Brendan Frasers STORA comeback på bioduken!
- Erik Dalström
- Jonna Vanhatalo
Filmstaden var på plats i Venedig i somras när årets mest omtalande biofilmer ”The Whale” hade sin världspremiär. Efter visningen mötte regissören Darren Aronofsky, manusförfattaren Samuel D. Hunter och huvudrollsinnehavaren Brendan Fraser en entusiastisk journalisterkår för att berätta om deras väg till succén.
”The Whale" är ett drama som handlar om en dödslängtande mans sista chans till försoning. Fraser spelar den miserable Charlie som inte längre orkar kämpa. Hans vän Liz (Hong Chau) är vid hans sida, men hon vet inte längre vad hon göra för att hjälpa till. Charlie bestämmer sig för att, i ett sista hoppfullt ryck, försöka återknyta den förlorade kontakten med sin 17-åriga dotter, spelad av "Stranger Things"-stjärnan Sadie Sink.
Många av Aronofskys filmer sedan ”The Wrestler" från 2008 har haft sina premiärer på festivalen i Venedig. Den ödmjuke regissören inledde därför presskonferensen med att uttrycka sin tacksamhet över att få vara tillbaka. Han tackade filmfestivalen, publiken och alla andra närvarande, och fortsatte sedan:
– Under de senaste åren har så många av oss förlorat så mycket, som till exempel mänskliga kontakter och relationer. Film är den kontakten och de relationerna. På bio ges en chans att tillsammans med andra få leva sig in i okända människors livssituationer. Den empatin är precis vad världen behöver nu!
”The Whale” är ursprungligen skriven för teaterscenen
– Jag såg pjäsen 2012, och kände genast att jag ville köpa rättigheterna till historien.
Jag blev djupt rörd av berättelsen och av människorna i den. De var så nyanserade, så mänskliga... Så jag kontaktade omedelbart Sam (Hunter, manusförfattaren) och där och då började en tio år lång odyssé för att ta den här historien till filmduken.
Vad skulle du säga att filmen handlar om?
– Detta kanske låter simpelt, men ni vet det gamla ordspråket ”du kan inte döma en bok efter dess omslag”? Just det är vad den här historien handlar om. Du kan inte döma någon av dessa karaktärer efter första intrycket. För du ska inte döma någon baserat på deras yta. Men Sam kan säkert förklara det bättre.
– Jag skulle säga att det handlar om sanningen, tillade Hunter. Charlie söker sanningen. Han är lärare och uppmuntrar hela tiden sina elever att öppna boken och se bakom och bortom omslaget. Han vill ha fram sanningen, för sanningen är ett sätt att komma andra nära. Ur den tanken föddes sedan idén om att han med sanningen ville försöka knyta an till sin dotter, som han inte träffat på länge.
Vad var det som avgjorde att Brendan skulle spela huvudrollen?
– Filmen tog som sagt tio år att göra, av den anledningen att det tog mig tio år att hitta Charlie, svarade Aronofsky. – Jag letade verkligen överallt, funderade på alla skådisar, men inget kändes rätt. Sen såg jag liten brasiliansk film med Brendan i, och det bara klickade. Jag ringde upp honom och frågade om ett möte och när vi träffades fortsatte det att klicka. Då visste jag att jag hade hittat rätt.
Brendan Fraser som vi nog alla känner igen, men som kanske inte har sett på ett tag, var synbart berörd av det varma mottagandet. Det var ingen lätt inspelning, och han berättade om upplevelsen att varje dag fick iklä sig en enorm protesdräkt för att förvandlas till Charlie:
– Rollen fick mig att utveckla muskler som jag inte visste att jag hade. Jag kände till och med en känsla av svindel i slutet av dagen när alla lager togs bort från min egen kropp; det var som att kliva från kajen på en båt här i Venedig. Erfarenheten gav mig förståelse, men också stor uppskattning för de människor vars kroppar påminner om Charlies. Man måste vara en otroligt stark person, mentalt och kroppsligt, för att leva med den fysiken.
Du är känd hos den breda publiken som Djungel George, vad var det som fick dig att vilja ta dig an detta?
– Min resa har alltid handlat om att utforska så många karaktärer jag kan. Och det här kändes som den absolut största utmaningen för mig just nu, och det var vad jag ville ha och önskade.
Han fortsatte sedan, apropå nämnda djungelhjälte:
– Charlie är dessutom den överlägset mest heroiska mannen jag någonsin spelat. Hans superkraft är att se det goda i andra, och att själv vilja bli bättre i deras ögon. Så gör en sann hjälte!
Inspirationen
– Historien är utan tvekan väldigt personlig. Den föddes ur mina erfarenheter. Dels utspelar den sig i min hemstad, och dels så vet jag hur det är att självmedicinera med mat. Jag gick dessutom på en religiös skola och var den enda homosexuella ungen där, så jag vet vad Charlie går och har gått igenom.
– Det här är mitt mest personliga verk, och det var en utmaning. Jag var rädd för att skriva historien och visa upp den för andra. Samtidigt behövde jag få ut den. Jag ville berätta om någon som har den där orubbliga tro på människors godhet, någon som är en glödande fyr mitt i ett mörkt, mörkt hav.
Aronofsky tog sedan till orda och sammanfattade budskapet med filmen:
– Människor är i slutändan oförmögna att INTE bry sig. Det är det viktigaste budskapet att föra ut i världen. Medan många lutar åt mörkret och cynismen i det, finns det hela tiden under ytan omsorg och godhet. För vi människor bryr oss om varandra och det är vad vi måste betona i våra relationer!
Ett halvår har gått sedan filmen togs emot av en jublande publik för första gången. Nu vet vi, det som vi redan då anade, och framförallt hoppades på; Brendan Fraser är nominerad till en Oscar. Även Hong Chau som hans vän Liz, är nominerad för bästa kvinnliga biroll. Hur det går, vet vi inom en snar framtid.
”The Whale” har Sverigepremiär den 10 mars på bio. Köp dina biljetter här!