biopubliken ser förhoppningsvis att alla människor är olika men unika på sina olika sätt och förstår att man inte ska vara taskiga mot varann. Jag hoppas att mina mobbare ser filmen.
”Catwalk - Från Glada Hudik till New York” har biopremiär 31 januari. Filmen är producerad av Storyfire.