Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

"Det var jättestort att ta över rollen som Sune"

torsdag 29 nov 2018
  • Alexander Kardelo
"Det var jättestort att ta över rollen som Sune"

Det har blivit dags för Sune Anderssons comeback på bio. Den populära tjejtjusaren, skapad av Sören Olsson och Anders Jacobsson, har roat barn och föräldrar via både böcker, julkalendrar och långfilmer sedan mitten av 80-talet.

Med nya skådespelare framför kameran och en ny regissör och manusförfattare, har detta kallats för Sune 2.0 - en uppdaterad "reboot" som ska visa nya sidor av den grubblande fjärdeklassaren och hans skruvade familj.

Som titeln antyder handlar "Sune vs Sune" om konkurrens. Nämligen mellan huvudpersonen och en ny kille som börjar i hans klass - som också heter Sune! Den nye killen är dessutom lite äldre och lite coolare, och vår Sune riskerar att hamna utanför.

I de två rollerna som Sune 1 och Sune 2 ser vi Elis Gerdt och John Österlund. Elis har tidigare spelat i deckaren "Rebecka Martinsson" medan John bland annat medverkat i "Billy Elliot" på teaterscenen. Filmstadens reporter träffade de unga huvudrollerna och regissören Jon Holmberg, dagen efter galapremiären.

Hur gick det till när ni fick rollerna som Sune och Sune?

Elis: Det var väldigt längesen. Min första provfilmning gjorde jag själv. Sen gjorde jag en med Baxter, som alltså spelar Håkan. Det var jättekul, för han är så himla rolig hela tiden.

John: Det var väldigt spännande. Det kändes osäkert ibland när jag var där. Hur skulle det bli nu? Det finns ju personer man minns från de gamla Sune-filmerna, nu kommer det vara nya personer. Så jag var lite spänd, men jag kände att man får väl se hur det går.

Ni kände båda till Sune sen innan. Vad var det ni gillade?

Elis: Min relation till Sune är ju väldigt stark. Som det är hos många som bor i Sverige. Men det var jättestort att ta upp den rollen, och försöka göra något bra av den, och något eget. Man känner igen sig i karaktärerna. Jag tror det är därför de har blivit så populära.

John: Jag hade sett lite filmer och hade precis läst böckerna. Jag hade det hela i huvudet och kände till familjen. Alla i den här familjen är så olika, men de hör ihop i slutet. De har nästan samma historier.

Elis, kan du känna igen dig i din karaktär?

– Nej, det kan jag inte. Kämparglöden kan jag känna igen. Men Sune, han tänker inte så mycket på saker. Han gör dem utan att tänka efter. Det är mest det som skiljer oss åt.

Och den här tävlingen mellan Sune och Sune, var det något ni kunde relatera till?

J: Det kanske kan hända i en klass när det kommer en ny i klassen. Man har sina satta roller i klassen. Någon kan komma och tar någon annans roll. Det kan uppstå.

SunevsSune_hero2_nyhet.jpg

Regissören Jon Holmberg har tidigare skrivit komediserier som "Playa del Sol" och regisserat "Swedish Dicks". Han filmdebuterar med "Sune vs Sune", och berättar han "letade jättelänge efter bra Sunar" till huvudrollerna.

– När jag träffade Elis tänkte jag att han hade precis allt jag letade efter. Dels ser han ju ut som en Sune! Men jag ville också ha något sårbart. Han brottas med lite existentiella bekymmer. Samma sak med John. Det var viktigt att den här personen, som på något sätt blir Sunes "fiende", han får inte bli en klassisk bully utan en skön kille som vem som helst. Konflikten uppstår lite mer i Sunes huvud.

Vad gör att Sune varit populär så länge, tror du?

– Det är en familj man direkt kan känna igen sig i. De gör roliga och underhållande grejer. Det är svårt att sätta fingret på vad exakt som gör att Sune funkar, och har levt så pass länge. Men som med allting annat tror jag det finns ett behov att uppdatera det. Och anpassa världen och historierna till idag. Det var det som lockade in mig.

– Jag har kollat på alla Sune-filmer och är halvt uppvuxen med "Sunes jul" och "Sunes sommar". Jag känner att jag har bra koll på den världen. Och mina pojkar är i exakt samma ålder som Sune och Håkan, jag kan se att de brottas med samma problem.

Det släpptes en trilogi för inte många år sen. Vad är nytt i din uppdatering?

– Det var viktigt att fokusera på Sune. Inte bara att Sune och hans familj reagerar på pappa Rudolfs dårskaper, utan att man kommer in lite grann i huvudet på den här pojken. Det handlar om en kille i 10-11-årsåldern som går från att vara barn till att lämna barnvärlden och ställas inför allt som det innebär.

Men det ska också bli fler filmer?

– Jag sitter och skriver på en till film, som ska få premiär nästa jul. Vi ska börja filma i april. Då är vi inte lika mycket i Sunes hemmiljö. Det blir kanske lite som de tidigare filmerna, det finns ett roadmovie-element. Det ska bli väldigt roligt faktiskt.

Elis Gerdt ser fram emot att komma tillbaka i nästa Sune-film vintern 2019. Och John Österlund hoppas att det finns plats även för hans Sune, som ju går i samma klass nu. Men det visar sig att de unga skådespelarna också är stora filmnördar:

Vad gillar ni själva när ni går på bio?

Elis: Action. Allting från Marvel är jättebra.

John: Jag gillar tecknat när det är med "verkliga" människor, som i filmen "Next Gen". Såna filmer som har ett fint budskap.

Elis: Nu ser jag fram emot nästa "Avengers". Den måste leverera.

John: Jag längtar också efter den. Man kom ut och bara "varför slutade den så här? Det finns så mycket frågor!"

Vad är budskapet i "Sune vs Sune", tycker ni?

John: Att vara ganska ärlig och...

Elis: Att vara sig själv.

Foto: Calle Anderson