De slåss om Oscarn för Bästa icke-engelskspråkiga film
- Alexander Kardelo
Oscarsgalan närmar sig och det är dags att titta närmare på kategorin som kan bli en av årets mest oförutsägbara. Eller?
Vi har en given favorit. En farlig utmanare. Och tre riktigt starka underdogs som kan överraska och ta hem priset. Årets fem nominerade filmer i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film har slagit ut många stora förhandstippade titlar, så det är verkligen ett otroligt startfält. Och kategorin är en av dem som kan överraska mest, även om mycket pekar mot en mexikansk vinst i år…
De nominerade till Bästa icke-engelskspråkiga film är:
”Cold War” (Polen)
År 2014 tog Polen hem Oscarn med dramat ”Ida”. Frågan är om regissören Pawel Pawlikowski kan upprepa succén med sin enormt hyllade ”Cold War”? Precis som ”Ida” är detta ett svartvitt, historiskt och nostalgiskt skimrande drama, men betoningen ligger desto mer på melankolisk folkmusik och en episk kärlekshistoria. Pawlikowski är själv nominerad för Bästa regi, och filmen har också chans på Bästa foto. Tre nomineringar gör den till en riktigt stark utmanare - ”Cold War” vann dessutom nyss en BAFTA för Bästa icke-engelskspråkiga film.
”Kapernaum” (Libanon)
Den 1 mars har ”Kapernaum” svensk biopremiär. Detta hyllade drama är den andra nomineringen någonsin för Libanon, efter förra årets ”Förolämpningen”, och handlar om en tolvårig pojke som stämmer sina föräldrar. En både energisk och gripande film om fattiga barn och papperslösa i dagens Beirut, som blev publikfens favorit på Stockholms filmfestival. Regissören Nadine Labaki fick Cannesfestivalens längsta stående ovation förra året, och beröm ska också riktas till filmens fantastiska barnskådespelare.
”Never Look Away” (Tyskland)
Den stora överraskningen bland årets kandidater kommer från tyske filmskaparen Florian Henckel von Donnersmarck, som vann 2007 med ”De andras liv”. Det har varit relativt tyst om denna i förhandssnacket. Men uppenbarligen såg Akademin något de gillade i detta tretimmarsdrama om en plågad konstnär. Kritikerna beskriver filmen som ett storslaget romantiskt drama om politik, konst och tyska historiens skuggsidor. ”Never Look Away” har visats på Göteborgs filmfestival, och är också Oscarsnominerad för Bästa foto.
”Roma” (Mexiko)
Alfonso Cuarón är regissören som kunde gjort vad han ville efter succén med rymdthrillern ”Gravity” (2013). Han valde att åka hem till Mexiko City och filma ett smalt, personligt drama om en familjs vardagliga liv och kamp på 1970-talet. Netflix-filmen ”Roma” är starkt inspirerad av hans egna barndom. Många stora priser har det blivit under vintern, och inför Oscarsgalan är ”Roma” årets stora favorit med totalt 10 nomineringar, bland annat för Bästa film. Frågan är om alla de andra nomineringarna gör att juryn hellre ger Bästa icke-engelskspråkiga film till en annan kandidat…?
”Shoplifters” (Japan)
Självklart är även årets Guldpalmsvinnare från Cannes med i Oscarstävlan. ”Shoplifters” är en varm och humanistisk film om en udda familj av småtjuvar, som tar hand om ett upphittat barn. Regissören Hirokazu Kore-eda har också skrivit manuset som en hyllning till de fattiga och utsatta, de ”osynliga” människorna mitt ibland oss. En liten filmpärla som stjäl publikens hjärtan.
Bonus! ”Gräns” tävlar om Bästa makeup
Tyvärr tog sig svenska bidraget ”Gräns” inte förbi gallringen, men den kommer ändå nämnas på Oscarsgalan den 24 februari. Ali Abbasis fantasydrama tävlar nämligen om Bästa makeup & hår. Vi hejar därför lite extra på sminkgenierna Göran Lundström och Pamela Goldammer, som har förvandlat Eva Melander till mystisk trollmänniska, och därmed har chansen att hämta hem en Oscar till Sverige.
Läs om samtliga nominerade filmer här. Oscarsgalan sänds natten till den 25 februari på Aftonbladets webb.
Du har väl inte missat vårt koncept "Utmärkt film", som samlar kritikerrosade och prisbelönta festivalfilmer från hela världen. Läs mer om konceptet och se vilka filmer vi visar just nu under Utmärkt film - Film som stannar kvar längre.