Detroit - Högaktuell och kontroversiell
I kölvattnet av de tragiska händelserna i Charlottesville är händelserna som Kathryn Bigelow skildrar i filmen Detroit lika aktuell nu som när den skedde för 50 år sedan.
Trots att medborgarrättsrörelsen hade växt sig stark i USA under 1960-talet med frihetskämpar och aktivister som Rosa Parks, Amelia Platts Boynton Robinson, Malcom X och Martin Luther King levde landets afroamerikanska befolkning i ett ojämlikt och djupt rasistiskt samhälle. I sin strävan mot social rättvisa utsattes de istället för ignorans, kränkningar och brutalitet från landets polismyndigheter. Det politiska klimatet var spänt.
1967 brann staden Detroit under fem dagar. 43 personer miste livet, närmare 1200 skadades, över 7000 arresterades och mer än 2000 byggnader förstördes i vad som har kommit att kallas ”The Detroit riots”. Gnistan som startade elden var ett polistillslag mot en bar belägen i stadens afroamerikanska kvarter där man firade hemkomna soldater från Vietnamkriget.
Med eldslågorna från stadssiluetten som fond utspelade sig en ännu mer tragiskt händelse på The Algiers Motel. De tre svarta tonåringarna Carl Cooper, Aubrey Pollard och Fred Temple torterades och mördades brutalt av en grupp poliskonstaplar. Det är kring denna händelse som Kathryn Bigelows film kretsar.
När filmen gick upp på Detroits biografer tidigare i somras, 50 år efter upploppen, skapade den stor debatt. Ämnen som varit uppe för diskussion har bland annat varit tolkningsföreträde och kulturell appropriering. Alltså att Kathryn Bigelow är vit och därför inte borde berätta, och på längre sikt tjäna pengar på, en historia som tillhör den svarta befolkningen i USA.
Andra kritiker menar att Bigelow gör dagens ”Black Lives Matter”-rörelsen en otjänst genom att porträttera de våldsverkande poliserna som ”några ruttna äpplen” och blunda för de strukturella problemen som fanns, och fortfarande finns, i det amerikanska polisväsendet. Även skildrandet av våldet mot de tre ungdomarna har fått kritik för att det normalisera våld mot afroamerikanska män.
Positiva röster menar att filmen är viktig på grund av att den behandlar frågor som är högaktuella i dag. De senaste åren har omvärlden bevittnat en ökad spänning mellan den vita och svarta befolkningen i USA, ökad polisbrutalitet samt upplopp och sammandrabbningar i Ferguson och Charlottesville för att nämna några. Filmen speglar detta delade amerikanska samhälle som i allra högsta grad fortfarande existerar, ett halvt århundrande efter händelserna i Detroit. Filmens förespråkare menar att det därför är en synd mot ditt sociala samvete att inte se den.
Vid filmens premiär i Detroit närvarade Dr. Michael Eric Dyson, professor i sociologi vid Georgetowns universitet, uppvuxen i Detroit och expert på medborgarrättsrörelsen och afroamerikanernas situation i USA. Han uttalade sitt stöd för Bigelow och menade att historian är för viktig för att inte berättas.
“Hon är en av de mest betydande kvinnorna i vår tid. Hon har modet att berätta för oss vad som sker”, sa Dr. Michael Eric Dyson.
Olle Östlund, Digital Redaktör