De blygsamma hjältarna
Lika spektakulära som de var i tävlingarna, lika ödmjuka var de när de pratade om sina prestationer efteråt. Ronnie Peterson och Björn Borg bidrog aldrig till sin egen hype.
Två svenska idrottsmän, som satte Sverige på kartan under sjuttiotalet, är just nu aktuella på biograferna. Nyligen var det premiär för Superswede, en film som fått sin titel efter Ronnie Petersons smeknamn i Formel 1-cirkusen. Ronnie var känd som kanske den snabbaste Formel 1-föraren och för sin djärva körstil och blixtsnabba reflexer, vilket gjorde honom till en publikfavorit. Många ansåg att svensken fick stå tillbaka för sin stallkamrat Mario Andretti, som han ofta följde i hälarna över mållinjen. Det fanns till och med de som misstänkte att han tvingades att göra sämre kvaltider än sin stallkamrat på grund av sitt kontrakt. Men Peterson vägrade att bidra till de spekulationerna och menade att han helt enkelt kört sämre än Andretti. Peterson framtoning utanför tävlingsbanan stod i stark kontrast till hans stil som racingförare.
En annan svensk idrottsman i absolut världsklass, vars liv nu porträtteras, är Björn Borg. Även han bländade publiken med sitt förmåga, men så fort han lämnat planen visade han en nedtonad och ödmjuk sida och en ovanlig ärlighet när han kommenterade sina egna insatser på tennisplanen. En vinst kunde han förklara med att motståndaren hade spelat under sin förmåga lika gärna som att han nästa gång förklarade segern med att han själv spelat på toppnivå. I en tid då man "fejkar för att breaka", bygger sitt varumärke och där kändisskapet är ett prioriterat mål kan det vara svårt att föreställa sig en sådan blygsamhet hos personer som har hela världens blickar riktade mot sig. Björn Borg kom sedemera att använda sitt namn som varumärke i en produktlinje som visat sig långlivat, samtidigt som huvudpersonen själv hållit en låg profil efter karriären. Trots det är han fortfarande ett namn på allas läppar, trettiofem är efter att han lagt tennisracket på hyllan.
Ronnie Peterson väckte uppmärksamhet när han tävlade i en bil helt inklädd i reklam för ett cigarettmärke. Spektakulärt för sin tid, men hur han skulle förhållit sig till att använda sitt namn efter sin aktiva karriär får vi aldrig veta. Ronnie Peterson blev påkörd av den hårt kritiserade Riccardo Patrese sitt sista lopp och hans bil förvandlades till ett eldhav. Han överlevde, men dog under en operation för att stabilisera benen strax efter olyckan.
Två idrottshjältar som för alltid skrivit in sig i historien utan att framhäva sig själva, men som lät prestationerna tala, det kan vara ett ämne för en tid där "social engineering" blivit en viktigt egenskap att besitta.
Lars Wallin, Redaktör