Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

Blade Runner 2049: en uppföljare som fans väntat på i 35 år

onsdag 11 okt 2017
Blade Runner 2049: en uppföljare som fans väntat på i 35 år

En milstolpe i science fiction-genren har fått en läcker och laddad fortsättning. SF Bio träffade regissören Denis Villeneuve och skådespelarna Ana de Armas och Sylvia Hoeks, för att höra om arbetet med Blade Runner 2049.

Blade Runner är science fiction-klassikern från 1982 som förändrade genren för all framtid. Ridley Scotts mörka vision, av en framtid där människoliknande ”replikanter” lever bland oss, har nått stor kultstatus med åren och påverkat ett ändlöst antal filmer.

En av alla som inspirerats är kanadensiske regissören Denis Villeneuve, bland annat känd för thrillern Prisoners och sci-fi-dramat Arrival. Villeneuve fick den svåra men ärofyllda uppgiften att sätta ihop en uppföljare, 35 år senare.

— Klart jag var rädd och nervös. Men jag blev förälskad i manuset. Jag är ett av originalfilmens största fans, och såg en unik chans att besöka ett universum som jag har älskat så mycket. Det blev en lång process för att hitta ett sätt att göra den här världen till min egen, berättar regissören för SF.se.

Hans första möte med Ridley Scott (som är med och producerar filmen) hjälpte mycket.

— Ett av mina krav när jag tackade till projektet var att jag behövde Ridley Scotts godkännande. Jag ville sitta ner med honom och känna att han verkligen lät mig göra det här. Ridley gav mig den största gåvan av alla - friheten. Han sa: ”Det här är din film. Ring mig när som helst, jag står vid din sida.” Det är jag tacksam för. Det hade aldrig gått annars.

Fans av originalfilmen känner igen sig. Villeneuve och hans team har byggt vidare på det mörka Los Angeles, som år 2049 är ännu mer våldsamt och teknikstyrt. Harrison Ford kommer också tillbaka i rollen som före detta snuten Rick Deckard, som jagade replikanter sist det begav sig. Men är det ett måste att ha sett första filmen?

— Blade Runner 2049 är en fristående uppföljare, men personligen tror jag att man uppskattar den mer om man har sett första filmen. Om du inte känner till första Blade Runner, så kommer du upptäcka hur många andra filmer som har lånat idéer från den. Det är också en film som även efter all denna tid är ett tekniskt mästerverk. Visuellt sett var det en revolution på sin tid, säger Villeneuve.

Kvinnorna i Blade Runners universum

Under pressdagen i Barcelona tidigare i somras fick vi även sitta ner med filmens två kvinnliga huvudroller, Sylvia Hoeks och Ana de Armas.

Sylvia Hoeks spelar Luv, en lojal assistent till Niander Wallace (Jared Letos karaktär), uppfinnaren som jobbar på att framställa allt mer perfekta replikanter. Den holländska skådespelerskan och modellen gör här sitt stora internationella filmdebut.

— Jag känner mig extremt bortskämd. Att få jobba med Denis var otroligt fint, Han är snäll och mjuk och skapar en trygg miljö där man kan vara kreativ. Samtidigt är han en tydlig regissör som inte behöver många ord för att förklara vad han vill. Det var en vacker upplevelse.

Kubanska Ana de Armas, känd från bland annat War Dogs, spelar Joi. Och visst kan ”Blade Runners” dystra universum behöva lite ”glädje”. Ana lyser upp när vi talar om hennes karaktär, trots att mycket hålls hemligt inför filmens premiär.

— Jag skulle kunna prata om Joi i dagar. Vad jag kan berätta är att hon är en väldigt komplex karaktär. Hon är modig, passionerad, emotionell och äkta. Hon är en viktig del av K:s liv. Hon är hans bästa vän, hans älskare, hans största cheerleader och hon finns alltid för att stötta honom. Därför blev jag kär i henne.

Även för Ana de Armas blev det en overklig känsla att kliva in i en sci-fi-värld, som hon besökte som filmtittare för längesedan.

— Vi hade en fantastisk produktionsdesigner. Han skapade helt enorma studiobyggen, du kommer förstå hur stora när du ser filmen. Hela Blade Runner-världen byggdes upp i Budapest, och allting var äkta. Vi hade inga greenscreens. Det var verkligen levande, vilket gjorde det enkelt för oss att bara kliva in där och andas och känna in allt.

Alexander Dunerfors, för SF Bio