Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

Därför ska du se Joker i 70 mm

måndag 3 feb 2020
  • Redaktionen
Därför ska du se Joker i 70 mm
Befinner du dig i Stockholm har du chansen att uppleva den prisbelönta och kritikerrosade filmen i formatet 70 mm på Rigoletto 8, 9, 15 och 16 februari. Biljetterna kan du köpa från och med onsdagen innan föreställningarna.

När ”Joker” hade världspremiär under filmfestivalen i Venedig 2019 gjorde den succé när filmen fick stående ovationer som höll på i hela åtta minuter. Filmen belönades senare med festivalens finaste pris - Guldlejonet. Sedan dess har priserna och nomineringarna haglat in och inför Oscarsgalan står filmen nu nominierad i hela 11 nomineringar. Filmen är också en av de mest sedda på bio 2019.

Filmens regissör och manusförfattare Todd Phillips har nämnt Martin Scorsese och hans filmer ”Taxi Driver” (1976) och ”King of Comedy” (1982) som stora inspirationskällor. ”Joker” utspelar sig ungefär under samma period som de båda Scorsese-filmerna, i skiftet mellan 70- och 80-talet, och flörtar med en analog tid, innan den digitala filmens intåg. Phillips vurm för tidseran sträcker sig så långt att han valde att konvertera ”Joker” till det analoga 70 mm-formatet. Under begränsad tid har du nu chansen att uppleva 70 mm-versionen av filmen på den anrika biograferna Rigoletto i Stockholm.

Vad är 70 mm?

Att spela in, klippa och visa film analogt är något av en anomali i dagens digitala filmlandskap. Att spela in en film digitalt är både billigare och smidigare.
Trots de uppenbara fördelarna återvänder nu många prominenta filmskapare till ett analogt arbetssätt. Den digitala slutprodukten saknar helt enkelt något som analog film erbjuder. Den där äkta känslan, som är så svår att sätta ord på. Filmstaden listar fyra anledningar till varför du måste uppleva ”Joker” i 70 mm:

Större är bättre

När det kommer till film på bio så vet alla att större är bättre. Med 70 mm-formatet utnyttjas hela filmdukens bredd. Vida landskapsbilder känns ännu mer episka och tajta närbilder känns ännu mer intensiva.

Högre upplösning

35 mm är det format man vanligtvis spelar in och projicerar analog film med. Det överlägsna 70mm-formatet erbjuder en skarpare, krispigare och mer stabil bild. Det kan jämföras med skillnaden mellan VHS och DVD, eller DVD och Blu-Ray, för att använda en lite mer samtida referens.

Analog projektion

Filmen kommer levererad till biografen på fysiska filmremsor och är inte digitalt överförd till en lokal hårddisk. Filmremsorna visas sedan genom en riktig projektor som endast kan skötas av en utbildad biografmaskinist. Känslan som infinner sig när ljudet från projektorn surrar ut i biomörkret är obeskrivlig.

Så nära verkligheten man kan komma

Filmskapare som filmar digitalt lägger ner åtskilliga timmar i postproduktion för att ge den digitala bilden den där organiska känslan. Filmremsan har rikare textur, mer vibrerande färger och skarpare skuggor som inte kan matchas av digital teknik. Quentin Tarantino hävdar att han kan avgöra på en sekund om det är en digital eller analog kopia som visas i en biosalong.