Bladvändare som blev kioskvältare
- Caroline Swartling
Många filmer är baserade på böcker, här är ett urval av våra favoriter!
”Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap” är baserad på historiska romanen ”The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society” av Mary Ann Schaffer och Annie Barrows från 2008. Här är våra favoriter bland böcker som blivit film!
1. Gudfadern
”Revenge is a dish best served cold.” Ett av historiens mest kända filmcitat? Berättelsen om den skoningslöse maffiabossen Don Vito Corleone skrevs av Mario Puzo 1969 och blev film endast tre år därefter. I rollen som Don Vito valde regissören Francis Ford Coppola Marlon Brando, en prestation som gav Brando en oscarsstatyett för Bästa manliga skådespelare 1973. ”Gudfadern” (The Godfather) tog hem ytterligare två statyetter, för Bästa film och Bästa manus efter förlaga.
2. Mitt Afrika
Visst minns vi alla Meryl Streep i rollen som Karen Blixen i ”Mitt Afrika”? Filmen är baserad på den självbiografiska boken ”Den afrikanska farmen” som handlar om Blixens år i Kenya 1914-1931. Det är en lyrisk återberättelse av livet på farmen och den tillhörande kaffeplantagen under det brittiska imperiets sista år som stormakt. Regissören Sydney Pollack belönades med sju oscarsstatyetter för ”Mitt Afrika” (Out of Africa) som gick upp på biograferna 1986.
3. Gökboet
”Gökboet” (One flew over the cucko’s nest) är delvis baserad på författaren Ken Keseys egna erfarenheter från en avdelning för psykiskt sjuka. Kesey jobbade i början av 1960-talet extra som assistent på ett sjukhus för krigsveteraner utanför San Francisco. Här deltog han samtidigt i officiella experiment med hallucinogena droger. Många samtal med patienterna kombinerat med regelbunden användning av LSD gav honom inspiration till ”Gökboet”, som är en av 1900-talets mest hyllade böcker och senare film, 1975.
4. Purpurfärgen
Alice Walker vann det prestigefyllda Pulitzerpriset för sin roman ”Purpurfärgen” (The Colour Purple) 1983 och boken kom att filmatiseras av Steven Spielberg två år senare. ”Purpurfärgen” kretsar kring afroamerikanska Celie och hennes hårda uppväxt i Georgia i början 1900-talet, präglad av våld, incest och rasism. Romanen (och filmen) både hyllades och kritiserades för sin nakna råhet och den är ännu ett av de viktigaste kulturella verken för svarta kvinnor i USA.
5. Hunger Games-serien
”Hunger Games” och Jennifer Lawrence tog biopubliken med storm 2012. Men innan dess hade boktrilogin från 2008, Hungerspelen, fångat en hel generation sci-fi-frälsta tonåringar. Och i själva verket är ursprunget mycket äldre än så, vi spårar tematiken ända till det antika Grekland. Enligt författaren själv, Suzanne Collins, är huvudkaraktären Katniss Everdeen en uppdaterad version av hjälten Theseus i den grekiska mytologin. Var nionde år skickades sju flickor och sju pojkar från Aten till vidundret på Kreta, Minotauros – hälften människa, hälften tjur. Theseus anmälde sig frivilligt som ett av de traditionella offren, men med avsikten att döda odjuret och störta kung Minos på Kreta. Hur det gick avslöjas inte här…
Suzanne Collins var även manusförfattare till alla tre filmerna: ”Hunger Games”, ”Catching Fire” och ”Mockingjay”.
6. Det
”Det” var en förra årets mest efterlängtade filmer och också en av de filmer som flest svenskar såg på bio 2017. Vår egen Bill Skarsgård i rollen som clownen Pennywise är något som är svårt att glömma… Och en uppföljare är på väg! Vi längtar! Boken ”Det” (It) skrevs av skräckmästaren Stephen King 1987 och tog honom fyra år att skriva. Den är också en av redaktionens personliga favoritböcker!
Bubblare! Bibeln är kanske den bok/böcker som givit upphov till och inspirerat till flest filmer: Ben Hur, Quo Vadis, Life of Brian, Passion of Christ, Noah, Maria Magdalena, Exodus…
Bubblare 2! Vad vore väl nyårsdagen utan tv-filmen ”Ivanhoe” från 1982? Originalet, Sir Walter Scotts ”A Romance” gavs ut redan 1820 och bygger på faktiskt politiska händelser i 1200-talets England. Huruvida Winfrey Ivanhoe existerade är oklart.
Bubblare 3! Alla filmatiseringar av Astrid Lindgrens älskade karaktärer.