Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

Borg: ”En film om kamp, rivalitet och ensamhet”

söndag 24 sep 2017
Borg: ”En film om kamp, rivalitet och ensamhet”

Borg är berättelsen om Björn Borgs och John McEnroes klassiska Wimbledonfinal 1980, men också en historia om kamp, rivalitet och ensamhet.

Vi har träffat Sverrir Gudnason, som spelar Björn Borg, Stellan Skarsgård som spelar Björn Borgs tränare Lennart ”Labbe” Bergelin och Tuva Novotny som spelar Mariana Simionescu, Björn Borgs maka vid tiden.

Sverrir Gudnason, känd från bland annat Monica Z, berättar att han till en början var skeptisk till att spela Björn Borg när han fick en förfrågan från sin agent.
– Jag såg inte den rent fysiska likheten som nu verkar så självklar för alla andra. Jag hade aldrig hört att jag var lik Björn Borg och kände mig inte så sportig heller.

Men efter att ha läst Ronnie Sandahls manus tackade han ja. Sverrir föll för stämningen, psykologin och de mänskliga relationerna i manuset. Därefter började det hårda arbetet med att träna och spela mycket, mycket tennis. I sex månader tränade han tennis två timmar om dagen. Parallellt försökte Sverrir skaffa sig en livsstil som påminde lite om Björn Borgs, med disciplin, träning och nyttig mat.
– Och det hjälpte mig. Det blev en nyckel in i rollen. Men det som hjälpte mig mest tror jag var att titta på hans gamla matcher. Jag och Shia LaBeouf (John McEnroe) pluggade in alla boll-duellerna så vi hade exakta slag och rörelsemönster, säger Sverrir Gudnason.

Vad hade du för relation till Björn Borg innan den här filmen?
– Jag hade väl en ganska normal relation till Björn Borg. Jag är uppvuxen på Island, men är född lite för sent för att ha kunnat se matcherna live. Men Björn Borg syntes mycket i media, så jag hade full koll på vem han var.

Hur har det varit att gestalta en sådan stor idrottsprofil som Björn Borg?
– Det har varit en stor resa. Det har varit ett hästjobb med all träning och allting. Men väldigt spännande. Framför allt när vi var i Prag i sex veckor och gjorde Wimbledon-delen och de övriga nyckelscenerna i filmen. Det var kul att gå upp på morgonen då, fast det var otroligt slitigt. Men vi hade stand-ins för de svåraste tennis-scenerna.

Sverrir Gudnason passar också på att hylla regissören Janus Metz och sin medspelare Shia LaBeouf.
– Janus har ett väldigt skarpt öga och Shia var otrolig att arbeta med. Jag lärde mig mycket av honom. Jag tycker att han är en otrolig skådespelare. Duktig på att rikta och hushålla med sin energi. Jag är imponerad av honom, säger Sverrir Gudnason.

Björns Borgs tränare Lennart ”Labbe” Bergelin gestaltas i filmen av Stellan Skarsgård.
– Lennart Bergelin var tidigare den störste svenske tennisspelaren genom tiderna med tre kvartsfinaler i Wimbledon. Lennart Bergelin och Björn Borgs relation påminner lite om Salieri och Mozarts relation, säger Stellan Skarsgård och fortsätter:
– I Björn Borg såg Lennart Bergelin en tennisspelare som kunde bli vad han alltid drömt om själv och som samtidigt tillförde tennisen något helt annat.

Hur var det under Björn Borgs storhetstid? Vad har du för upplevelser och minnen från den här tiden?
– Du får tänka dig ett samhälle där det bara finns två tv-kanaler och inget internet. Alla du möter på gatan har sett samma tv-program kvällen innan. Alla på jobbet pratar om samma tv-show och om den senaste Borg-matchen. Jag var själv inte sportintresserad, men givetvis såg jag alla Borgs matcher eftersom det var nationella händelser och en del av kulturen. Precis som Stenmarks lopp i slalom. Sedan skulle alla sportintresserade kompisar se den senaste Borg-matchen, ville man dricka öl med dem fick man göra det framför tv:n.

Så du föll för grupptrycket?
– Jajamensan!

Hur har du gått tillväga för att närma dig karaktären Lennart Bergelin?
– Jag läste en del böcker om vad som hände kring den här tiden. Men jag försöker inte göra något riktigt porträtt av honom, för det handlar inte filmen om och det är ingen dokumentärfilm. Utan jag har tagit det som passar för historien och använder det.

Hur har det varit att gestalta en karaktär som funnits i verkligheten och inte gick bort för allt för längesedan?
– Jag bryr mig inte så mycket om det, jag koncentrerar mig på fiktionen. Det är filmen jag ska göra. Sedan läser jag på och ser om det finns något jag kan använda utav den verkliga personen. Men jag försöker inte imitera den, jag försöker inte skapa någon ytligare bild utav den personen. Den personen används för den här berättelsen och det är något subjektivt. Men jag ringde Labbes fru Rose-Marie förra veckan för att be om ursäkt, eftersom det var hennes man jag spelade. Men hon sa ”Äh, det är ju ingen dokumentär”. Så jag känner mig fri från ansvar.

Tuva Novotny gestaltar tennisspelaren Mariana Simionescu, som var gift med Björn Borg 1980–1984. Hon beskriver Borg som en film om framgång, prestationsångest och framgångens baksida. Själv blev hon involverad i filmen när regissören Janus Metz ringde och frågade om hon ville göra rollen som Mariana.
– Jag läste manuset och tyckte att det var en välskriven biroll, säger Tuva Novotny.

Under arbetets gång har Tuva Novotny varit i kontakt med Mariana Simionescu. Men Simionescu har inte kommit med tips eller råd, utan har mer funnits där som ett stöd för Novotny.
– Sedan har hon ju även skrivit en bok när det begav sig, som har varit till stor hjälp, säger Tuva Novotny.

Hur var inspelningen?
– Åh, den var jättefin med bra dynamik. Fantastisk cast framför allt och spännande att arbeta med Janus, som tidigare har gjort dokumentärfilm. Borg är hans första spelfilm.

Hur var Janus som regissör?
– Han var ödmjuk inför den nya typ av utmaning som han stod inför. Men insisterade samtidigt på att ta med de grepp han önskade från dokumentärfilmen. Så det var ett spännande möte, säger Tuva Novotny.

Text och foto Tove Dockson