Diego Maradona: Fotbollsguden som flög för nära solen
- Redaktionen
Dokumentären om Diego Maradona är en studie i mänsklig triumf och tragedi. Det är en film som träffar rakt i hjärtat på betydligt fler än bara de inbitna fotbollsfansen. Här är allt du behöver veta inför ”Diego Maradona”.
Människa. Rebell. Hjälte. Gud.
Själva namnet Diego Armando Maradona räcker för att få nästan vem som helst att kippa efter andan av entusiasm. Det handlar om mannen som i princip på egen hand lyckades säkra titlar i både klubb- och världsmästerskap, med en enorm energi, målkänsla och teknik inbakat i den 1,65 meter höga kroppen. Dokumentären om Maradonas liv – talande nog betitlad ”Diego Maradona” – bjuder naturligtvis på de största ögonblicken i argentinarens långa karriär.
Men det krävs varken kunskap eller intresse om fotboll för att fascineras av den oerhörda framgången – och det minst lika stora fallet – som har präglat ikonens karriär och liv.
Sex, droger och rock’n’roll
Det är människan Maradona som står i fokus i den prisbelönte regissören Asif Kapadias film om fotbollslegendaren. Historien berättas med hjälp av ett rikt arkivmaterial som innefattar hela resan från de första matcherna till tiden efter karriären, kryddat med nyinspelade kommenterar från huvudpersonen själv och människorna i hans närhet.
I berättelsens centrum står vistelsen i klubben Napoli mellan 1984 och 1991, då den argentinske hjälten i princip blev dyrkad som en gud. Sju år senare, efter en drös skandaler som innefattade droger, utomäktenskapliga barn och en glupsk aptit på prostituerade, fick han lämna klubben i vanära.
Eller som Maradona själv formulerar det hela i filmen:
– När jag kom till Neapel blev jag välkomnad av 85 000 personer. När jag lämnade var jag ensam.
Diego vs. Maradona
Även om de idrottsliga höjdpunkterna i Maradonas karriär utspelade sig under andra halvan av 80-talet, som ledargestalt i både klubben Napoli och inom Argentinas landslag, tog hans privatliv en mörk vändning under samma period.
Kokainberoendet som han hade utvecklat under sin tid i Barcelona slog här ut i full blom, och fick näring av den spirande vänskapen med några av centralfigurerna i den napolitanska maffian, Camorran.
Efterhand blev skillnaden mellan den ödmjuke, passionerade Diego och den fetlagde, självupptagne fotbollsstjärnan Maradona, så stor att man i princip kan tala om två olika personer.
Hans personliga tränare under den här perioden, Fernando Signorini, uttrycker det så här:
– För Diego skulle jag gå till världens ände. För Maradona skulle jag inte ta ett steg.
En blandning mellan ”Senna” och ”Amy”
Den prisbelönte brittiske regissören Asif Kapadia är inte främmande för att berätta historier som utspelar sig i gränslandet mellan triumf och tragedi.
Han mottog BAFTA-priset för dokumentären ”Senna”, om den brasilianske Formel 1-föraren Ayrton Senna, som omkom i en fruktansvärd olycka på en italiensk racingbana 1994.
I den efterföljande filmen ”Amy” berättades Amy Winehouse korta och plågsamma livshistoria med en hjärtskärande precision. Kapadia kammade hem en drös tunga priser för den filmen – bland annat en Oscar och en Grammy.
Kapadia ser själv ”Diego Maradona” som det avslutande kapitlet i en trilogi. I en intervju med Esquire beskriver regissören filmen – och människan – som en slags kombination av de två föregångarna.
– I början var hans liv ganska ”Senna”-aktigt, men mot slutet har det blivit som en upprepning av Amys liv. Maradona är den sydamerikanske hjälten som byggde stolthet till ett land som verkligen har lidit – men han har också en seriös beroendeproblematik och blir till slut ett slags skämt. Märkligt nog blir Diego nästan en blandning av de två filmerna och karaktärerna.